FrankfurtiTőzsde
Üzlet

Beszakadtak a tőzsdék, az amerikai indexek is mínuszban zártak

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken kifejezetten gyengén indult a hét, a nyitva tartó piacok közül a hongkongi tőzsde több mint 3 százalékot esett, miután a befektetőket aggasztja, hogy az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő esetleges bedőlése rendszerszintű kockázatot hordozhat magában. Az általánosan negatív részvénypiaci hangulatot tükrözi, hogy az európai tőzsdék is nagyobb esést produkáltak. A negatív hatás az amerikai tőzsdére is átgyűrűzött, így valamennyi jelentősebb index mínuszban zárt a nap végére. A hangulatot az sem javította, hogy az amerikai pénzügyminiszter sürgette a kongresszust, hogy függessze fel vagy emelje meg az államadósság-plafont, ellenkező esetben katasztrófával néz szembe az ország - ez alapján tehát fennáll a lehetősége, hogy a világ két legnagyobb gazdaságát is adósságválság fenyegeti. Mindeközben az is bizonytalanságot szül, hogy a héten tart kamatdöntő ülést az amerikai jegybank, ahol bejelenthetik az eszközvásárlási program visszavágását, amit minden bizonnyal kedvezőtlenül fogadna a piac.

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

A kereskedés végére valamelyest enyhült az esés a legfontosabb tőzsdeindexeknél, azonban így is, a korábbiakhoz képest jelentősebb gyengülés volt tapasztalható. Az S&P 500 végül 1,7 százalékos mínuszban zárt, legutóbb ekkora csökkenésre május 12-én volt példa. A Dow Jones esetében a nap végén 1,8 százalékos esést jegyeztek, amelyhez hasonló július 19-én történt utoljára. A Nasdaq a nap végé 2,1 százalékos mínuszban zárt.

A pesszimista befektetői hangulat kialakulásában közrejátszott Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Evergrande lehetséges bedőlése, de a Fed holnapi döntése a gazdaságélénkítés jövőjéről, valamint Janet Yellen javaslatának kimenetele az államadósság-plafon függesztése vagy emelése kapcsán is aggaszthatja a piaci szereplőket.

Régen estek ekkorát az amerikai tőzsdeindexek

Folytatódik az esés a Wall Steeten, a Dow Jones indexe jelenleg 2,73 százalékos gyengülést mutat, amelyre legutóbb 2020 októberében volt példa. Az S&P 500 is hasonlóan teljesít, esetében 2,77 százalékos csökkenés mutatkozik, amely 11 hónapos mélypontot jelent. A technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq pedig 1,18 százalékos mínuszban van.

Egyre rosszabb a hangulat a tengerentúli tőzsdéken

Nem akar megállni az esés az amerikai tőzsdeindexeken. A Dow Jones már 2,08 százalékos mínuszban van, amely a legnagyobb gyengülésnek számít július 19. óta. Az S&P 500 esetében ennél nagyobb, 2,19 százalékos csökkenést regisztráltak, a Nasdaq pedig 1,18 százalékkal került lejjebb.

A tőzsdén zajló folyamatok a nyersanyagok piacán is éreztették hatásukat. A Brent típusú kőolaj ára 1,81 százalékos, míg WTI típusú ára 2,04 százalékos esésben van.

Továbbra is mínuszban az amerikai tőzsdék

Nem változott továbbra sem a tőzsdenyitáskor beállt trend, valamennyi nagy amerikai tőzsdeindex jelenleg is esésben van. Ezen belül a Dow Jones 1,56 százalékos gyengülést mutat, míg az S&P 500 1,54 százalékkal került lejjebb a múlt pénteki adatokhoz képest. A Nasdaq sem lóg ki a sorból, a tőzsdeindex 1,18 százalékos mínuszban van. A pesszimista befektetői hangulat kialakulásában közrejátszik Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Evergrande lehetséges bedőlése, de a Fed holnapi döntése a gazdaságélénkítés jövőjéről, valamint Janet Yellen javaslata az államadósság-plafon függesztése vagy emelése kapcsán is aggaszthatja a piaci szereplőket

Eséssel zárt a magyar tőzsde

A zárásra tudott valamennyit javítani a magyar tőzsde, a BUX végül 2,7 százalékos mínuszban zárt, a hazai blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek. Az OTP árfolyama 3,2 százalékos esett, míg a Mol 2,4 százalékkal került lejjebb, a Richter 2,3 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékos mínuszban zárt.

Amerikában is eséssel indul a nap

Jelentős eséssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 1,5 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq x százalékot esett. A kifejezetten rossz hangulat részben annak tudható be, hogy a befektetőket aggasztja, hogy bedőlni látszik Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Evergrande, melynek rendszerszintű hatásai lehetnek. Mindeközben nyakunkon a Fed kamatdöntése is, egész pontosan szerdán fog kiderülni, hogy az amerikai jegybank mit fog mondani a járvány gazdasági hatásaira bevezetett gazdaságélénkítő program jövőjéről, ami egy újabb bizonytalansági faktort ad hozzá az egyébként is kedvezőtlen piaci hangulathoz. Olaj volt a tűzre az is, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter sürgette a Kongresszust, hogy függessze fel vagy emelje meg az államadósság-plafont, ellenkező esetben katasztrófával néz szembe az ország.

Működnek a fedezékek

A hagyományos menekülőtermékek jól teljesítenek a kedvezőtlen piaci hangulat mellett, tehát túlzás lenne széleskörű piaci pánikról beszélni.

Az arany árfolyama például 0,5 százalékos pluszban.

Az ezüst szintén jól állja ma a sarat, a jegyzés 0,2 százalékos pluszban van.

A defenzívnek számító közműszektor szintén jól teljesít, legalábbis a 2-3 százalékos indexeséshez képest mindenképp jól tartja magát, bár persze ez nem mondható el a szektor minden szereplőjéről.

Nem enyhül a nyomás

A délután második feléhez közeledve egyre csúnyább az esés a tőzsdéken, a BUX is már 3 százalékos mínuszban van, a hazai blue chipek közül az OTP, a Mol és a Richter is 3 százalék fölötti gyengülést mutat.

Közben az európai tőzsdéken sem enyhül a nyomás, a DAX is már közel 3 százalékos mínuszban van.

Begyorsult az esés a kriptovalutáknál, 45 000 dollár alatt a bitcoin

Nem enyhül az eladói nyomás a kriptovaluták piacán, sőt délutánra inkább csak begyorsult az esés, így a bitcoin már 43 000 dollár közelébe is benézett, miután több mint 7 százalékot zuhant ma az árfolyam. Nem meglepő egyébként, hogy a kriptovalutákat is elérte az eladói hullám, hiszen a befektetők világszerte szabadulnak a kockázatos eszközöktől, mint a részvények vagy a nyersanyagok.

Tovább a cikkhez

Nem enyhül a nyomás Európán - Amerikában is esés jöhet

A délután első felében továbbra is kedvezőtlen hangulat uralkodik a tőzsdéken, a BUX is már több mint 2 százalékos mínuszban van. Közeledünk eközben az amerikai piacnyitáshoz is, és a határidős indexek állása alapján a tengerentúlon is hasonlóan gyenge hétkezdés várható, a Dow Jones 1,9 százalékos, az S&P 500 1,6 százalékos, míg a Nasdaq 1,1 százalékos mínuszban nyithat.

Jól teljesítenek a légitársaságok

Az kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett szinte minden szektort ütnek a befektetők, gyengén teljesítenek többek között az autógyártók, a bankpapírok, és az olajcégek részvényei is, viszont kifejezetten jól teljesítenek ma a légitársaságok. A Lufthansa közölte, hogy várhatóan 2,14 milliárd eurót fog bevonni annak az állami mentőcsomagnak egy részének visszafizetésére, amelyet Németország vezető légitársasága a koronavírusválság idején kapott.

Nem kímélik a magyar tőzsdét sem, nagyot estek a hazai sztárpapírok

Az általános nemzetközi hangulatromlással együtt a magyar tőzsde kispapírjai is csúnya mínuszba kerültek. A BUX index komponensei közül az összes mínuszban áll, a hagyományosan defenzív Magyar Telekom és a Nyomda relatíve jól teljesítenek a többi részvényhez képest, de még utóbbiak árfolyama is közel 1 százalékos mínuszban áll.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb az esés

Ahogy távolodunk a nyitástól, egyre csúnyább mínuszok alakulnak ki az európai tőzsdéken, a DAX már több mint 2 százalékot esett, míg a BUX 1,8 százalékos gyengülést mutat. Az európai részvények (a STOXX 600 alapján) ezzel közel kéthavi mélypontra estek, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a nagy központi bankok a héten különböző üléseken elkezdenek jelzést adni a világjárvány idején indított ösztönző programjaik szűkítéséről. Mindeközben a befektetők attól tartanak, hogy amennyiben bedől a csőd szélén álló Evergrande, amely a világ egyik legnagyobb és legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, akkor annak szélesebb körű, rendszerszintű hatásai lehetnek.

Nem szép ami a kriptopiacon megy ma, ütik a bitcoint

Az általánosan kedvezőtlen nemzetközi hangulattal együtt esnek ma a kripotvaluták is, a bitcoin árfolyama több mint 5 százalékkal került lejjebb. Az esés mögött több ok is meghúzódik, többek között az is negatívan befolyásolja a piaci hangulatot, hogy Erdogan török elnök azt mondta, hogy az ország háborúban áll a kripotvalutákkal.

Tovább a cikkhez

Csúnya esés Európában

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,6 százalékos gyengülése mellett, a CAC 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,8 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 1,4 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 1,3 százalékot esett. Részben az Evergrande potenciális csődje miatt kedvezőtlen a nemzetközi hangulat a piacon, esnek a nyersanyagok, a részvények és a kriptovaluták is. A német tőzsde ezzel két havi mélyponton nyitott.

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

A magyar tőzsde 0,8 százalékos mínuszban indítja a napot, a hazai blue chipek szinte kivétel nélkül lejjebb kerültek. Az OTP árfolyama 0,7 százalékos esett, míg a Mol 1,3 százalékkal került lejjebb, a Richter 1 százalékot gyengült, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékot emelkedett.

Gigantikus csőd fenyeget, megremegtek a tőzsdék

Alaposan lefordult a ma reggeli kereskedés során a hongkongi tőzsde, mínuszban az ingatlanfejlesztők és a bankok is. A befektetők elsősorban attól tartanak, hogy amennyiben bedől a csőd szélén álló Evergrande, amely a világ egyik legnagyobb és legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, akkor annak szélesebb körű szisztematikus hatásai lehetnek.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithatnak a tőzsdék

  • A koronavírus-járvány erősségével és naponta látható fontos gazdasági hatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt 0,9 százalékos eséssel heti mélyponton és egyúttal egyhavi mélyponton, továbbá a fontos 50 napos mozgóátlag alatt is zárt múlt pénteken az S&P500 amerikai részvényindex. A kedvezőtlen hangulat a többi vezető benchmarkon is meglátszott, a Dow Jones 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került lejjebb. A befektetők nyugtalanul fogadták a Michigan egyetem fogyasztói hangulat indexének felmérését, amely bár emelkedett a múlt hónapban mért tízéves mélypontról, de elmaradt az emelkedés a várttól és több komponens esetében sok évtizede nem látott gyenge fogyasztói hajlandóság mutatkozik. Ez pedig a gazdasági kilábalást visszafoghatja.
  • Az ázsiai piacokon hétfőn kifejezetten rossz hangulat uralkodott, bár Tokióban és Sanghajban ünnepnap miatt zárva tartottak a tőzsdék. A Hongkongban jegyzett ingatlancégek és bankok nagyot estek a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő pénzügyi problémáinak esetleges tovagyűrűző hatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt. Ezzel együtt a hongkongi tőzsde 3,2 százalékot esett, míg az ausztrál tőzsde 1,9 százalékot gyengült, a szingapúri index pedig 0,4 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek 1 százalék körüli esést vetítenek előre, míg a határidős DAX 1,2 százalékos mínuszban áll.
  • Gazdasági eseményeket tekintve ma még vehetünk egy nagy levegőt a holnapi adatdömping előtt, hétfőn nem érkezik olyan sok adat, a legfontosabb külföldi gazdaságokból például egyáltalán nem számítunk fontos közlése. Itthon az MNB teszi közzé a fizetési mérleg második negyedéves alakulását, valamint a 2020-as év tőkebefektetési mutatóit.
  • Az olaj árfolyama 0,7 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként 75,1 dollár, míg a WTI típus 71,5 dolláron áll. Az arany ára unciánként 0,1 százalékkal került lejjebb 1750 dollárra.
  • A forint ma reggel mérsékelten gyengül a vezető devizákkal szemben, így 353,1 forintot kell fizetni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 301,4 forintos szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
michal ron, a berne union elnöke
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
FrankfurtiTőzsde