gas
Befektetés

Energiaválság: nagyot ugrott a gázár, elkezdték itthon felbontani az áramszerződéseket a kereskedők

Portfolio
Ma is meredeken emelkedett az európai földgázár, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin tegnap egy moszkvai konferencián arról beszélt: ha az európaiak több gáz szállítást kérnek, akkor a nehézségek ellenére az oroszok ezt teljesíteni is fogják. A téma annyira akut, hogy az október 21-22-i EU-csúcson is domináns téma lesz, majd rá néhány napra rendkívüli miniszteri tanácsi ülést is tartanak az energiaárak elszabadulásáról. Itthon közben arról érkezett hír, hogy az árampiacon elkezdték felmondani egyes kereskedők a szerződéseket, így a nagy elosztói engedélyesek léptek be az ellátás biztosítására. Folyamatosan frissülő cikkünkben foglaljuk össze az energiapiac aktualitásait és az energiaárak árfolyamának alakulását.

Nagyot ugrott ma a gázár

Jelenleg is 7%-os pluszban, kerek 100 eurónál jár a holand TFF gáztőzsdén a novemberi szállítási határidőre az ár, a spot Brent fél százalékos pluszban 84 dollár körül (sokéves csúcs közvetlen közele) álldogál, a januári Brent szintén fél százalékos pluszban, 83 dollár körül mozog.

Az áram ára Magyarországon jelenleg 200 euró körül mozog a holnapi napra, 2,6%-os esést jelent ez, de az árszint a régióban az egyik legmagasabb.

Energiaválság: elkezdték felbontani Magyarországon az áramszerződéseket a bajba jutott kereskedők

Az elszálló gáz- és áramárak miatt több magyar energiakereskedő cég is bajba kerülhetett már és emiatt elkezdte felmondani az ellátott cégek felé fennálló szolgáltatási szerződését, így például az árampiacon a nagy elosztói engedélyes cégeknek kell közbelépnie és átmenetileg ellátnia a cégeket.

Tovább a cikkhez

A Goldman Sachs szerint a magas olajárak még sok ideig velünk maradnak

A Goldman Sachs energiakutatásokért felelős vezetője szerint az elkövetkező években az olajárak magasabb szinten maradhatnak, mivel a kereslet élénkül, miközben a kínálat továbbra is szűkös marad.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: ami lehetett, az most félrement és emiatt beindultak a láncreakciók

„Majdnem minden, ami félremehetett, az félrement” – gyakorlatilag ez a legfőbb magyarázat arra, hogy Kínától kezdve Európán át az Egyesült Államokig mindenhol elképesztő áremelkedések mutatkoznak a főbb enerigahordozókban, és ez a gazdasági kilábalás ütemére is visszahat, miközben az eddig is megemelkedett inflációs pályát tovább emeli.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: ami lehetett, az most félrement és emiatt beindultak a láncreakciók

„Majdnem minden, ami félremehetett, az félrement” – gyakorlatilag ez a legfőbb magyarázat arra, hogy Kínától kezdve Európán át az Egyesült Államokig mindenhol elképesztő áremelkedések mutatkoznak a főbb enerigahordozókban, és ez a gazdasági kilábalás ütemére is visszahat, miközben az eddig is megemelkedett inflációs pályát tovább emeli.

Tovább a cikkhez

Komoly csapkodás, már jócskán 100 euró alatt a földgáz ára

Jelentős a volatilitás az energiapiacon, a holland TTF tőzsdén bár reggel még közel 9 százalékos pluszban is állt a novemberi határidős árfolyam, jelenleg azonban mindössze 2,9 százalék a plusz, így 96,3 eurón áll a jegyzés.

Valamelyest megnyugtathatta a piaci szereplőket, hogy az Európai Tanács ülésnaptára alapján az október 21-22-i EU-csúcson domináns téma lesz az energiaárak elszabadulása, és rá pár napra, október 26-án rendkívüli miniszteri tanácsülést is tartanak ugyanerről a témáról Luxembourgban.

napia
A földgáz európai árának napon belüli alakulása a holland TTF gáztőzsdén szerdán

Nesze neked, környezetvédelem: dübörög a szénfelhasználás a gazdag országokban

Egy új tanulmány szerint ismét erőre kapott a széndioxid kibocsátás a világban, különösen a világ 20 leggazdagabb nemzetében – számol be a hírről a BBC.

Tovább a cikkhez

100 euró felett a gáz ára

Továbbra is jelentős árfolyammozgásokat tapasztalhatunk az energiapiacon, ma is egészen hektikusan alakul a gáz ára az európai gázpiacon, a holland TTF tőzsdén reggel közel 8 százalékos pluszban is állt a novemberi határidős árfolyam, jelenleg 100,8 eurón áll a jegyzés.

ttgma
A földgáz európai árának napon belüli alakulása a holland TTF gáztőzsdén szerdán

Rendkívüli uniós ülés lesz az energiaárak elszabadulása miatt, piacmanipulációt is vizsgálnak

Az október 21-22-i EU-csúcson domináns téma lesz az energiaárak elszabadulása, és rá pár napra, október 26-án rendkívüli miniszteri tanácsülést is tartanak ugyanerről a témáról Luxembourgban - derül ki az Európai Tanács ülésnaptárából.

Tovább a cikkhez

Mi történt tegnap?

A tegnapi, energiaválsággal kapcsolatos fontos események és bejelentések a következők voltak:

  • Kínában a januári termikus szén határidős árfolyama rekordmagas, 1640 jüanon (254,44 dollár) alakult tonnánként, miután az előző évhez képest csaknem háromszorosára emelkedett a jegyzés. Mindemellett a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság tisztségviselője megfogalmazása szerint Kína biztosítani fogja az utóbbi időben akadozó energiaellátást, miközben klímavédelmi céljainak is eleget tesz majd.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tegnapi moszkvai konferencián azt mondta, ha az európaiak több gáz szállítást kérnek, akkor a nehézségek ellenére az oroszok ezt teljesíteni fogják és egyébként sem használják geopolitikai fegyverként a gázt az érdekeik elérésére (pl. Északi Áramlat 2 engedélyezésének kikényszerítésére). Putyin egyébként azt is mondta, némileg ellentmondva a fentieknek, hogy az Északi Áramlat 2 engedélyezése jelentősen enyhíteni tudná az európai gázválságot, de bürokratikus akadályokkal szembesül a projekt (német bírósági engedély). Az orosz elnök egyébként reálisnak látja azt az előrejelzést, miszerint 100 dollárt is elérheti az olaj ára.
  • Bedőlt Csehország legnagyobb alternatív energiaszolgáltatója, a váratlan lépést a Bohemia Energy menedzsmentje az energia világpiaci árainak rendkívüli növekedésével magyarázta. Emellett jelentős gázár-emelést is bejelentettek tegnap a cseheknél.
  • Rövid és középtávú intézkedéscsomagot jelentette be szerdán a tagállamok felé az Európai Bizottság azért, hogy a rendkívüli mértékben megemelkedett gáz- és áramárak hatásait minél inkább enyhíteni lehessen a következő hónapokban a sérülékeny lakossági fogyasztói és kkv-körben. 
  • A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint ahhoz, hogy 2050-re valóban megvalósuljon a nettó zéró ÜGH-kibocsátás, a megújuló energiák részesedésének a tavalyi 12%-ról több mint kétharmadra kell nőni az éves globális energiamixben és ehhez a jelenleginél háromszor több befektetés kell már 2030-ig a megújuló energiákba, amelyhez világos gazdaságpolitikai döntések kellenek.
  • Komoly emelkedés volt tegnap a hazai benzinkutakon, a gázolaj ráadásul átlépte az 500 forintos lélektani határt is. Mindeközben az Energiahivatal szerint biztosított Magyarország téli földgáz ellátása, hangsúlyozták: a gáztárolókba szeptember 30-ig betárolt több mint 5 milliárd köbméternyi földgáz mennyiség 83%-os töltöttségi szinttel biztonsággal fedezi a hazai igényeket.
Hamarosan újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, az AutoWallis a stratégiai céljainak megvalósításához tőzsdei forrásbevonást tervez. A témával kapcsolatban Portfolio Klubot szervezünk, ahol az AutoWallis stratégiájáról, kilátásairól, a tervezett részvénykibocsátás részleteiről a vállalat vezetői beszélnek. A Portfolio online klubja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  • Ami a földgáz árfolyamának hosszabb távú alakulását illeti, tavaly év végén mindössze 19,08 eurón állt az árfolyam, jelenleg azonban már 100 dollár fölött jár a jegyzés - így idén már több mint ötszörösére nőtt a gáz ára a holland tőzsdén.

Címlapkép: Getty Images

Energiaválság: Putyin ígérete sem törte le a gázárat, megvan az első nagy régiós áldozat, kijött a brüsszeli csomag

Továbbra is tart az energiaválság, a fontosabb energiaárak nagy kilengések mentén mozognak, ráadásul érdemes megjegyezni, hogy sokkal magasabb bázisról történnek az elmozdulások, mint a mögöttünk álló években bármikor. Folyamatosan frissülő cikkünkben foglaljuk össze az energiapiac aktualitásait és az energiaárak árfolyamának alakulását.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, tovább drágul a földgáz

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
trader23