Előfizetői tartalom

Megremegtek a tőzsdék, de elmaradt a szabadesés - Hova forduljunk, ha tényleg beüt a mennykő?

Portfolio
Hétfőn széles körű tőkepiaci zuhanást láthattunk, eleinte az ázsiai tőzsdéken, de később Európaszerte és az Egyesült Államokban is megremegtek a vezető indexek. Több fajsúlyos körülmény együttállása kellett a pánikszerű hangulat kialakulásához, a legjelentősebb okot a legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő vállalat, az Evergrande potenciális becsődölése szolgálta, az esetleges tovagyűrűző hatásoktól félhettek jogosan a befektetők. Emellett ugyancsak olaj volt a tűzre, hogy az Egyesült Államokban a pénzügyminiszter megsürgette a kongresszust, hogy függessze fel vagy emelje meg az államadósság-plafont, ellenkező esetben szerinte katasztrófával nézhet szembe az ország. Mindezek hatására elindult az eladási hullám, a vonatkozó indexek tanúsága alapján komoly volt a félelem, ami a kriptovalutákat sem kímélte, jelentős esést szenvedett el a bitcoin is. Egyedül a klasszikus menekülőeszközök állták a sarat, azaz az arany és az ezüst - ennek apropóján most megnézzük, hogy egy esetleges újabb széles körű, akár még tovább tartó korrekció esetén jó fedezéket nyújthat-e a két klasszikus fedezék.

Páni félelem, beszakadtak a tőzsdék

Jelentős esést szenvedtek az európai és az ázsiai piacok rossz teljesítménye után a tengerentúli tőzsdék is a hét első kereskedési napján, valóságos vérengzést láthattunk a vezető indexeknél: a Dow végül 1,8 százalékot gyengült, az S&P 500 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a tech-túlsúlyos Nasdaq 2,1 százalékot esett egyetlen nap leforgása alatt, nap közben azonban mindhárom börzénél láthattunk 3 százalék körüli mínuszokat is.

nasdaq

Élet az ingatlanon túl, befektetési, megtakarítási ötletek, piaci aktualitások a Portfolio befektetési szakértőitől. Ingyenes tőzsdei előadás szeptember 24-én a LAKÁS 2021 KIÁLLÍTÁSON. Jelentkezés ITT.

Hogy mekkora volt alapvetően a pánik, azt a hírhedt félelem indexen, azaz a VIX alakulásán lehet például tetten érni – ahogy a lenti ábra is mutatja, a kurzus közel 27,7-ig ugrott fel, ekkora emelkedést utoljára a nagy kriptopiaci vérengzés során, május közepén láthattunk.

Miről szól még a cikk?

  • Beszakadás a tőzsdéken, szinte mindentől menekültek a befektetők hétfőn.
  • Rengeteg a bizonytalansági tényező, érdemes lehet visszavonulót fújni?
  • Mi a helyzet a klasszikus menekülőeszközökkel?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés