zöld épületek
Befektetés

Zöld befektetések: felfelé kapaszkodik Magyarország

Portfolio
Egyre nagyobb a zöld kötvények aránya a hazai kötvénypiacon, ami jól illeszkedik az ESG-befektetések globális növekvő trendjébe. Az első hazai ipari zöldkötvény-kibocsátásról, a Növekedési Kötvényprogramról és az ESG-megatrendről is előadást hallhatott a közönség a szerdai Business and Finance Summit 2021 konferencián.

Az első ipari zöldkötvény-kibocsátás háttere és az NKP

A Vajda Papír Kft. egy hazai higiéniai papírt gyártó vállalat, három hazai és egy norvégiai gyárral rendelkeznek. Fontos volt számunkra már a megalakulás óta, hogy környezetkímélő kapacitásokat építsenek ki – mondta előadásában Vajda Attila, a Vajda Papír Kft. ügyvezetője. A pozitív vállalati kultúrához szavai szerint erőteljesen hozzájárul a zöld gondolkodás, a környezettudatos üzemeltetés.

Példaként említette többek között: hulladékhővel fűtik az irodákat, a szállítási útvonalak kiválasztása (víz vagy multimodális) miatt a környezeti lábnyom jelentős csökkenésével járt, a polietilén csomagolást papírra cserélték, és mindez az alapanyag-beszerzési folyamataikban is megjelenik: felelős erdőgazdálkodásból származó alapanyagokat hasznosítanak, és a megújuló energiaforrásokból származó villamos energiát használnak. Hosszú távú céljuk a zéró környezeti terhelési hatás elérése, a pozitív társadalmi hatások indikálása, erősítése.

A Vajda Papír Kft. volt az első, amely zöld kötvényt bocsátott ki termelő vállalatként Magyarországon, a folyamat sikere nagyban köszönhető a Credit Management Group tanácsadói munkájának – mondta Vajda Attila. 2021 májusában történt a zöld kötvény kibocsátásuk, ami már a második volt az első, 2020 novemberi kötvénykibocsátás után (a kettő értéke meghaladta a 20 milliárd forintot). Számos előnye van a zöld kötvénynek: kedvezőbb finanszírozási költség, vállalati ismertséget növel, segíti a fiatalok bevonzását és a kollégák motiválását is.

A kötvénykibocsátásra a Növekedési Kötvényprogramon (NKP) belül került sor, amelynek első kétéves tapaszatalatairól beszélt Dávid Richárd, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a konferencián. A kötvényprogram eredetileg 300 milliárd forintos keretösszeggel indult 1-20 milliárdos lehetséges kibocsátási volumen mellett. A keretöszeget legutóbb, augusztus 24-én 1550 milliárd forintra emelte a jegybank. Az elmúlt években több ízben (mára 70 milliárd forintra) növelte az MNB lehetséges kitettségét, s 30 évre növelték a lehetséges futamidőt. Az NKP 2 éves működése során a vállalati kötvények állomány megötszöröződött, és a magyar kötvénypiac felzárkózott a régiós országok átlagához. Máig 63 kibocsátó 80 kötvényt bocsátott ki a programbna, a legnagyobb arányt a szektorok közül a feldolgozóipar, majd a vagyonkezelési, pénzgügyi, biztosítási tevékenység, illetve az ingatlaszektor képviseli. A hitelminősítői felülvizsgálatokon a kibocsátók eddig jól szerepeltek. A források 40%-a beruházásra, 25%-a akvizícióra, 17%-a hitelkiváltásra, 18%-a általános hitelcélra ment. Idén augusztusban a zöld kötvények aránya már elérte a 20%-os arányt.

ESG-befektetések a nagyvilágban

Nyolc év alatt több mint duplájára, 13 300 milliárd dollárról 35 300 milliárd dollára nőtt az ESG-hez kötődő befektetések volumene a világon, 2036-ra pedig elérheti a 160 000 milliárd dollárt, és ezzel az alapkezelés területén csaknem 100%-os arányt érhet el – ismertette Bernhard Bartels, a Sope ESG Analyses ügyvezető igazgatója.

A 2020-ban kibocsátott ESG-kötvények 48,6%-a zöld kötvény volt, 27,1% szociális vonatkozású, 22,9% fenntarthatósági vonatkozású. Az ESG-referenciával rendelező instrumentumok többsége ugyanakkor nem zárja ki a nem fenntartható eszközökbe való fektetést: az ESG-re való hivatkozás nem fordítható le egy az egyben a fenntarthatóságra. A zöld kötvényekkel bevont források jó része mindazonáltal az energia- és építipari szektoron keresztül megújuló energiaforrások fejlesztésére és energaihatékonysági projektekre megy.

Hogy mi számít ESG-nek, azt az európai szabályozásban és a Scope által is végzett hitelminősítések szempontjából sok ellentmondás övezi. Bernhard Bartels szerint fontos lenne, hogy az EU készülő taxonómiájába bevonják azokat a szektorokat, amelyek a klímaváltozással kapcsolatos trendek fő vesztesei. Globális sztenderd-harmonizációra is szükség van, a fenntartható finanszírozást pedig mainstraemmé kell tenni a szaember szerint.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull
Laptop
cramer
felhő technológia
evergr
aegon2
medi hemp kendertea
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
bull