bull
Befektetés

Szépen kezdtek az amerikai tőzsdék, de végül ma is mínuszos lett a vége

Portfolio
Az ázsiai tőzsdék ma is rosszul teljesítettek a tegnapi komoly beszakadás után, Európában azonban korrekcióval indult a nap, a legtöbb ország vezető tőzsdéje komoly pluszban van a délutáni órákban. Bár némileg lefelé módosította az idei növekedési várakozását a világgazdaságra vonatkozóan az OECD a legújabb előrejelzésében, de például az eurózóna esetében a májusi előrejelzéshez képest most kedvezőbbek a kilátások. Itthon az eddigi ütemet jelentősen lassítva folytatja kamatemelési ciklusát az MNB, a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte az alapkamatot. A tengerentúlon mérsékelt emelkedéssel indult a nap a tőzsdéken, de végül a Dow és az S&P mínuszban zártak.

Mínuszban zárt a Dow és az S&P

Ma sem sikerült emelkedéssel zárni a kereskedést, de a tegnapihoz képest konszolidáltabb volt az esés üteme. A Dow Jones 0,18%-os, az S&P 500 0,08%-os mínuszban tért nyugovóra. A Nasdaq 0,22%-os pluszban zárt.

Már mínuszban a Dow

Másfél órával zárás előtt mínuszba fordult a Dow Jones index, az elmozdulás a kereskedés kezdetéhez képest most épp -0,01%. Az S&P 500 még pluszban van, 0,03%-ot mutat, miközben a Nasdaq index még 0,3%-os pozitív irányú elmozdulásról tanúskodik.

Fogy a lendület

Fogy a lendület az amerikai tőzsdéken, már csak enyhe pluszban vannak a papírok a mai kereskedés kezdete óta. A Dow Jones 0,27%-os, az S&P 500 0,21%-os, míg a Nasdaq már csak 0,4%-os pluszban van.

Enyhe emelkedés Amerikában

Emelkedéssel próbálkoznak ma az amerikai tőzsdék, ami a tegnapi zuhanás után nem meglepő fejlemény. Bár az alapvető fundamentumok nem sokat javultak, vélhetően több trader is jó beszállási pontnak tartja a mostani árazást.

A Dow Jones 0,48%-os, az S&P 500 0,43%-os, a Nasdaq pedig 0,67%-os pluszban van.

Mínuszban zárt a magyar tőzsde

A zárásra alaposan elromlott a hangulat a magyar tőzsdén, a BUX végül 0,3 százalékos mínuszban zárt, a hazai blue chipek közül az OTP árfolyama 0,8 százalékos esett, míg a Mol 0,6 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,4 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 1,2 százalékos pluszban zárt.

Remek nyitás a tengerentúlon

Emelkedéssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq is 0,4 százalékokal került feljebb. Vélhetően kisebb korrekciót láthatunk a tegnapi komoly bezuhanás után, amire a kínai Evergrande lehetséges csődeljárásának apropóján került sor.

Több fontos adat is érkezett nemrég, többek között az amerikai lakásépítések száma a vártnál nagyobb mértékben nőtt augusztusban, amit valószínűleg a faanyag árának csökkenése is elősegített (bár a munkaerőhiány továbbra is komoly kihívást jelent). A megkezdett lakásépítések száma 3,9 százalékkal nőtt a múlt hónapban, így éves szinten 1,615 millió darabra emelkedett - közölte a Kereskedelmi Minisztérium. Emellett nemrég megérkezett az OECD legfrissebb jelentése, amely alapján az Egyesült Államok gazdasága 6 százalékot növekedhet idén, ami jelentősen, 0,9 százalékponttal elmarad az OECD korábbi előrejelzésétől, az amerikai gazdaság ugyanis nyáron kissé befékezett. Jövőre azonban 3,9 százalékkal növekedhet az USA GDP-je, ami 0,3 százalékponttal magasabb a májusi előrejelzésnél.

Beleremeg a világ az Evergrande csődjébe? Minden, amit a helyzetről tudni lehet

Egyre-másra a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjéről, a kínai Evergrande-ról szólnak a hírek, a 300 milliárd dolláros adóságállománya alatt összeroppanni látszó vállalat méreténél fogva nem csak a kínai gazdaságnak jelentene komoly sokkot, de továbbgyűrűző hatásait vélhetően más piacok és szektorok is megérezhetik. Mostani cikkünkben összefoglaljuk, mik történtek az elmúlt napokban-hetekben a csőd szélére sodródott óriásvállalat háza táján, illetve körbejárjuk a kérdést, hogy vajon ők lehetnek-e a következő Lehman Brothers.

Tovább a cikkhez

Egy éven belül új kkv-k fogják elárasztani a magyar tőzsdét

A vállalatok finanszírozásának csúcsa a tőzsde - vélekedett előadásában a Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021 című konferencián Nagy Péter Gábor, a Budapesti Értéktőzsde Értékesítési, Marketing és Kibocsátói Akvizíciók Igazgatóságának igazgatója, aki előrevetítette, hogy 6-12 hónapon belül meg fogják duplázni a BÉT XTend piacán lévő szereplőinek számát.

Tovább a cikkhez

Visszavonulót fúj a Coinbase, engednek a tőzsdefelügyeletnek

A Coinbase végül enged az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) nyomásának és nem indítja el Lend nevű termékét, amelyben lehetővé tenné kriptovaluta tulajdonosoknak, hogy kamatokat szedjenek a kölcsönadott kriptopénzekért. A tőzsdefelügyeletnek és az amerikai hatóságoknak már régóta szúrja a szemét minden ehhez hasonló kezdeményezés.

Tovább a cikkhez

Ringbe száll a brókerekkel a Wise, befektetési szolgáltatást jelentett be a fintech szupersztár

A brit Wise (korábban TrasferWise) nevű fintechcég elindította Asset nevű szolgáltatását, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egy indexkövető alapba fektessenek úgy, hogy azonnal fel tudják használni a befektetett pénzük 97%-át. A funkciót azt követően indították el, miután kisbefektetők tömegei árasztották el a részvénypiacot.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB kamatdöntése! Mindenkit meglepett a jegybank!

Az eddigi ütemet jelentősen lassítva folytatja kamatemelési ciklusát az MNB, a Monetáris Tanács kedden újabb 15 bázisponttal 1,65%-ra emelte az alapkamatot. Délután érkezik a jegybank friss előrejelzése, közleménye, illetve háttérbeszélgetést tart a döntésről Virág Barnabás alelnök.

Tovább a cikkhez

Javultak a kilátások az OECD szerint, tovább emelkedik Európa

A koradélutáni órákban továbbra is kitart a remek hangulat a vezető európai tőzsdéken, a legjobb teljesítményt most is a portugál tőzsdén láthatjuk, de a maga 1,4 százalékos pluszával ugyancsak remekül teljesít a francia CAC és a német DAX is, míg a brit FTSE 100 1,2 százalékkal került feljebb. Szektorszinten az autógyártók mellett ugyancsak jól teljesítenek a nagybankok, illetve az olajvállalatok is.

Közben megérkezett a frissített OECD-előrejelzés is, a kedvező európai gazdasági adatok beépültek az OECD várakozásaiba, az európai valutaövezet gazdasági növekedési előrejelzését 1 százalékponttal módosította felfelé a szervezet, eszerint 5,3 százalékos növekedés lehet idén az eurózónában. A jövő évvel kapcsolatban is bizakodóbbak a szervezetnél, az eurózóna 2022-ben 4,6%-kal nőhet, 0,2%-kal gyorsabban, mint azt májusban várták.

Új tőkebefektetés az OXO Technologies-nél

Az OXO Technologies a Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatta a befektetőit és a nyilvánosságot a közelmúltban történt befektetési döntéséről.

Tovább a cikkhez

Egy pillanat is elég, hogy felforduljon a világ a tőzsdéken

Augusztusban a világ hitetlenkedve követte a felgyorsult afganisztáni eseményeket: egy húszéves rend omlott össze pillanatok alatt. A tőkepiacon is gyakran fordul elő, hogy az egyik pillanatról a másikra alapjaiban változik meg a világ rendje. Két ilyen tőkepiaci Kabul pillanatot mutat be a mai írás.

Tovább a cikkhez

Az orosz részvénypiac szép csendben a világ élére ugrik

Miközben a globális részvénypiacok felett sötét fellegek gyülekeznek, és immáron nemcsak az ázsiai, és európai piacok fékeznek, de még Amerikában is intézményi eladások indultak el, Moszkvában egyelőre nagy nyugalommal figyelik a döntéshozók az eseményeket. Oroszország vezető tőzsdeindexe a mindenkori csúcsai közelében mozog, immáron felülmúlja a tengerentúli piacokat is idén. A szép lassan, szinte észrevétlenül felépülő relatív erő mögött számos tényező húzódik, de ebből talán kettőt érdemes kiemelni: az orosz gazdaság erős fókuszát az energiahordozók és alapanyagok területén, illetve a monetáris politika vezetőkének következetességét. Természetesen a hétvégi parlamenti választások nem éppen meglepő eredménye is hozzájárul a stabil vezetéshez. A nyugati alapkezelőket pedig az emberi jogi aggályok nem igazán érdeklik, és mostanában csak annyiban óvatosak, hogy a moszkvai befektetői rendezvényeken gyanakodva szagolgatják a felkínált teát.

Tovább a cikkhez

Pluszban a BUX, remekelnek a midcapek

A késődélelőtti órákban kifejezetten jól teljesít a BUX index, jelenleg 1,1 százalékos a plusz a börzénél. A blue chipek jó teljesítménye mellett egy-egy midcap remeklése is segíti az emelkedést, például az AutoWallis jegyzése 4 százalékos pluszban van, ezzel együtt idén már 38,8 százalékos a plusz a papírnál.

A tegnapi komoly esés után a Waberer's részvénye is remekül teljesít ma, itt ugyancsak 4 százalék a plusz, amivel együtt idén már 37,1 százalékkal került feljebb a jegyzés.

Kitart a remek hangulat

A késődélelőtti órákban továbbra is kitart a remek hangulat a vezető európai tőzsdéken, a legjobb teljesítményt a portugál tőzsdén láthatjuk, de a maga másfél százalékos pluszával ugyancsak remekül teljesít a francia Cac is, míg a német DAX 1,4 százalékkal, a brit FTSE 100 és a magyar BUX pedig 1,1 százalékkal került feljebb.

Szektorszinten kifejezetten jól teljesítenek a nagybankok mellett az autógyártó vállalatok részvényei is, a sort a maga 3,35 százalékos pluszával a Porsche vezeti.

Ez az új Lehman-pillanat? - Évekig tartó szenvedést hozhat a gigantikus kínai csőd

A kínai Evergrande ingatlanfejlesztő e héten valószínű csődje nem a kínai Lehman-pillanat, amikor az amerikai befektetési bank összeomlása 2008 őszén a globális pénz- és tőkepiacokat is összeomlasztotta, de akár több évig tartó jelentős szenvedés is jöhet belőle, elsősorban a kínai gazdaságban – állapította meg elemzésében a finn Nordea és a francia Sociéte Generale. Előbbi bank elemzője arra is kitért, hogy a kínai események a német gazdasági kapcsolatokon keresztül a magyar gazdaságra, illetve a forint árfolyamára is negatívan hathatnak majd.

Tovább a cikkhez

Kínai összeomlás, drága részvénypiac – Hova tedd a befektetésed 2021. szeptemberében?

Másfél év szünet után újra indulnak a Portfolio Trader szemináriumai, ahol tőzsdei, befektetési előadásokon vehetsz részt.   Ezúttal 2 előadást is tartunk egymás után, a Portfolio Lakás kiállítás helyszínén.

Tovább a cikkhez

Odaszúrt a befektetési alapoknak az IMF: kezdeni kellene valamit a pánikoló befektetőkkel

Fundamentális reformok kellenének a befektetési alapok válságállóságának megteremtéséhez, ezzel elkerülve még egy olyan esetet, amilyet a koronvírus-válság tavaly márciusban okozott a piacokon – írja az IMF jelentésére hivatkozva a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Korrigálnak a tőzsdék a nyitásban

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,8 százalékos erősödése mellett a CAC 0,7 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,9 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,7 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 0,8 százalékos pluszban van. Részben az Evergrande potenciális csődje miatt kifejezetten kedvezőtlen volt tegnap a nemzetközi hangulat a piacon, estek a nyersanyagok, a részvények és a kriptovaluták is - ma egyelőre úgy néz ki, hogy korrigálnak a piacok. A német tőzsde ezzel két havi mélyponton nyitott.

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

A magyar tőzsde a tegnapi komoly lefordulás után 0,1 százalékos pluszban indítja a mai napot, a hazai blue chipek közül az OTP árfolyama 0,4 százalékot emelkedett, míg a Mol és a Richter jegyzése is 0,1 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékot emelkedett.

Lesznek ma idehaza fontos események, délután tartja például a kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, a közlemény a frissített előrejelzéssel pedig délután 3-kor érkezik.

A guru szerint itt az ideje zsebre tenni némi profitot a kriptovalutákból

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője arra ösztönözte a kriptopénz-portfóliójukban nyereséggel rendelkező befektetőket, hogy realizáljanak némi profitot, mivel úgy véli, hogy a digitális eszközökre további negatív hatással lehet a kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande helyzete.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a csőd szélén táncoló Evergrande elnöke

A China Evergrande Group bízik abban, hogy a vállalat "kilábal a legsötétebb pillanatból", és megfelelően megvalósítja a betervezett ingatlanprojekteket - közölte a cég elnöke a helyi média által ma közzétett, alkalmazottaknak írt levelében.

Tovább a cikkhez

Korrigálhatnak a tőzsdék a nyitásban

  • A vezető amerikai részvényindexek kimondottan rossz teljesítményt nyújtottak tegnap, a Nasdaq 2,1 százalékkal került lejjebb, míg 1,8 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 pedig 1,7 százalékkal került lejjebb. A pesszimista befektetői hangulat kialakulásában közrejátszik Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Evergrande lehetséges bedőlése, de a Fed közeledő döntése a gazdaságélénkítés jövőjéről, valamint Janet Yellen javaslata az államadósság-plafon függesztése vagy emelése kapcsán is aggaszthatja a piaci szereplőket
  • A kimondottan rossz amerikai teljesítményt követően folytatták a negatív szériát ma az ázsiai tőzsdék, a nyitva lévő vezető börzék közül a japán Nikkei 2 százalékkal lejjebb került, a Hong Kong-i tőzsde 0,9 százalékot esett, az ausztrál börze azonban feljebb került, 0,1 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma délután tartja a kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, a közlemény a frissített előrejelzéssel pedig délután 3-kor érkezik. De előtte még érkezik egy frissített OECD-előrejelzés a globális gazdasági növekedésről, amely szintén érdekesnek ígérkezik.
  • Az olaj árfolyama 0,5 százalékkal került feljebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 74,7 dollár, míg a WTI típusé 71 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékos mínuszban áll 1762,3 dolláron.
  • A forint valamelyest erősödött a vezető devizákkal szemben, most 353 forint 70 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 301 forint 40 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány
debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bitcoin kriptopénz