bull
Befektetés

Remek adat érkezett, kitartott a lendület Amerikában

Portfolio

Ma az ázsiai tőzsdék többnyire jól teljesítettek, ezzel szemben kedvezőtlen hangulatú piacnyitást láthattunk Európában - a délutáni órákra azonban a legtöbb ország indexe pozitívra tudott váltani. A magyar tőzsde sztárja a Waberer's; a céget újonnan követő Equilor közzétett egy elemzést a vállalatról, amely alapján komoly felértékelődési potenciál rejlik a papírban. Kitartott a jó hangulatú kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, erre magyarázat lehet egy nemrég megjelent fontos adat: a munkanélküli-segélyért folyamodók száma a múlt héten 2020 márciusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Új csúcsokat láthattunk Amerikában

Egészen a zárásig kitartott a jó hangulat a tengerentúli részvénypiacokon, amelynek köszönhetően új csúcsokat is láthattunk az S&P 500 és a Nasdaq esetében, előbbi közel 0,3 százalékos, míg utóbbi több, mint 0,1 százalékos emelkedéssel zárta a mai kereskedést. A legjobb teljesítményt viszont a Dow Jones nyújtotta a vezető amerikai részvényindexek között, amelynek értéke közel 0,4 százalékot erősödött a szerdai záráshoz képest.

Mindhárom vezető részvényindex erősdik

Csütörtökön kitart a jó hangulat a tengerentúlon, mindhárom irányadó részvényindex értéke erősödik: a Dow Jones értéke 0,3 százalékot, az S&P 500 értéke 0,2 százalékot, míg a Nasdaq értéke 0,1 százalékot emelkedett a szerdai záróértékéhez képest.

Az erősödésben szerepet játszhat az is, hogy a legfrissebb adatok szerint a munkanélküliség segélyért folyamodók száma a múlt héten 2020 márciusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent, ami újabb jele annak, hogy a munkaerőpiac fokozatosan javul. Jó hír volt továbbá, hogy az első alkalommal benyújtott munkanélküli kérelmek száma 340 ezer volt az augusztus 28-án véget ért héten, szemben a 345 ezres előrejelzéssel.

Mínuszban zárt a magyar börze

A BUX index végül 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a napot, ezzel sereghajtó volt az európai mezőnyben. Az OTP részvényei 0,2 százalékkal, a Magyar Telekom papírjai pedig 0,9 százalékkal kerültek feljebb, míg a Richter jegyzése 1,5 százalékot, a Molé pedig 0,6 százalékot esett.

A magyar tőzsde sztárja pedig ma a Waberer's volt - a céget újonnan követő Equilor közzétett ugyanis egy elemzést a vállalatról, amely alapján komoly felértékelődési potenciál rejlik a papírban, ezt követően erős ralit láthattunk a részvénynél.  

Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan - ezért nem látjuk a tőzsdei forgalom nagy részét

A technikai elemzés egyik fontos alap információja az adott tőzsdei eszköz kereskedésének a forgalma. Ez két dolgot jelenthet: vagy a értékpapírok/kontraktusok kereskedés során gazdát cserélt darabszámát, vagy ennek az értékét. A szakértők számára ez azért fontos, mert ezáltal tudják megállapítani, hogy az árfolyammozgás mögött mekkora lehet a valós érdeklődés és mennyire van egy-egy trend mögött befektetési alapok, nyugdíjalapok vásárlási szándéka. Egyre gyakoribb probléma azonban, hogy a látható forgalmi adatok egyre kevésbé tükrözik a valós volument, mert rengeteg olyan rejtett piac van, ahol a transzparencia nem számít szempontnak. Ebben a cikkben annak jártunk oka, hogy ennek mi az oka, mennyire nagy a probléma mélysége az elemzők és befektetők számára, illetve hogyan lehet reagálni erre.

Tovább a cikkhez

Kedvező piacnyitás a tengerentúlon

Kifejezetten jó hangulatban kezdődött a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow, az S&P 500 és a rekordszintről induló Nasdaq is 0,4 százalékkal tudott feljebb kerülni a piacnyitásban.

A remek hangulatra magyarázat lehet egy nemrég megjelent fontos adat, a munkanélküliség segélyért folyamodók száma a múlt héten ugyanis 2020 márciusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent, ami újabb jele annak, hogy a munkaerőpiac fokozatosan javul a koronavírus-válság berobbanása óta - jelentette nemrég az amerikai munkaügyi minisztérium. Az első alkalommal benyújtott munkanélküli kérelmek száma 340 ezer volt az augusztus 28-án véget ért héten, szemben a 345 ezres előrejelzéssel.

Nem tud javítani a magyar tőzsde

Kitart a borongós hangulat a magyar tőzsdén, a BUX jelenleg 0,2 százalékos mínuszban van, a blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabbul a maga fél százalékos mínuszával. A befektetőket is érintő esemény történt nemrég, aukciót tartott ugyanis az Államadósságkezelő Központ, 12 hónapos lejáratú diszkont kincstárjegyet kínáltak értékesítésre - a hozam óriásit ugrott, ilyenre nagyon régen nem volt példa.

Megszólalt a sztárbefektető: A kötvények a készpénzzel együtt a "szemetesbe" valók

A honlapján értekezett nemrég a jelenlegi befektetési kilátásokról az egykori kötvénykirály Bill Gross: úgy véli a guru, hogy a hosszú lejáratú államkötvények hozamai olyan alacsonyak, hogy az ezeket vásárló alapok a "befektetési szemetesládába" tartoznak.

Tovább a cikkhez

Óriásit ugrott az egyéves állampapír hozama

Aukciót tartott ma az Államadósságkezelő Központ, 12 hónapos lejáratú diszkont kincstárjegyet kínált értékesítésre. A hozam óriásit ugrott, ilyenre nagyon régen nem volt példa.

Tovább a cikkhez

Hatalmas változás jön a német tőzsdén: ők kerülhetnek be az elitklubba

Történetének legnagyobb átalakítása jön a legfontosabb német részvényindexnél, a DAX-nál, szeptember közepétől az eddigi harmincról negyvenre bővül a komponensek listája és a hagyományos iparágak mellett helyet kaphatnak innovatív startupok is. A Financial Times összegyűjtötte, hogy mely vállalatok papírjai kerülhetnek be a megújult DAX-indexbe.

Tovább a cikkhez

Eljött a tőzsdék legveszélyesebb hónapja - Itt az esés ideje?

Eljött a szeptember, ami rendszerint nem az év legjobb hónapja a tőzsdéken. Az elmúlt hét hónapot sorozatban emelkedésekkel zárták az irányadó amerikai indexek, de a CNBC által megkérdezett stratégák szerint a halmozódó kockázatok miatt veszélyes időszak jöhet most a részvénypiacokon. A koronavírus delta variánsa veszélyezteti a gazdasági növekedést, és a Fed közelgő szigorítása is a fókuszban lesz ősszel.

Tovább a cikkhez

Javul a légkör Európában, a magyar tőzsde alulteljesít

A délutánhoz közeledve egyre jobb a hangulat az európai tőzsdéken, a legtöbb ország vezető indexe már pozitív tartományban mozog. Az emelkedést 0,6 százalékos pluszával a belga és a szlovén börzék vezetik, de 0,2 százalékos pluszban van a francia és a német tőzsde is. A BUX a maga 0,3 százalékos mínuszával a legrosszabbul teljesítő index egyelőre a kontinensen.

Hiába okoz bizonytalanságot a koronavírus-járvány, több olaj érkezik a piacra

Ezúttal is megtartották szokásos havi találkozójukat az olajnagyhatalmak, amely ezúttal viszonylag gördülékenyen ment és egyetértettek a felek abban, hogy októbertől napi 400 ezer hordóval emelje meg a termelését az OPEC+. A szervezet szerint ugyan bizonytalanságot okoz a koronavírus-járvány, de a fundamentumok erősödtek.

Tovább a cikkhez

50 ezer dollár felett a bitcoin

A késődélelőtti órákban továbbra is az iránykeresés a jellemző az európai tőzsdéken, a bitcoin jegyzése azonban 2,5 százalékos emelkedést követően ismét átlépte a lélektanilag fontos 50 ezer dolláros szintet. A mai emelkedéssel együtt idén már 70,6 százalékkal került feljebb a jegyzés, ezzel az egyik legjobban teljesítő tőkepiaci eszközről beszélünk, a május végi komoly leszakadás ellenére is.

Visszaesett a Nio és az Xpeng értékesítése augusztusban

A Nio és a Xpeng eladásai is csökkentek augusztusban, miután a chiphiány és az ellátási láncok korlátai negatívan érintették a kínai elektromosautó-gyártókat. A Li Auto volt az egyetlen vállalat a három közül, amely havi növekedést tudott elérni.

Tovább a cikkhez

Rendkívüli közgyűlést tart a Rába - Véleményt mondott az OTP

A Rába igazgatósága 2021. augusztus 30-án bejelentette, hogy a társaság szeptember 30-án rendkívüli közgyűlést tart a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. – mint többségi tulajdonos - kezdeményezése alapján, az OTP pedig most friss elemzésben értékelte a fejleményeket.

Tovább a cikkhez

Itt a nap tőzsdei sztorija, valósággal szárnyal a Waberer's

Ahogy azt reggel megírtuk, a Waberer’s bejelentette, hogy a Concorde után most az Equilor is elkezdte a cég követését, és rögtön egy friss elemzéssel jelentkeztek. Az írás hatására valóságos rali indult a vállalat részvényénél, kifejezetten magas forgalom mellett zsákolják a befektetők a papírt.

Tovább a cikkhez

Bizonytalan piacnyitás Európában

A piacnyitást követően esés látható a vezető európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a FTSE és a DAX is 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a CAC a tegnapi remek teljesítménye után egyelőre stagnál. Emellett ugyancsak nem mozdult el jelentősen spanyol és az olasz börze sem.

Ma elsősorban Amerikából érkeznek lényeges, a befektetők számára is érdekes gazdasági adatok, többek között a heti munkanélküliségi adatokat és a külkereskedelmi mérleg alakulását ismerhetjük majd meg a délután folyamán.

Hasít a Waberer's, friss elemzés érkezett a cégről

A Waberer’s nemrég bejelentette, hogy a Concorde után az Equilor is elkezdte a cég követését, és rögtön egy friss elemzéssel is jelentkezett. Az elemzőház ajánlása vétel, a célára pedig 3 817 forint, ami a szerdai záróárhoz képest 53,9 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Ennek apropóján komoly rali indult a papírnál a piacnyitást követően, jelenleg 7,7 százalékos a plusz a sztárpapírnál - ezzel együtt idén már 58,2 százalékkal került feljebb a jegyzés.

Esik a magyar tőzsde a nyitás után

A kereskedés megkezdését követően mínuszban van a BUX index, 0,2 százalékkal került lejjebb a jegyzés. A magyar blue chipek közül az OTP 0,6 százalékkal lejjebb került, míg a Mol 0,25 százalékos, a Magyar Telekom papírja pedig 0,2 százalékos mínuszban van. Egyedül a Richter jegyzése tudott feljebb kerülni, jelenleg 0,5 százalékos a plusz.

Rendkívüli közgyűlés lesz az Appeninnél

Az Appeninn igazgatótanácsa a Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatta a befektetőket a szeptember 23-án tartandó rendkívüli közgyűlésükkel kapcsolatos előterjesztéseikről és határozati javaslataikról.

Tovább a cikkhez

Lecsaptak a szabályozó hatóságok a közösségi taxicégekre Kínában

Célba vették a közösségi taxiszolgáltatókat a kínai hatóságok, 11 céget, köztük olyan nagyvállalatokat, mint a Didi vagy a Meituan idéztek be és kérdeztek ki - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Erste-vezér a koronavírusról: túl naivan megyünk bele a második félévbe

Az oltásokkal kapcsolatos bizalmatlanság és az infláció esetleges tartóssá válása aggasztja most a leginkább Bernhard Spaltot, az Erste Group vezérigazgatóját, aki szerint még nem hirdethetünk győzelmet a járvány felett, ugyanakkor az Erste és a régiós kilábalás erősnek mondható, a bankszektor pedig most nem a probléma, hanem a megoldás része.

Tovább a cikkhez

Több, mint 165 millió forint értékben adtak el OTP részvényeket a bank igazgatóságának tagjai

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tudatta a társaság a befektetőkkel, hogy Kovács Antal és dr. Vörös József, az OTP bank igazgatóságának tagjai OTP-részvényeket értékesítettek, összesen közel 165,9 millió forintért.

Tovább a cikkhez

54 százalékkal többet érhet a Waberer's az Equilor szerint

A Waberer’s bejelentette, hogy a Concorde után most az Equilor is elkezdte a cég követését, és rögtön egy friss elemzéssel jelentkezett. Az elemzőház ajánlása vétel, a célára pedig 3 817 forint, ami a szerdai záróárhoz képest 53,9 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithat Európa

  • Rontotta a hangulatot a tengerentúli kereskedésben tegnap, hogy az amerikai versenyszférában foglalkoztatottak száma augusztusban nőtt ugyan az ADP adatai szerint, de az emelkedés messze elmaradt az elemzői várakozásoktól. Sokáig úgy tűnt, hogy a hagyományos dilemma (miszerint örüljön-e a tőzsde a gyengébb gazdasági teljesítménynek, ha az a lazább monetáris politika valószínűségét növeli) összességében erősíti a vételi kedvet, de az utolsó kereskedési órákban kifogyott a szufla a részvénypiacról. Bár egész nap pluszban tartózkodott, a nap végére gyakorlatilag a teljes emelkedést visszadolgozta az S&P 500 index, végül 0,03 százalékos pluszban zárt a börze, míg a Dow 0,14 százalékkal lejjebb került, a Nasdaq ezzel szemben 0,33 százalékot megőrzött a nap végére is az emelkedésből. Remekül teljesített a Tencent (+4,46%), az Alibaba (+3,77%) és a Moderna (+3,53%) is, utóbbi esetében a hangulatot javíthatta, hogy a koronavírus vakcinájának hatékonyságáról kedvező adatok jelentek meg.
  • Az amerikai piacokon látott visszafogott teljesítmények után ugyancsak felemás hangulatú kereskedést láthattunk az ázsiai tőzsdéknél is, a japán Nikkei 0,3 százalékot emelkedett, ám a dél-koreai Kospi 0,8 százalékkal lejjebb került, a Hong Kong-i börze viszont 0,2 százalékos pluszban zárt, az ausztrál tőzsde azonban 0,6 százalékot esett, míg a shanghaji börze 0,6 százalékkal feljebb került.
  • A határidős amerikai indexek kedvezőtlen hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX ugyancsak kisebb esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma reggel az MNB szokásos havi hitelintézeti statisztikáit teszi közzé, a nap második felében pedig Amerikából érkeznek lényeges adatok.
  • Az olaj ára emelkedik a mai kereskedésben, a Brent ára hordónként 72,1 dolláron áll, míg a WTI típus 68,4 dolláron. Az arany árfolyama 0,1 százalékos mínuszban van, jelenleg unciánként 1812,2 dolláros az árfolyam.
  • A forint jelenleg enyhe gyengülés jeleit mutatja a vezető devizákkal szemben, most 348 forintot kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 294 forintos szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
trader23
bull
Laptop
cramer
felhő technológia
evergr
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
trader23