Konferencia
Befektetés

Már itt van az új sztártermék a magyar megtakarítási piacon

Portfolio
Kezd talpra állni a világgazdaság a koronavírus okozta negatív spirálból, de még nem tudni, mit okoz a törékeny gazdasági fellendülésnek az egyre biztosabbnak tűnő negyedik hullám. Bár a pandémia elején úgy tűnt, a megtakarítások is megsínylik a járványt, a félelem rövid éltűnek bizonyult: ahogyan a világban, úgy Magyarországon is jelentősen nőttek a lakossági megtakarítások, és egyre nagyobb teret hasít ki magának az ESG. De mi lesz a pandémia során felhalmozott extra megtakarítások sorsa? Erre is keressük a választ a Portfolio mai Öngondoskodás 2021 konferenciáján, amelyről élőben tudósítunk a nap folyamán.

Nincs mese: be kell vonni a munkáltatókat az öngondoskodásba Magyarországon

Jó lenne, ha az MNB jóléti alap koncepciójának megfelelően a munkáltatók is nagy arányban szállnának be a nyugdíjcélú öngondoskodásba Magyarországon - értettek egyet a piaci szereplők a Portfolio Öngondoskodás 2021 konferenciáján, amelynek déutáni panelbeszélgetése a rendszeres megtakarításokról szólt. A beszélgetést Kuruc Péter vezette, ezt megelőzően az OTP Banktól Nyitrai Győző, valamint Farkas András „nyugdíjguru” előadását hallgathatta meg a közönség.

Tovább a cikkhez

Nem tarolta le a magyar befektetések piacát az állampapír

Bár a pandémia felgyorsította a digitalizációt itt is, a személyes tanácsadásra továbbra is nagy szükség lesz a befektetések piacán, amelynek hazai szereplői a Portfolio mai Öngondoskodás 2021 konferenciájának déli panelbeszélgetésében osztották meg egymással tapasztalataikat. A beszélgetést Horváth Krisztián, a BCG partnere vezette.

Tovább a cikkhez

Ez már nem őrület, hanem a jövő: minden második eurót ESG-alapba fektetnek

Ha valaki azt gondolná, hogy az ESG és fenntartható befektetések iránti kereslet tiszavirág életű lesz, nagyot téved. A számok ugyanis azt mutatják, hogy ma már minden második befektetett euró ESG-alapokba megy a világban, a fenntarthatósági irányelveket követő fiatal generáció pedig hamarosan a globális vagyon felét fogja birtokolni. A Portfolio Öngondoskodás 2021 konferenciáján több izgalmas előadás is elhangzott az ESG és fenntartható befektetések előretöréséről, valamint a bizalmi vagyonkezelés előnyeiről.

Tovább a cikkhez

Üzent az MNB a magyar alapkezelőknek: így kellene a sikerdíjakat számolni!

Nagy erőkkel dolgoznak a magyar alapkezelők az MNB sikerdíjas ajánlásának való megfelelésen, a jegybank pedig kőkeményen ellenőrzi is az eredményt. A Portfolio Öngondoskodás 2021 konferenciáján az MNB szakértője elárulta, hogy itthon is volt több alapkezelőnél probléma a rejtett indexkövetéssel, a sikerdíjak meghatározása kapcsán pedig kitért a tipikus hibákra, és megosztott pár jó tanácsot is a közönséggel.

Tovább a cikkhez

Öngondoskodás és megöregedés

tiszakata

Mennyire jó dolog megöregedni Magyarországon? címmel tartott előadást Tisza Kata, aki többek között az ageizmus jelenségéről, az öregedéssel kapcsolatos szorongásról, az idősekkel kapcsolatos sztereotípiákról, attitűdökről beszélt a Portfolio Öngondoskodás 2021 konferenciáján, felhívva a figyelmet az önazonosság és az emberi kapcsolatok folytonosságának jelentőségére az öregedés folyamatában. (Fotó: Mónus Márton, Portfolio)

Mégis lesz magyar nyugdíjkötvény? Megszólalt az ÁKK

Jelentősen megdobta a magyarok megtakarítási állományát az utóbbi másfél év, ez a piac minden szereplőjénél érezhető vagyonbeáramlással társult. A Portfolio Öngondoskodás 2021 konferenciájának nyitó panelbeszélgetésében a szakemberek elárulták, milyennek látják a magyar megtakarítási piac jövőjét, az ÁKK képviselője pedig kitért arra: közép távon lát lehetőséget a nyugdíjkötvény bevezetésére, az öngondoskodási piac egyik kiegészítő termékeként.

Tovább a cikkhez

Új intézkedéseket szorgalmaz az MNB a magyar öngondoskodási piacon

Változó piaci környezetben is dinamikusan növekednek a hazai megtakarítások, részben, de nem kizárólag a hitelmoratórium hatására – mondta előadásában Kandrács Csaba MNB-alelnök a Portfolio mai Öngondoskodás 2021 konferenciáján. Az MNB azt szeretné, ha a fiskális élénkítés intézményesített formában csapódna le a lakossági megtakarítások piacán, megújulna például a lakossági állampapírok kínálata, és továbbra is szorgalmazzák az öngondoskodást segítő jóléti alapok felállítását.

Tovább a cikkhez

Mit hoz a negyedik hullám a magyar megtakarítási piacon?

A Portfolio Öngondoskodás konferenciájának nyitó szekciója többek között olyan kérdésekre keresi a választ, mint

 • Mit hoz a negyedik hullám a magyar megtakarítási piacon?
 • Hogyan értékelik a megtakarítási piaci helyzetképet a magyar felsővezetők?
 • Milyen eszközökkel tudják a piaci szereplők ösztönözni a hosszú távú megtakarítást?
 • Hogyan reagálnak a hagyományos piaci szereplők a pandémia során még nagyobb figyelmet kapó fintechek és online befektetési szolgáltatók térnyerésére?

A szekció előadói között lesz Kandrács Csaba, az MNB alelnöke, és Tisza Kata, interkulturális pszichológiai szakértő, öregedéskutató, vezetői coach.

A konferencia második szekciójának témája a vagyonkezelés és ügyfélkiszolgálás. A koronavírus-járvány közepette új csúcsra ugrott a privátbankokban kezelt vagyon, az ügyfélszerzést azonban jelentősen megnehezítette az új, online világrend. A befektetési alapkezelőknek sem volt könnyű dolguk: bár az alapok sikerrel vették a tavaly tavaszi pánikhangulatot, folyamatosan jönnek az új szabályozói elvárások, ráadásul a passzív alapok és online szolgáltatók előretörése sem könnyíti meg a profitszerzési lehetőségeket. Mindeközben a nyár eleji lazításoknak köszönhetően elindult az óvatos pénzköltés a világban, a negyedik hullám azonban egyre nagyobb árnyékként vetül a piacokra és a gazdaságra.

A szekcióban olyan kérdéseket érintünk, mint

 • Milyen várakozásokkal tekint a jövőbe a privátbanki szektor: vajon megmarad a privátbankárok és személyes találkozók kora vagy jobb felkészülni egy virtuális jövőre?
 • Lesznek érdemi ügyfélszerzések és friss vagyonbeáramlások vagy inkább a meglévő ügyfelek vagyonbővülése hajtja majd a szekeret a jövőben?
 • Melyek lesznek a legfontosabb fejlesztési célok a vagyonkezelésben?
 • Hogyan alakulnak a profitszerzési lehetőségek az egyre szigorúbb szabályozói elvárások közepette?
 • Ingatlanpiaci körkép: megéri még ingatlanba fektetni?

A rendezvény záró szekciója is sok izgalmat tartogat, hiszen terítékre kerülnek a rendszeres megtakarítások és a hosszú távú öngondoskodást jó ideje sújtó rossz széria. A szakértőkkel karöltve arra keressük majd a választ, hogy

 • Mennyire ébresztette rá a magyarokat a pandémia az öngondoskodás fontosságára?
 • Nyugdíjcélú és rendszeres megtakarítások: hogyan lesznek itt új belépők?
 • Ha nem a nyugdíjkötvény, akkor a jóléti alapok hozzák majd a megoldást a nyugdíjproblémára?
 • Mi lesz az életbiztosítások sorsa?
 • Milyen új befektetési lehetőségekkel csábítanak a nyugdíjpénztárak?

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Címlapkép: Mónus Márton/Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
bitcoin kriptopénz