Előfizetői tartalom

Lesz-e kriptovaluta tél - avagy buborékban van a bitcoin?

A napokban egy világszerte ismert, neves befektető, John Paulson élesen felszólalt a kriptovaluták ellen, és ezzel nincs egyedül. Kétségtelen, hogy a szakértők egy része a bitcoin és társai körül kialakult hatalmas árfolyam emelkedést egyszerűen csak egy spekulatív buboréknak tudják be. Köztük van Mark Mobius, Nouriel Roubini, Nassim Taleb is, akik viszont már többször is bizonyították rátermettségüket a befektetés-elemzés és a vagyonkezelés világában. Azt a kérdést, azonban ők és mások sem szokták feltenni, hogy ha van is buborék a kriptovaluták piacán, akkor annak esetleges kipukkadása ezek végét jelenti, vagy csupán egy nehéz, sötét, hideg téli időszakot, amely átmeneti problémákat okoz majd. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy  várható-e mostanában tél a kriptoeszközök piacán, de úgy tűnik, hogy egyelőre nincs okunk baljós időjárás jelentést közzé tenni.

John Paulson, a 2007-2009-es nagy válság sztárja dollár tízmilliárdokat keresett a jelzálog alapú értékpapírokra épített származtatott ügyleteken, illetve a befektetési bankok összeomlásán. Egy rövid ideig ő volt a második leggazdagabb hedge fund vezér az egész világon. A 2010-es években azonban hibát hibára halmozott és vagyona nagy részét elveszítette. Persze mintegy 3,5 milliárd dollárral a portfóliójában továbbra sem kell sorban állnia a legközelebbi Costco-ban, és szavára mind a mai napig hallgatnak a piacokon, hiába maradt igazából egy slágeres előadó. Paulson szerint pedig az egész kriptopiac egy hatalmas buborék, és a bitcoin-nal az élen előbb vagy utóbb mind nullát fognak érni.

A jelzálog alapú pozíciók esetén egyszer már igaza volt, miért ne lehetne most is? - kérdezhetnénk.

Paulson minapi gondolatmenete azonban egy alapvető hibára épül: összekeveri a pénzügyi innovációt a pénzügyi és (!) technológiai innováció aranyat érő kombinációjával. Amíg a jelzálog piacra épített értékpapírok és derivatívok egyfajta biztosításba rejtett, szimplán spekulációs eszközök voltak, addig a kriptovaluták mögött ott van a blockchain technológia, amelyben nemcsak a digitális fizetőeszközök terén, de másutt is nagyon komoly lehetőség rejlik. Emellett pedig hatalmas motivációt és motort jelentenek a mostani pénzügyi rendszerrel kapcsolatos ellenérzések is, és bár a fizetőeszköz mivoltukkal kapcsolatos remények egyre inkább a ködbe vesznek, tartalék és menekülőeszközként mára tízmilliók használják ezeket.

Erről szól még a cikk:

  • Mi az az MI Tél, és bekövetkezhet-e ugyanaz a kriptovaluták piacán is?
  • Melyik dotkom részvény jó példa arra, hogy milyen egy buborék és az utána következő hosszú depresszió?
  • Mikor volt tél a bitcoin piacán, és meddig tartott?
  • Az emelkedő hullám mennyiben cáfolja a bitcoin korábbi lufijára vonatkozó elméleteket?
  • Kitart-e még a relatív erő az ethereum grafikonján?
  • Van-e olyan felfokozott várakozás a piacon, amely lufira utalna?
  • Közeleg a tél?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés