HVCA
Befektetés

Regionális magyar multikat szeretnének látni az állami kockázatitőke alapok

Portfolio
Az állami szerepvállalás múltjáról és jövőjéről osztották meg tapasztalataikat és elképzeléseiket az állami hátterű alapkezelők és fejlesztéspolitikai intézmények vezetői a Portfolio és a HVCA közös rendezvényén. Mindannyian egyetértettek abban, hogy középtávon a magántőkének kell átvenni a kezdeményező szerepet, de ez nem az állami szerepvállalás csökkenésével, hanem a magántőke minél nagyobb mértékben való megjelenésével, az arányok eltolódásával fog megtörténni. Nem titkolt cél, hogy hosszútávon nemcsak sikeres exiteket szeretnének látni, de a felvásárlási oldalon magyar tulajdonosi hátterű regionális multikat.

Az elmúlt évtizedeket meghatározta az állami szerepvállalás kockázatitőke szektorban, főleg 2010-től a befektetett összegek megsokszorozódtak.

Magyarországon 2010 előtt elég jelentős hiány mutatkozott tőkéből, ezért szükségszerű volt az állami szerepvállalás a piacon, de az általunk támogatott alapok esetében azt várjuk, hogy a lehető legtöbb magánforrást mozgassák meg a szereplők. Emellett az is fontos, hogy a beruházások a kkv szektort támogassák

- mondta Dobos Balázs,  az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a szervezet 6-8 éve tevékenykedik a területen, mára 14, 2 ezer milliárd összértékű alapban vannak benne.

"Ezeknél az alapoknál láttunk már szép exiteket is, amelyek szép hozamot hoztak. Például az egyik alapkezelőnk portfoliócége a Nanuskha, amely egy közismert divatipari márka" - mondta Szabó.

HVCA
Balról jobbra: Szabó István Attila, üzleti vezérigazgató-helyettes, EXIM, Dobos Balázs, helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium, dr. Balczó Barnabás, vezérigazgató, MFB Invest Zrt., Katona Bence, vezérigazgató, Hiventures

dr. Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója szerint két dolgot kell látni:

a 2014-2020-as finanszírozási időszakban az uniós szabályozás tartalmazta milyen arányban lehet visszatérítendő és nem visszatérítendő támogatást adni. A 2020-2027-es ciklusban ez most nem szerepel, ezért fontos, hogy megtaláljuk azokat a szektorokat, amelyeknél inkább az előbbi, és azokat, ahol inkább za utóbbi lehet hatékonyabb.

2016/2017-es felmérések szerint 150-170 milliárdos hiány volt a piacon, ez azóta jelentősen növekedett, ezt is figyelembe véve az MFB csoport szinten 2300 Mrd forintot allokált tőke-, hitel-, és grancia programjában. Ezeknek nagyon fontos multiplikátor szerepük van, többszörösen járulnak hozzá a magyar gazdaság GDP-jének növekedéséhez.

Az MFB Invest stratégiája az, hogy egyedi tőke befektetéseket hajt végre, vállalati kötvényt jegyez, és mint az alapok alapja tőkealapokat hoz létre, amely ezt a multiplikátort hatást még erősebben generálja. A főbb szektorok:

  • ingatlanfejlesztés
  • városi fejlesztési alapok (Focus Ventures)
  • és a fenntarthatóság.

"Az uniós fejlesztéspolitikában és a hazaiban is az a cél hogy legyen egy folytonosság a támogatásokban a kkv-k felé, de egyre inkább a piaci megoldások felé terelve őket. Ahol beavatkozásra van szükség, ott lesz forrás, nem lesz finanszírozási gap" - ezt már Dobos Balázs mondta a beszélgetést moderáló Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatójának azon kérdésére, mire számíthatnak a cégek a következő finanszírozási ciklusban.

"Célunk hogy a kkv-k széles körét vissza nem térítendő támogatáshoz juttassuk a poszt-kovid érában, de fontos különbség, hogy nem sima vissza nem térítendő támogatást adunk, hanem feltételesen vissza nem térítendőt. Tehát növekedési ütemet várunk el, csak abban az estben tarthatják meg, ellenkező esetben vissza kell fizetniük" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

dr. Balczó Barnabás is úgy látja, hogy vannak már olyan szektorok, amelyek megérettek arra, hogy a a visszatérítendő támogatást is igénybe vegyék, ilyennek nevezte az agrár és élelmiszeripart.

HVCA

Szabó István Attila a következő 5-10 évben azt szeretné látni, hogy az állami szerepvállalás csökken, de nem annak mérték hanem, annak aránya a privát tőke javára.

Fontos , hogy hosszú távon legyenek olyan magántőkealapok, amlyek akkora tőke felett rendelkeznek, hogy ők tudják kivásárolni a korábbi, állami hátterű befektetőket, így magyar regionális multikat létrehozva.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
címlapkép