persely, penz
Befektetés

Már 500 milliárddal hízott idén a magyarok egyik kedvelt befektetése, a részvények egyelőre tarolnak

Portfolio
Augusztussal bezárólag már több mint 500 milliárd forinttal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon idén, a legnagyobb kategória a tőkekiáramlások ellenére még mindig az ingatlanalapoké, de a vegyes és kötvényalapok is 1500 milliárd feletti vagyont kezelnek. A legjobban továbbra is a részvényalapok teljesítenek, amelyek a vagyonra vetítve már több mint 11%-ot hoztak eddig.

Már 11% felett vannak a részvényalapok

A friss adatok szerint augusztussal bezárólag

  • a részvényalapok hozták eddig a kategóriák szintjén a legmagasabb hozamot befektetőiknek, már több mint 11%-ot a kezelt vagyonra vetítve.
  • Az árupiaci alapok teljesítménye visszaesett az egy hónappal ezelőttiről, de még így is övék a második hely 3,4%-kal, őket pedig
  • a vegyes alapok követik szintén 3,4% körüli hozammal.

Pluszban vannak még az ingatlanalapok idén, de a pénzpiaci és kötvényalapoknál 1-2%-os mínuszok uralkodnak, az abszolút hozamú alapok pedig közel 2%-os mínuszban vannak idén eddig.

A befektetési alapok piacáról, a fejlesztési irányokról és tervekről is szó lesz a Portfolio jövő heti Öngondoskodás 2021 konferenciáján. Ne maradj le róla, gyere el te is! Részletek:

Utóbbi kapcsán azonban érdemes kiemelni az OTP Supra idén is folytatódó gyengélkedését, hiszen az egyik legnagyobb magyar alapként és egyben a legnagyobb abszolút hozamú alapként a kategória kezelt vagyonának közel 20%-át teszi ki, így a Supra gyengélkedése összességében -2,6%-ot magyaráz az abszolút hozamú alapok idei teljesítményéből. Ha kivesszük tehát a Suprát az egyenletből, akkor a kategória a kezelt vagyonra vetítve 0,9%-os pluszban van.

Kiemelkedő kereslet a vegyes alapoknál

Augusztusban a vegyes alapoknál volt nagyobb tőkebeáramlás, összesen 36 milliárd forint értékben. Ezen kívül a részvény-, kötvény- és zártkörű alapok is tőkebeáramlással zárták a hónapot. A legtöbb pénz augusztusban az ingatlanalapokból távozott, ezt követték a származtatott, majd tőkevédett alapok.

Egyre jobban elhúznak a mezőnytől a vegyes alapok a tőkegyűjtési versenyben, az év első nyolc hónapjában a kategóriába összességében már több mint 180 milliárdnyi friss tőke áramlott. A pénzpiaci, árupiaci és ingatlanalapok egyelőre csak tőkevesztést tudnak felmutatni az évre:

A teljes piacot tekintve egyébként idén minden hónapban nettó tőkebeáramlást lehetett megfigyelni, a vagyonnövekedést augusztusban a hozamok most nem annyira segítették:

Mindezzel együtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon augusztus végére 7387 milliárd forint fölé duzzadt, tehát közel 500 milliárd forinttal több pénzt kezelnek most az alapok, mint tavaly év végén.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
evergr
bika medve
Living Kassák passage
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
evergr