FONTOS Döntött a kormány: napokon belül új ingyenhitel érkezik a magyar családoknak!
bear_1
Befektetés

Beszakadt a 4iG, megy utána a magyar tőzsde

Portfolio
Többnyire negatív hangulatú kereskedést láthatunk Európában - az Eurostat egyébként nemrég tette közzé a második negyedéves GDP részletes adatait, a statisztikai hivatalok inkább többnyire felfelé módosították a számokat, azaz az európai gazdaság teljesítménye még az első becsléshez képest is kedvezőbben alakult. A magyar tőzsde bár komoly mínuszban kezdte a napot, röviddel a nyitás után javítani tudott és új történelmi csúcsra ugrott a BUX index, elsősorban a midcapek remek teljesítményének köszönhetően. A késődélutáni órákban jócskán alábbhagyott a lendület a magyar tőzsdén is, többek között a 4iG mélyrepülésének is köszönhetően kisebb lefordulást láthatunk a BUX indexnél. A tengerentúli tőzsdéken kifejezetten rossz hangulatú piacnyitást láthatunk, a tech-túlsúlyos Nasdaq azonban pozitív tartományban kezdte a napot.

Gyengén muzsikálnak az amerikai tőzsdék

A Dow 0,76%-os mínuszban fejezte be a keddi kereskedést a tegnapi szünnap után, míg az S&P 500 0,34%-ot veszített értékéből, a Nasdaq viszont 0,07%-ot emelkedett. A bizonytalanságot ezúttal a delta variáns gazdasági kilábalásra gyakorolt hatástól való félelem táplálta a piacokon.

A Goldman Sachs például a hétvégén rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését: idén várakozása szerint 5,7% lehet a GDP-növekedés szemben a 6,2%-os elemzői konszenzussal. Elsősorban a delta variáns előretörésével és a költségvetési élénkítés hatásának kifutásával magyarázta lépését.

Mínuszban zárt a magyar börze

A BUX index végül 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a napot, ám ezzel is az élmezőnyben szerepelt a kifejezetten rossz hangulatú európai kereskedésben. Ami a blue chipeket illeti, az OTP részvényei 0,3 százalékkal, a Magyar Telekom papírjai pedig 0,9 százalékkal kerültek feljebb, míg a Richter jegyzése 1,1 százalékot, a Molé pedig 0,4 százalékot esett.

Több érdekes sztori is volt ma a magyar tőzsdén, tulajdonképpen majdnem a piaczárásig kitartott a jó hangulat, mindez leginkább egy-egy midcap remek teljesítményének volt köszönhető. A 4iG részvénye például napközben több mint 12 százalékot is tudott szárnyalni, folytatva a már napok óta tartó ralit, végül azonban 12,7 százalékos mínuszban zárt a részvény. Piacbefolyásoló hírt nem láttunk a zuhanás mögött, ezért vélhetően masszív profitrealizálás történhet a midcapnél. De meg lehet emlékezni még a PannErgyről is, remekelt ugyanis napközben a papír, miután az OTP frissen közzétett elemzése szerint komoly felértékelődési potenciált rejthet a részvény, a nap végére 5,1 százalékos pluszban zárt a Gloster papírja.

27 százalékot zuhant ma a csúcsról a 4iG

Az elmúlt napok legnagyobb sztárja volt a magyar tőzsdén a 4iG, a részvény árfolyama valósággal felrobbant miután a cég bejelentette, hogy egy távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állammal karöltve. A meredek emelkedést ma délután profitrealizálás követte, ráadásul nem kicsi: 27 százalékot zuhant az árfolyam a csúcsról.

Tovább a cikkhez

Fontos szint körül táncol a bitcoin, esnek a kriptovaluták

A késődélutáni órákra alaposan elromlott a hangulat a kriptovaluta-piacon, komoly mínuszokat láthatunk mind a bitcoin, az ether és a dogecoin jegyzésénél is. Vélhetően spekulatív jellegű lefordulásról beszélhetünk, a kriptopiacot érintő fontosabb negatív hírről ugyanis nem tudunk beszámolni.

Tovább a cikkhez

Korlátlan otthoni internetszolgáltatást indít a Telenor

Telenor OtthonNet néven otthoni internetszolgáltatást indít szeptember 14-től lakossági ügyfeleinek a Telenor Magyarország, vezeték nélküli hálózatán, belépve az otthoni szolgáltatások területére. A korlátlan adatforgalom mellett otthoni internetezést kínáló szolgáltatás a bevezetésekor is már több mint 1 millió háztartás számára érhető el, és a fejlesztéseknek köszönhetően ez a kör folyamatosan bővül.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde, beszakadt a 4iG

A piaczáráshoz közeledve lefordult a BUX index, jelenleg 0,2 százalékos a mínusz a börzénél. A hirtelen hangulatromlás többek között a mai sztárrészvény 4iG teljesítményében beállt radikális változásának tudható be. Napközben több, mint 12 százalék is volt a plusz a részvénynél, jelenleg azonban 7,1 százalékos mínuszával az index legrosszabbul teljesítő papírjáról beszélünk. Piacbefolyásoló hírt egyelőre nem látunk a zuhanás mögött, ezért vélhetően masszív profitrealizálás történhet a midcapnél.

Tizedelés lesz a Gloster részvényénél

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a befektetőkkel a Gloster, hogy bejegyezte a cégbíróság a társaság törzsrészvényeinek tizedeléssel történő, egyenként 10 forint névértékű dematerializált törzsrészvénnyé való átalakítását. Az átalakítás folyamata automatikus, a részvényeseknek az eseménnyel összefüggésben nincs tennivalója.

Tovább a cikkhez

Kitört a pesti tőzsdeláz, mindenki őrült limbót ráz

Biztosan sokan emlékeznek a Mészáros-részvények csodálatos szárnyalására még 2017-ből, amikor sok hazai kispapírban a napi elmozdulás alapegysége az 5 százalék volt, de gyakran ennek többszörösével emelkedtek az árfolyamok. És nem csak azoknak a vállalatoknak a részvényeinél, ahol a nagybefektető megjelent, hanem azoknál is, ahol csak sejtették a megjelenését. Annyiban hasonló a szituáció most az akkorival összehasonlítva, hogy most is őrült sebességgel növekedő cégek iránt nőtt meg alaposan a befektetők érdeklődése, és az árfolyamok is meredeken emelkednek. Négy hazai, tőzsdei cég sztoriját néztük meg, és azt is, hogy mit mutat a technikai kép a részvényeiknél.

Tovább a cikkhez

Rossz nyitás az amerikai tőzsdéken

Kifejezetten rossz hangulatú piacnyitást láthatunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow fél százalékos esése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal került lejjebb, a tech-túlsúlyos Nasdaq azonban feljebb tudott kerülni 0,1 százalékkal.

A hangulatra rányomhatja a bélyegét a pénteken közzétett munkanélküliségi adat, a közlés ugyanis kellemetlen meglepetést okozott, a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottság növekedése messze elmaradt a várakozásoktól. A Fed a munkaerőpiaci adatokra hivatkozva is halogatja a monetáris szigorítást, és a friss adat erősítheti a várakozásokat, hogy az amerikai jegybank nem sieti el a szigorítást.

Megszólalt a stratéga: Szeptember után jöhet a korrekció a tőzsdéken

Tom Lee, az örök tőzsdei optimista szeptemberre még nyereséges időszakot jósol a befektetők számára, októberben azonban nem lepődne meg egy kisebb korrekciót látván - elsősorban a növekvő költségvetési és monetáris politikai kockázatokat, valamint a világjárvány és az influenzaszezon körüli bizonytalanságot emelte ki a guru, mint fő veszélyforrásokat.

Tovább a cikkhez

Pár sztár viszi a hátán a tőzsdét, aminek már többször csúnya vége lett

Bár a Nasdaq Composite index megállíthatatlanul szárnyal 2021-ben, az emelkedésben egyre kevesebb részvény vesz részt, a többség a saját 200 napos mozgóátlaga alatt van. Kell-e aggódnunk az egyre kevésbé széles emelkedés miatt?

Tovább a cikkhez

Ellőtték az összes puskaport: nyomás alatt a védelmi részvények

Bár a részvénypiac nagy része komoly szélesség mellett emelkedik, vannak olyan ágazatok, ahol a papírok nagy része erős befektetői nyomás alatt áll. Ezek közé tartozik a kissé cinikusan védelmi iparnak, határozottabban hadiiparnak hívott szegmense a piacnak, amely számos oldalról került nehéz helyzetbe. Mivel vevőik állami intézmények, azért az aktuális politikai széljárásnak alaposan ki vannak téve. Ráadásul évtizedek óta egyre kisebb és kisebb tortán kell osztozniuk. A nemrégiben történt afganisztáni kivonulás is megerősíti, hogy a világ legnagyobb hadserege egyre kevésbé szeretne megkerülhetetlen geopolitikai tényező maradni, és az új kormányzat alatt a kiadások sem nőnek érdemben. Az árfolyamok mindezt visszaigazolják, technikai elemezésünkben megvizsgáljuk, hogy mennyire.

Tovább a cikkhez

Remekelnek a midcapek, húzzák felfelé a magyar tőzsdét

A borongós nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére remekül teljesít a BUX index, ez az OTP remek teljesítménye mellett a midcapek szárnyalásának is köszönhető. A 4iG szárnyalásáról már beszámoltunk, az írás óta egyébként még inkább elszabadult a rali, jelenleg 12,1 százalékos a plusz a papírnál.

Mindemellett remekül teljesít a PannErgy részvénye is, miután az OTP bank friss elemzést készített a társaságról és kiemelte, hogy a PannErgy első féléve erősre sikeredett, nőtt a hőértékesítés volumene, az árbevétel és az adózott eredmény is, ennél fogva több mint 60 százalékos felértékelődési potenciál mellett vételre javasolják a papírt. Ennek hatására 3,8 százalékos pluszban van jelenleg az árfolyam, komoly az érdeklődés a papír iránt.

Ugyancsak remekel az Opus részvénye, jelenleg 6,5 százalékos a plusz a papírnál. A vállalattal kapcsolatos, vagy a cég megítélését befolyásoló hír nem érkezett, ennél fogva vélhetően technikai okai vannak a ralinak, a március végén és június közepén is ellenállásként szolgáló 265 forint körüli szintet sikerült ugyanis áttörni.

Nem sokat változott a kép, a magyar tőzsde az élen

Nemrég közzétette az Eurostat a második negyedéves európai GDP jelentését, nagy általánosságban elmondható, hogy a statisztikai hivatalok inkább felfelé módosították a számokat a második becsléskor, azaz az európai gazdaság teljesítménye még az első becsléshez képest is kedvezőbben alakult.

A kontinens tőzsdéin a jelentés közzététele után sem igazán javult a hangulat, a legtöbb ország vezető börzéje negatív tartományban mozog. A DAX például annak ellenére van 0,3 százalékos mínuszban, hogy a vártnál nagyobb mértékben nőtt a német ipari termelés júliusban júniushoz képest. Mindeközben a francia CAC stagnál, míg a brit FTSE 100 ugyancsak 0,3 százalékkal került lejjebb. A magyar BUX index továbbra is felülteljesítő a maga 0,4 százalékos emelkedésével.

Vételre ajánlja az OTP a PannErgy részvényeit, több mint 60 százalékos a felértékelődési potenciál

Az OTP friss elemzésében kiemeli, hogy a PannErgy első féléve erősre sikeredett, nőtt a hőértékesítés volumene, az árbevétel és az adózott eredmény is. A kapacitásnövelő beruházásoknak köszönhetően pedig még magasabb EBITDA jöhet jövőre és 2023-ban. A bank továbbra is vételre ajánlja a PannErgy részvényeit.

Tovább a cikkhez

Pénteken indul a CIG Pannónia részvényeinek a felvásárlása

Megérkezett az MNB szükséges határozata, így szeptember 10-én, pénteken elindulhat, és október 11-éig tarthat a Mészáros-Keszthelyi-féle Hungarikum kötelező nyilvános vételi ajánlata a CIG Pannónia részvényeire. Ennek során 327 forintot ajánlanak a részvényekért, és akár jóval 50% feletti részesedést is elérhetnek. Paradox módon azoknak érdemes visszautasítaniuk a Hungarikum ajánlatát, akik bíznak az általa támogatott növekedési sztoriban.

Tovább a cikkhez

Itt a fény az alagút végén? Remekeltek a kínai tech-óriások

A legjelentősebb kínai technológiai vállalatok részvényeinek teljesítményét követő Hang Seng Tech Index több mint egy hónapos csúcsra emelkedett, miután a Tencent újabb részvény-visszavásárlási akciójának köszönhetően jelentősen javult a piaci hangulat.

Tovább a cikkhez

Tovább ralizik a 4iG

Úgy tűnik, valósággal megállíthatatlan a 4iG szárnyalása, a piacnyitás után fél órával már 8,8 százalékos a plusz a részvénynél, ezzel együtt idén már 71 százalékkal került feljebb a jegyzés. A cég több kedvező hírt is közölt az elmúlt időszakban, a folytatódó rali a technikai tényezők mellett többek között a második negyedéves gyorsjelentésnek volt betudható.  

Bombahír érkezett, történelmi csúcson a Masterplast árfolyama

Kifejezetten magas forgalom mellett zsákolják a befektetők a Masterplast részvényét, miután a cég bejelentette, hogy a bevételprognózist 25 százalékkal, a profitvárakozást pedig közel 50 százalékkal megemelik az idei évre vonatkozóan. A mai ralinak köszönhetően új történelmi csúcson van a vállalat részvénye.

Tovább a cikkhez

Széttépik a magyar tőzsde sztárpapírját, több mint két éves csúcson az árfolyam

Nincs megállás, ma is tovább ralizik a 4iG árfolyama, a jegyzés ma több mint 10 százalékkal került feljebb, így már 67 százalékot emelkedett az árfolyam két hét leforgása alatt.

Tovább a cikkhez

Komoly csapkodás, már pluszban a magyar tőzsde

A piacnyitás után szűk fél órával a mínusz 0,4 százalékról plusz 0,4 százalékra ugrott a BUX index jegyzése, ezzel ismét új történelmi csúcson van a börze.

A gyors "javítás" többek között az OTP teljesítményének köszönhető, a bankpapír ugyanis már 0,6 százalékos pluszban van, ezzel ugyancsak új történelmi csúcsot láthatunk a részvénynél. A jelenlegi helyzetről és a kilátásokról itt számoltunk be részletesen.

Esnek az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos gyengülése mellett a CAC ugyancsak 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,15 százalékot esett.

Vélhetően a fontos gazdasági adatot várhatják feszülten a befektetők, az Eurostat ugyanis nemsokára a második negyedéves GDP részletes adatait teszi közzé, ebben már olyan tagállamok adatai is szerepelnek, melyeknek előzetes adatai még nem voltak ismertek.

Megszólalt Soros György a kínai befektetéssel kapcsolatban

Soros György milliárdos befektető a Wall Street Journalban megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy a BlackRock részéről "tragikus hiba", hogy dollármilliárdokat fektetnek most Kínába, és valószínűleg komoly pénzt veszít a vagyonkezelő az ügyfelei számára.

Tovább a cikkhez

Lefordult a csúcsról a magyar tőzsde

Lefelé indult el a magyar tőzsde a piacnyitásban, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb a tegnapi záróértékéhez képest, ami egyben új történelmi csúcs is volt. A hazai blue chipek vegyesen teljesítenek, az OTP 0,2 százalékot esett (szintén új csúcsról), a Mol 0,4 százalékot gyengült, a Richter azonban 0,2 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékkal tudott feljebb kerülni.

Eladják a Magyar Telekom testvércégét

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom eladja holland leányvállalatát, írja a Bloomberg. Ez lesz idén az egyik legnagyobb tranzakció az európai távközlésben.

Tovább a cikkhez

Elindult a kísérlet, mától hivatalos fizetőeszköz a bitcoin a világ egyik országában

Salvador kedden a világ első országává vált, amely elfogadja törvényes fizetőeszközként a bitcoint. A kezdeményezés támogatói szerint a lépés csökkenti a külföldről hazaküldött dollármilliárdok jutalékköltségét, de a kritikusok szerint a kísérlet a pénzmosást is elősegítheti.

Tovább a cikkhez

Csúcson az OTP - Érdemes még beszállni?

Az OTP húzza a magyar tőzsdét, tudjuk ezt már régóta, hiszen a magyar bankrészvény messze a legnagyobb forgalmú papír, de most az új magyar tőzsdei csúcs is az OTP-nek köszönhető, miközben a Mol és a Magyar Telekom jóval a korábbi maximuma alatt áll, és a Richter sincs rekordszinten, az OTP új csúcsra ment, ez pedig rekordszintre emelte a BUX-ot is. Az érdekes azonban az, hogy a rekord ellenére az OTP részvényei bizonyos szempontból még mindig olcsónak mondhatók, ráadásul a technikai kép is támogató, annak ellenére érik már egy korrekció.

Tovább a cikkhez

Több mint 100 millió forint értékben adott el OTP részvényeket a bank vezérigazgató-helyettese

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tudatta a társaság a befektetőkkel, hogy Bencsik László, az OTP bank vezérigazgató-helyettese OTP-részvényeket értékesített tegnap, összesen közel 109 millió forintért.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithatnak Európa tőzsdéi

  • Vegyesen zártak múlt pénteken a tengerentúli tőzsdék, főleg a technológiai részvényeket vették a befektetők, a ciklikus papírokat pedig inkább adták, miután a vártnál gyengén munkaerőpiaci adat érkezett az Egyesült Államokból. Tegnap nem nyitottak ki a tengerentúli börzék a Labor Day miatt.
  • Leginkább jó teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék a fontos európai GDP adatok érkezése előtt, illetve a várnál jobb kínai export adatoknak is örülhettek a befektetők: a japán Nikkei 0,8 százalékkal feljebb került, ezzel szemben a dél-koreai Kospi 0,5 százalékot esett, míg a Hong Kong-i tőzsde 0,6 százalékot erősödött, a shanghaji börze pedig 0,8 százalékkal került feljebb, az ausztrál börze azonban lejjebb került, 0,1 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX azonban enyhe esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából az MNB a devizatartalékok augusztus végi állását és a júliusi értékpapír-tulajdonosi statisztikát közli. Emellett a KSH az ipari termelés friss adatait publikálja, melyből a harmadik negyedéves GDP-adatra is fontos következményt tudunk levonni. Az Eurostat a második negyedéves GDP részletes adatait teszi közzé, ebben már olyan tagállamok adatai is szerepelnek, melyeknek előzetes adatai még nem voltak ismertek.
  • Az olaj árfolyama 0,7 százalékkal került feljebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 73,3 dollár, míg a WTI típusé 69,4 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékos mínuszban áll 1818,2 dolláron.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 347 forint 70 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 292 forint 80 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Nagy bejelentés a Masterplasttól: durván megemelte profitvárakozását a cég

Jelentősen módosította a Masterplast menedzsmentje az idei évre vonatkozó eredményvárakozását, miután az első félévben már teljesítette a januárban publikált adózott eredménycél 90 százalékát. Az első nyolc hónap eredményei alapján a 2021-es bevételprognózisát 25 százalékkal, profitvárakozását pedig közel 50 százalékkal emelte meg a januárihoz képest a ma reggeli közleménye szerint a vállalat.

Tovább a cikkhez

Rákaptak a külföldi tőzsdézésre a magyarok, azonban az adózással hadilábon állnak

A fintech cégek applikációinak és felhasználóbarát felületeinek hála, ma már bárki néhány gombnyomással befektetheti megtakarításait külföldi értékpapírokba. Azonban sokan abban a tévhitben élnek, hogy így szerzett jövedelmük után Magyarországon nem kell adózniuk, vagy legalábbis, ha nem vallják be, akkor „radar alatt maradnak” és az adóhatóság nem szerez tudomást gyarapodásukról. Nagyobbat azonban nem is tévedhetnének: a NAV ma már szinte mindenre rálát. Azonban jó hír, hogy az utóbbi években több olyan szabályozás is született, amely lehetővé teszi, hogy a jövedelmüket tisztességesen bevalló adózók zsebébe ne túl mélyen nyúljon bele az állam.

Tovább a cikkhez

Vételen az AutoWallis a Concorde-nál

Az AutoWallis múlt héten tette közzé gyorsjelentését, amelyet most a Concorde friss elemzésében értékelt. A cég ajánlása továbbra is vétel, míg a célárát felülvizsgálat alá helyezte.

Tovább a cikkhez
Találd meg a neked való befektetési alapot!
novákkatalin
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
bull
VAL_03974 (1)
hiventures vezetői panelbeszélgetés
budapest
vakcina románia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
bull