Előfizetői tartalom

Ellőtték az összes puskaport: nyomás alatt a védelmi részvények

Bár a részvénypiac nagy része komoly szélesség mellett emelkedik, vannak olyan ágazatok, ahol a papírok nagy része erős befektetői nyomás alatt áll. Ezek közé tartozik a kissé cinikusan védelmi iparnak, határozottabban hadiiparnak hívott szegmense a piacnak, amely számos oldalról került nehéz helyzetbe. Mivel vevőik állami intézmények, azért az aktuális politikai széljárásnak alaposan ki vannak téve. Ráadásul évtizedek óta egyre kisebb és kisebb tortán kell osztozniuk. A nemrégiben történt afganisztáni kivonulás is megerősíti, hogy a világ legnagyobb hadserege egyre kevésbé szeretne megkerülhetetlen geopolitikai tényező maradni, és az új kormányzat alatt a kiadások sem nőnek érdemben. Az árfolyamok mindezt visszaigazolják, technikai elemezésünkben megvizsgáljuk, hogy mennyire.

A közvélekedés ugyan a folyamatosan növekvő hadi kiadásokról szóló hitben él, a valóságban az elmúlt évtizedekben a GDP arányos költések drasztikus visszaeséséről szólnak.

A hadiipar összességében egyáltalán nem volt olyan jó befektetés, mint amiről a mítoszok szólnak.

A globális harcászati kiadások a gazdaság hozzáadott értékben 6,3%-ot tettek ki a hatvanas évek elején, amikor a hidegháború közel a csúcsán volt, továbbra is rengeteg volt a helyi konfliktus a gyarmatosítók által otthagyott vákumokban, és aki csak tehette, abszurd mértékig bővítette nukleáris arzenálját. A GDP arányos költségek azonban innen szinte folyamatos mélyrepülésbe kezdtek. Mára ugyanez az arány majdnem a harmadára, azaz 2,2%-ra esett vissza.

Erről szól még a cikk:

  • Miért rossz a hangulat a védelmi cégek részvényeinek a piacán?
  • Egy jól ismert repülőgépgyártó, amelyik szenved a harcászati megrendelések hiányától
  • Egy fókuszáltabb vállalat, amely már ki is építette a tetőt
  • Kibiztosították fegyvereiket a shortosok ennél a részvénynél
  • Nem minden drón lő terroristákat, de minden shortos szereti ezt a papírt
  • Támaszon pattogó műholdas cég

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés