netflix
Befektetés

Hivatalos: tényleg jönnek a videojátékok a Netflixnél

Portfolio
A Netflix a korábbi sajtóértesülésekkel összhangban megteszi első nagy lépését a tévéműsorokon és filmeken túl, mégpedig a videojátékok piacán való terjeszkedéssel tervezik ezt. A tegnapi piaczárás után érkeztek meg a szolgáltató második negyedéves számai, amelyekből kiderült, hogy bár a cég előfizetőinek száma az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt, az Egyesült Államokban azonban csökkenő feliratkozószámról számolt be a Netflix.

Jönnek a videojátékok

Nemrég megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket a Netflix, miszerint első nagy lépésüket a tévéműsorokon és filmeken túl a videojátékok piacán való terjeszkedéssel tervezik, az erőfeszítések koordinálásának céljából egyébként fel is vették az Electronic Arts és a Facebook egy-egy korábbi vezetőségi tagját.

A játékok az aktuális kínálat mellett jelennek majd meg, kvázi mint új tartalmi kategória - hasonlóan ahhoz, mint ahogy megjelentek a dokumentumfilmek vagy az animációs filmek a streaming szolgáltatónál.

A vállalat nem tervez külön díjat felszámítani az új tartalomért.

A többéves projekt "viszonylag kicsiben" kezdődik majd a Netflixes tartalmakhoz kapcsolódó játékokkal, mondta Greg Peters operatív- és termékigazgató a második negyedéves gyorsjelentést követő videóinterjúban. Egyébként korábban már voltak próbálkozások a Netflix részéről a tartalmaikkal kapcsolatos videojáték-készítésre, például a "Stranger Things" sorozatra is volt tervben ilyen tartalom gyártása, ez meg is valósult még 2019-ben.

Kell a vérfrissítés

Valóban nem árthat a vérfrissítés és a növekedési-terjeszkedési lehetőségek aktív keresése a Netflix részéről, az eMarketer piackutató cég szerint ugyanis a vállalat részesedése az előfizetéses streaming videókból származó bevételekből

2022 végére 28,4 százalékra eshet vissza a 2019-es közel 45 százalékról az Egyesült Államokban,

elsősorban a Disney előnyére.

Forrás: emarketer.com

Mindezek mellett a negyedéves számok sem alakultak a legfényesebben, a tegnap közzétett gyorsjelentés fontosabb információi a következők:

  • A Netflix csökkenő feliratkozószámról számolt be az Egyesült Államok - Kanada piac tekintetében, mintegy 430 000 előfizető elvesztését dokumentálták az első negyedévhez képest - ez 10 év alatt mindössze a harmadik negyedéves csökkenés ezen a téren.
  • Mindezek ellenére a most zárult negyedévben a Netflix feliratkozóinak száma 1,54 millió új ügyféllel bővült, ami felülmúlta az elemzők 1,04 milliós előrejelzését, az összes előfizető száma június végén 209 millió volt. Egy évvel ezelőtt egyébként a Netflix 10,1 millió előfizetőt regisztrált a második negyedévben, ez azonban a koronavírus-járávány okozta otthonmaradási kényszernek volt elsősorban betudható.
  • A legtöbb új előfizetőt az APAC-térségből szerezte a Netflix, 1,02 millió főt, százalékosan az egy évvel ezelőtti szintről is az ázsia-csendes-óceáni térségben volt a legnagyobb a növekedés, 2021 június végén 24 százalékkal több előfizetője volt a térségből, mint 2020 június végén.
  • A cég működési eredménye csökkent az előző negyedévhez képest 1,85 milliárd dollárra, ami azt jelenti, hogy valamelyest romlottak a profitráták is, a működési eredményszint az előző negyedéves 27 százalék fölötti szintről 25,2 százalékra esett vissza, ám ez így is több mint 3 százalékpontos javulás az egy évvel korábbi értékről.
  • Bevétel soron 7,34 milliárd dollárról tudtak beszámolni a cégnél, ami 20 millió dollárral felülmúlta az elemzői várakozásokat - a befektetőknek szóló hírlevél alapján a bevételnövekedést elsősorban az egy feliratkozóra jutó átlagos bevétel (ARM) növekedésének és a feliratkozószám 11 százalékos emelkedésének volt köszönhető.
  • Az adózott eredmény ezzel szemben csökkent, az első negyedéves 1,706 milliárd dollárról több mint 20 százalékkal százalékkal 1,353 milliárd dollárra. Mindezek mellett az egy részvényre jutó eredmény 2,97 dollár lett, ami elmaradt a Wall Street 3,16 dolláros előrejelzésétől.

Milyenek a kilátások?

A feliratkozók számának alakulása kulcsfontosságú kérdés a Netflix számára, főleg a kimondottan telített amerikai piacon. A következő negyedévre a mostani 1,54 millió után 3,5 millió új feliratkozóval számolnak a vállalatnál - de még ez is jócskán alulmarad az elmúlt 3 év meredek növekedési üteméhez képest.

feliratkozók
Forrás: Netflix

Reed Hastings társ-vezérigazgató a negyedéves eredmények és a jövőbeli várakozások kapcsán elmondta, hogy a videojátékok és egyéb projektek, mint például a podcastok és a sajátmárkás termékek értékesítése olyan "támogató elemek" lesznek, amelyek segíthetnek bevonzani és megtartani az ügyfeleket a streaming szolgáltató számára.

Mindezek mellett érdemes kiemelni, hogy idén

a tévés produkciók és a tartalomgyártás tekintetében alaposan megszenvedte a koronavírusos időszakot a Netflix,

ebből kifolyólag a vállalatnak kevés új tartalma készült el a mögöttünk álló hónapokban. 2021 második felére azonban már egy "komolyabb" felhozatalt várhatunk a szolgáltatótól, többek között a "You", a "Money Heist" és a "The Witcher" új évadaival.

Hogyan reagáltak a befektetők?

A kereskedés előtti adatok alapján a befektetőket nem különösebben hatotta meg a felemásra sikerült gyorsjelentés és a videojáték-piacon történő terjeszkedés híre, utóbbi vélhetően a múlt héten a Bloomberg által közölt hír után már beépülhetett az árfolyamba.

A Netflix részvénye 0,3 százalékos mínuszban kezdheti a mai kereskedést, míg idén eddig 1,7 százalékkal került lejjebb a jegyzés.

Címlapkép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
repce