Előfizetői tartalom

Kulcsfontosságú napok előtt a részvénypiac: jön a vérengzés?

A tavaly áprilisi koronavírus első hulláma idején keletkezett mélypont óta a részvénypiacok egy egészen elképesztő növekedésen vannak túl. Az azóta eltelt időszakot az indexek többsége egyértelmű emelkedő trendben töltötte, gyakran meglepően szűk trendcsatornákban, alacsony mozgolódás mellett. A piac által várt, opciókba árazott volatilitás is rengeteget ereszkedett a közel másfél év alatt. Amikor történt is korrekció, az egy szinte teljesen megszokott és ismétlődő forgatókönyv mellett zajlott le. Az utóbbi kereskedési napok esése, és a Kínából érkező rossz hírek hatása miatt most egy kulcsfontosságú szintre érkezett meg a technikai elemzés szempontjából az S&P 500, illetve több egyéb - elsősorban amerikai - index is.

Az amerikai részvénypiacon az elmúlt napok az esésről szóltak, ami egyébként egy teljesen természetes folyamat a viszonylag kihívásmentes emelkedő trendek során is. Tavaly november óta ugyanaz a forgatókönyv játszódott le ilyenkor minden egyes alkalommal:

amint a szűk trendcsatornában, viszonylag kis volatilitással mozgó index elérte az 50 napos sima mozgóátlagot, a vevők aktivizálták magukat és gyorsan új csúcsra vitték annak értékét.

Ez elsősorban az S&P 500 esetén volt látványos, de több más mutatónál is gyakran megfigyelhető volt, ami alapvetően egy egészséges, intézményi vevők által vezérelt piacról tanúskodott, ahol a pénzcsap egyébként is folyamatosan nyitva van.

Erről szól még a cikk:

  • Hol van most a kulcsszint az S&P 500-nál?
  • Miért különösen fontos ez a hét a piacok szempontjából?
  • Mi mutatnak az indikátorok a vezető amerikai indexnél?
  • Mire elég a Nasdaq relatív ereje?
  • Mennyire súlyos ütést kapott ma a DAX?
  • Kitart-e a relatív gyengesés az IBEX-ben?
  • Zuhan-e tovább a Hang Seng?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés