bull
Befektetés

Szépen kezdtek az amerikai tőzsdék, de végül ma is mínuszos lett a vége

Portfolio
Az ázsiai tőzsdék ma is rosszul teljesítettek a tegnapi komoly beszakadás után, Európában azonban korrekcióval indult a nap, a legtöbb ország vezető tőzsdéje komoly pluszban van a délutáni órákban. Bár némileg lefelé módosította az idei növekedési várakozását a világgazdaságra vonatkozóan az OECD a legújabb előrejelzésében, de például az eurózóna esetében a májusi előrejelzéshez képest most kedvezőbbek a kilátások. Itthon az eddigi ütemet jelentősen lassítva folytatja kamatemelési ciklusát az MNB, a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte az alapkamatot. A tengerentúlon mérsékelt emelkedéssel indult a nap a tőzsdéken, de végül a Dow és az S&P mínuszban zártak.

Mínuszban zárt a Dow és az S&P

Ma sem sikerült emelkedéssel zárni a kereskedést, de a tegnapihoz képest konszolidáltabb volt az esés üteme. A Dow Jones 0,18%-os, az S&P 500 0,08%-os mínuszban tért nyugovóra. A Nasdaq 0,22%-os pluszban zárt.

Már mínuszban a Dow

Másfél órával zárás előtt mínuszba fordult a Dow Jones index, az elmozdulás a kereskedés kezdetéhez képest most épp -0,01%. Az S&P 500 még pluszban van, 0,03%-ot mutat, miközben a Nasdaq index még 0,3%-os pozitív irányú elmozdulásról tanúskodik.

Fogy a lendület

Fogy a lendület az amerikai tőzsdéken, már csak enyhe pluszban vannak a papírok a mai kereskedés kezdete óta. A Dow Jones 0,27%-os, az S&P 500 0,21%-os, míg a Nasdaq már csak 0,4%-os pluszban van.

Enyhe emelkedés Amerikában

Emelkedéssel próbálkoznak ma az amerikai tőzsdék, ami a tegnapi zuhanás után nem meglepő fejlemény. Bár az alapvető fundamentumok nem sokat javultak, vélhetően több trader is jó beszállási pontnak tartja a mostani árazást.

A Dow Jones 0,48%-os, az S&P 500 0,43%-os, a Nasdaq pedig 0,67%-os pluszban van.

Mínuszban zárt a magyar tőzsde

A zárásra alaposan elromlott a hangulat a magyar tőzsdén, a BUX végül 0,3 százalékos mínuszban zárt, a hazai blue chipek közül az OTP árfolyama 0,8 százalékos esett, míg a Mol 0,6 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,4 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 1,2 százalékos pluszban zárt.

Remek nyitás a tengerentúlon

Emelkedéssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq is 0,4 százalékokal került feljebb. Vélhetően kisebb korrekciót láthatunk a tegnapi komoly bezuhanás után, amire a kínai Evergrande lehetséges csődeljárásának apropóján került sor.

Több fontos adat is érkezett nemrég, többek között az amerikai lakásépítések száma a vártnál nagyobb mértékben nőtt augusztusban, amit valószínűleg a faanyag árának csökkenése is elősegített (bár a munkaerőhiány továbbra is komoly kihívást jelent). A megkezdett lakásépítések száma 3,9 százalékkal nőtt a múlt hónapban, így éves szinten 1,615 millió darabra emelkedett - közölte a Kereskedelmi Minisztérium. Emellett nemrég megérkezett az OECD legfrissebb jelentése, amely alapján az Egyesült Államok gazdasága 6 százalékot növekedhet idén, ami jelentősen, 0,9 százalékponttal elmarad az OECD korábbi előrejelzésétől, az amerikai gazdaság ugyanis nyáron kissé befékezett. Jövőre azonban 3,9 százalékkal növekedhet az USA GDP-je, ami 0,3 százalékponttal magasabb a májusi előrejelzésnél.

Beleremeg a világ az Evergrande csődjébe? Minden, amit a helyzetről tudni lehet

Egyre-másra a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjéről, a kínai Evergrande-ról szólnak a hírek, a 300 milliárd dolláros adóságállománya alatt összeroppanni látszó vállalat méreténél fogva nem csak a kínai gazdaságnak jelentene komoly sokkot, de továbbgyűrűző hatásait vélhetően más piacok és szektorok is megérezhetik. Mostani cikkünkben összefoglaljuk, mik történtek az elmúlt napokban-hetekben a csőd szélére sodródott óriásvállalat háza táján, illetve körbejárjuk a kérdést, hogy vajon ők lehetnek-e a következő Lehman Brothers.

Tovább a cikkhez

Egy éven belül új kkv-k fogják elárasztani a magyar tőzsdét

A vállalatok finanszírozásának csúcsa a tőzsde - vélekedett előadásában a Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021 című konferencián Nagy Péter Gábor, a Budapesti Értéktőzsde Értékesítési, Marketing és Kibocsátói Akvizíciók Igazgatóságának igazgatója, aki előrevetítette, hogy 6-12 hónapon belül meg fogják duplázni a BÉT XTend piacán lévő szereplőinek számát.

Tovább a cikkhez

Visszavonulót fúj a Coinbase, engednek a tőzsdefelügyeletnek

A Coinbase végül enged az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) nyomásának és nem indítja el Lend nevű termékét, amelyben lehetővé tenné kriptovaluta tulajdonosoknak, hogy kamatokat szedjenek a kölcsönadott kriptopénzekért. A tőzsdefelügyeletnek és az amerikai hatóságoknak már régóta szúrja a szemét minden ehhez hasonló kezdeményezés.

Tovább a cikkhez

Ringbe száll a brókerekkel a Wise, befektetési szolgáltatást jelentett be a fintech szupersztár

A brit Wise (korábban TrasferWise) nevű fintechcég elindította Asset nevű szolgáltatását, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egy indexkövető alapba fektessenek úgy, hogy azonnal fel tudják használni a befektetett pénzük 97%-át. A funkciót azt követően indították el, miután kisbefektetők tömegei árasztották el a részvénypiacot.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB kamatdöntése! Mindenkit meglepett a jegybank!

Az eddigi ütemet jelentősen lassítva folytatja kamatemelési ciklusát az MNB, a Monetáris Tanács kedden újabb 15 bázisponttal 1,65%-ra emelte az alapkamatot. Délután érkezik a jegybank friss előrejelzése, közleménye, illetve háttérbeszélgetést tart a döntésről Virág Barnabás alelnök.

Tovább a cikkhez

Javultak a kilátások az OECD szerint, tovább emelkedik Európa

A koradélutáni órákban továbbra is kitart a remek hangulat a vezető európai tőzsdéken, a legjobb teljesítményt most is a portugál tőzsdén láthatjuk, de a maga 1,4 százalékos pluszával ugyancsak remekül teljesít a francia CAC és a német DAX is, míg a brit FTSE 100 1,2 százalékkal került feljebb. Szektorszinten az autógyártók mellett ugyancsak jól teljesítenek a nagybankok, illetve az olajvállalatok is.

Közben megérkezett a frissített OECD-előrejelzés is, a kedvező európai gazdasági adatok beépültek az OECD várakozásaiba, az európai valutaövezet gazdasági növekedési előrejelzését 1 százalékponttal módosította felfelé a szervezet, eszerint 5,3 százalékos növekedés lehet idén az eurózónában. A jövő évvel kapcsolatban is bizakodóbbak a szervezetnél, az eurózóna 2022-ben 4,6%-kal nőhet, 0,2%-kal gyorsabban, mint azt májusban várták.

Új tőkebefektetés az OXO Technologies-nél

Az OXO Technologies a Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatta a befektetőit és a nyilvánosságot a közelmúltban történt befektetési döntéséről.

Tovább a cikkhez

Egy pillanat is elég, hogy felforduljon a világ a tőzsdéken

Augusztusban a világ hitetlenkedve követte a felgyorsult afganisztáni eseményeket: egy húszéves rend omlott össze pillanatok alatt. A tőkepiacon is gyakran fordul elő, hogy az egyik pillanatról a másikra alapjaiban változik meg a világ rendje. Két ilyen tőkepiaci Kabul pillanatot mutat be a mai írás.

Tovább a cikkhez

Az orosz részvénypiac szép csendben a világ élére ugrik

Miközben a globális részvénypiacok felett sötét fellegek gyülekeznek, és immáron nemcsak az ázsiai, és európai piacok fékeznek, de még Amerikában is intézményi eladások indultak el, Moszkvában egyelőre nagy nyugalommal figyelik a döntéshozók az eseményeket. Oroszország vezető tőzsdeindexe a mindenkori csúcsai közelében mozog, immáron felülmúlja a tengerentúli piacokat is idén. A szép lassan, szinte észrevétlenül felépülő relatív erő mögött számos tényező húzódik, de ebből talán kettőt érdemes kiemelni: az orosz gazdaság erős fókuszát az energiahordozók és alapanyagok területén, illetve a monetáris politika vezetőkének következetességét. Természetesen a hétvégi parlamenti választások nem éppen meglepő eredménye is hozzájárul a stabil vezetéshez. A nyugati alapkezelőket pedig az emberi jogi aggályok nem igazán érdeklik, és mostanában csak annyiban óvatosak, hogy a moszkvai befektetői rendezvényeken gyanakodva szagolgatják a felkínált teát.

Tovább a cikkhez

Pluszban a BUX, remekelnek a midcapek

A késődélelőtti órákban kifejezetten jól teljesít a BUX index, jelenleg 1,1 százalékos a plusz a börzénél. A blue chipek jó teljesítménye mellett egy-egy midcap remeklése is segíti az emelkedést, például az AutoWallis jegyzése 4 százalékos pluszban van, ezzel együtt idén már 38,8 százalékos a plusz a papírnál.

A tegnapi komoly esés után a Waberer's részvénye is remekül teljesít ma, itt ugyancsak 4 százalék a plusz, amivel együtt idén már 37,1 százalékkal került feljebb a jegyzés.

Kitart a remek hangulat

A késődélelőtti órákban továbbra is kitart a remek hangulat a vezető európai tőzsdéken, a legjobb teljesítményt a portugál tőzsdén láthatjuk, de a maga másfél százalékos pluszával ugyancsak remekül teljesít a francia Cac is, míg a német DAX 1,4 százalékkal, a brit FTSE 100 és a magyar BUX pedig 1,1 százalékkal került feljebb.

Szektorszinten kifejezetten jól teljesítenek a nagybankok mellett az autógyártó vállalatok részvényei is, a sort a maga 3,35 százalékos pluszával a Porsche vezeti.

Ez az új Lehman-pillanat? - Évekig tartó szenvedést hozhat a gigantikus kínai csőd

A kínai Evergrande ingatlanfejlesztő e héten valószínű csődje nem a kínai Lehman-pillanat, amikor az amerikai befektetési bank összeomlása 2008 őszén a globális pénz- és tőkepiacokat is összeomlasztotta, de akár több évig tartó jelentős szenvedés is jöhet belőle, elsősorban a kínai gazdaságban – állapította meg elemzésében a finn Nordea és a francia Sociéte Generale. Előbbi bank elemzője arra is kitért, hogy a kínai események a német gazdasági kapcsolatokon keresztül a magyar gazdaságra, illetve a forint árfolyamára is negatívan hathatnak majd.

Tovább a cikkhez

Kínai összeomlás, drága részvénypiac – Hova tedd a befektetésed 2021. szeptemberében?

Másfél év szünet után újra indulnak a Portfolio Trader szemináriumai, ahol tőzsdei, befektetési előadásokon vehetsz részt.   Ezúttal 2 előadást is tartunk egymás után, a Portfolio Lakás kiállítás helyszínén.

Tovább a cikkhez

Odaszúrt a befektetési alapoknak az IMF: kezdeni kellene valamit a pánikoló befektetőkkel

Fundamentális reformok kellenének a befektetési alapok válságállóságának megteremtéséhez, ezzel elkerülve még egy olyan esetet, amilyet a koronvírus-válság tavaly márciusban okozott a piacokon – írja az IMF jelentésére hivatkozva a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Korrigálnak a tőzsdék a nyitásban

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,8 százalékos erősödése mellett a CAC 0,7 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,9 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,7 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 0,8 százalékos pluszban van. Részben az Evergrande potenciális csődje miatt kifejezetten kedvezőtlen volt tegnap a nemzetközi hangulat a piacon, estek a nyersanyagok, a részvények és a kriptovaluták is - ma egyelőre úgy néz ki, hogy korrigálnak a piacok. A német tőzsde ezzel két havi mélyponton nyitott.

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

A magyar tőzsde a tegnapi komoly lefordulás után 0,1 százalékos pluszban indítja a mai napot, a hazai blue chipek közül az OTP árfolyama 0,4 százalékot emelkedett, míg a Mol és a Richter jegyzése is 0,1 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékot emelkedett.

Lesznek ma idehaza fontos események, délután tartja például a kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, a közlemény a frissített előrejelzéssel pedig délután 3-kor érkezik.

A guru szerint itt az ideje zsebre tenni némi profitot a kriptovalutákból

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője arra ösztönözte a kriptopénz-portfóliójukban nyereséggel rendelkező befektetőket, hogy realizáljanak némi profitot, mivel úgy véli, hogy a digitális eszközökre további negatív hatással lehet a kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande helyzete.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a csőd szélén táncoló Evergrande elnöke

A China Evergrande Group bízik abban, hogy a vállalat "kilábal a legsötétebb pillanatból", és megfelelően megvalósítja a betervezett ingatlanprojekteket - közölte a cég elnöke a helyi média által ma közzétett, alkalmazottaknak írt levelében.

Tovább a cikkhez

Korrigálhatnak a tőzsdék a nyitásban

  • A vezető amerikai részvényindexek kimondottan rossz teljesítményt nyújtottak tegnap, a Nasdaq 2,1 százalékkal került lejjebb, míg 1,8 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 pedig 1,7 százalékkal került lejjebb. A pesszimista befektetői hangulat kialakulásában közrejátszik Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Evergrande lehetséges bedőlése, de a Fed közeledő döntése a gazdaságélénkítés jövőjéről, valamint Janet Yellen javaslata az államadósság-plafon függesztése vagy emelése kapcsán is aggaszthatja a piaci szereplőket
  • A kimondottan rossz amerikai teljesítményt követően folytatták a negatív szériát ma az ázsiai tőzsdék, a nyitva lévő vezető börzék közül a japán Nikkei 2 százalékkal lejjebb került, a Hong Kong-i tőzsde 0,9 százalékot esett, az ausztrál börze azonban feljebb került, 0,1 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma délután tartja a kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, a közlemény a frissített előrejelzéssel pedig délután 3-kor érkezik. De előtte még érkezik egy frissített OECD-előrejelzés a globális gazdasági növekedésről, amely szintén érdekesnek ígérkezik.
  • Az olaj árfolyama 0,5 százalékkal került feljebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 74,7 dollár, míg a WTI típusé 71 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékos mínuszban áll 1762,3 dolláron.
  • A forint valamelyest erősödött a vezető devizákkal szemben, most 353 forint 70 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 301 forint 40 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek
tőzsde, grafikon, elemzés
forint200124
digitalizáció építőipar
mnb

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
tőzsde, grafikon, elemzés