weed
Befektetés

Fontos döntés születhet, ismét felrobban a kannabisz szektor?

Portfolio
Viszonylag sok ideje nem foglalkoztunk már a kannabisz szektor helyzetével, az év első felében és tavaly év végén gőzerővel zajló legalizációs törekvések óta valamelyest ugyanis elcsendesültek a hangok a témában. Most azonban a szektor iránt érdeklődő befektetők ismét felkaphatták a fejüket egy, a kannabiszcégek számára kifejezetten örömteli hírre, ami az iparágban tevékenykedő vállalatok finanszírozását elősegítő SAFE törvényjavaslattal kapcsolatban történt.

Kedd este szóbeli szavazással elfogadták az amerikai Képviselőházban azt a módosítást, amely az ún. SAFE törvényjavaslattal (Secure and Fair Enforcement SAFE Banking Act) egészíti ki a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó nemzetvédelmi törvényt (NDAA). Ed Perlmutter képviselő módosító indítványa bekerül a törvénytervezet végleges változatába, amelyről a héten fognak majd szavazni.

Ez a törvényjavaslat tulajdonképpen megtiltja a szövetségi bankfelügyeletnek, hogy szankcionálja azon amerikai betéti intézményeket melyek banki szolgáltatásokat nyújtanak a törvényes, kannabisszal foglalkozó vállalatoknak.

Valamelyest árnyalja azonban a képet, hogy a keddi már az ötödik alkalom volt, hogy a Képviselőház a Szenátus elé küldte a törvényjavaslatot, a reform fő támogatója, Ed Perlmutter képviselő azonban úgy fogalmazott egy interjúban, hogy szerinte az ötös lesz a szerencseszám az ügyben.

A SAFE banki törvényt korábban önálló törvényjavaslatként és szélesebb körű törvényjavaslatokba illesztett rendelkezésként is elfogadták már a Képviselőházban. Kedden azonban a kiemelt fontosságú, védelmi kiadásokról szóló törvényhez csatolták a javaslatot, felcsillantva ezzel a reményt, hogy a kötelezően érvényre juttatandó nemzetvédelmi törvény (NDAA) eszköz lehet a kannabisz bankreform törvénybe iktatására.

A hír hatására emelkedni tudtak a tegnapi kereskedésben az elmúlt hónapokban kifejezetten rosszul teljesítő cégek részvényei, az alábbi ábrán láthatóak a legjelentősebb elmozdulások:

5,6 százalékos emelkedésével a kanadai központú, de az amerikai tőzsdéken is jegyzett Trulieve részvénye teljesített a legjobban, érdemes azonban megjegyezni, hogy a remek napot több hónapnyi esés előzte meg, így okkal mondhatjuk, hogy

úgy kellett már a befektetőknek a tegnapelőtti kedvező hír, mint egy falat kenyér.

A március közepi csúcs óta azonban így is 45,6 százalékkal került lejjebb a részvény.

trul

A második legjobb teljesítményt az amerikai Curaleafnél láthattuk, végül 5,2 százalékos pluszban zárt a részvény - a záróár így is 32,6 százalékkal a februári csúcs alatt van.

cura

Vélhetően ma is jó teljesítményre számíthatunk a jócskán megütött szektor tőzsdén jegyzett vállalatainál, a piaci alapon egyik legjelentősebb cég, a Tilray grafikonja például 5,7 százalékos pluszban van a kereskedés kezdete előtt, de ugyancsak komoly pluszban nyithat a Canopy Growth is.

Címlapkép: Annie Sakkab/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
címlapkép