bull
Befektetés

Hát ezt a parát is megveszik? Nagyot ment ma az amerikai tőzsde

Portfolio
Az ázsiai tőzsdék ma leginkább jól teljesítettek, ugyancsak remek hangulatú kereskedést láthattunk Európa vezető tőzsdéin, új történelmi csúcsról rugaszkodott el a BUX index. Szektorszinten a légitársaságok teljesítenek a legjobban, de az olajár emelkedésének köszönhetően az olajcégek jegyzései is emelkednek, a Mol a maga több, mint 2 százalékos ralijával kiemelkedik a mezőnyből. A tengerentúli tőzsdék is emelkedtek a nyitás után, okot adhatott a remek hangulatra többek között a vártnál egyelőre jobban alakuló negyedéves gyorsjelentési szezon (ma tették közzé a legfrissebb számokat a Citigroupnál, a Morgan Stanleynél és a Bank of Americánál is), emellett nemrég kifejezetten kedvező munkanélküliségi adatok is érkeztek. Az amerikai tőzsdeindexek végül szép nyerőben zártak.

1,5%-os emelkedések az amerikai tőzsdeindexekben

Szeptember elején kezdődött egy érdemi fordulat az amerikai tőzsdéken, amikor az indexek csúcsukról látványosan lefelé fordultak. Sokan úgy gondolták, hogy ezt az esést most nem veszi meg olyan könnyen a piac, mint a korábbiakat, mert több tényező egyszerre nyomaszthatta a befektetőket (infláció, Fed-szigorítás, gazdasági lassulás, ellátási problémák, Evergrande-csőd stb.). A kérdés még nem dől el, de az október eleji mélypontról már érdemi emelkedés látszik, ami a mai kereskedési napon is folyatódott.

Az S&P és a Nasdaq 1,7%-kal, a Dow 1,6%-kal nőtt a tegnapi záróértékeihez képest. A nap nyertese a szép számokat jelentő Bank of America volt (+4,5%), nagyot emelkedett a UPS (4,1%) és a Paypal (+3,9%), valamint a Moderna (3,2%) is.

Hiába ugrott meg a jelentése szerint a Wells Fargo nyeresége, ma estek a cég részvényei (-1,3%), igaz, nem annyit, mint a Boeing (-2,0%) és az Airbnb (-1,8%)

Történelmi csúcson zárt a magyar börze

A BUX index végül 0,7 százalékos pluszban zárta a napot és ismét rekordot döntött a börze, a blue chipek közül az OTP árfolyama 0,4 százalékot emelkedett, míg a Mol 2,75 százalékot ralizott, a Richter 0,6 százalékot gyengült, a Magyar Telekom részvénye pedig érdemben nem mozdult ma el.

bux07

Ritka pillanat: Vlagyimir Putyin elmondta a véleményét a kriptovalutákról

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a kriptovalutáknak van értékük - de nincs meggyőződve arról, hogy az olajkereskedelemben helyettesíthetik az amerikai dollárt.

Tovább a cikkhez

Komoly emelkedésbe kapcsolt az ether

A késődélutáni órákban valósággal kilőtt a második legjelentősebb kriptovaluta, az ether jegyzése, jelenleg 5,4 százalékos a plusz a coinnál - ezzel együtt idén már 415 százalékot szárnyalt a jegyzés. A 3800 dolláros szintet ostromolva már szinte karnyújtásnyi távolságra került a korábban ellenállásként szolgáló 3930 dolláros szint, ennél magasabban csak a májusban beállított történelmi csúcsnál állt a jegyzés.

ther52

Ralizik a Gloster részvénye

Komoly ralit láthatunk ma a Gloster részvényénél, a jegyzés a délutáni órákban már 7,4 százalékos pluszban van. Befektetői klubot tartott ma a vállalat, ahol Szekeres Viktor cégvezér többek között elmondta, hogy a menedzsment célja az, hogy 2022-2023-ban a BÉT Standard kategóriájába tudjanak fellépni, ami egy nagyobb piac, mint az XTend, többen figyelik, többen kereskednek az oda tartozó részvényekkel és külföldi befektetők is kereskednek. Ennek apropóján azt is elmondta, hogy 2023-ban nyilvános részvénykibocsátást szeretne a Gloster.

gloster74

A Goldman Sachs szerint a magas olajárak még sok ideig velünk maradnak

A Goldman Sachs energiakutatásokért felelős vezetője szerint az elkövetkező években az olajárak magasabb szinten maradhatnak, mivel a kereslet élénkül, miközben a kínálat továbbra is szűkös marad.

Tovább a cikkhez

Kedvező piacnyitás a tengerentúlon

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 1,2 százalékos erősödése mellett az S&P 500 és a Nasdaq is 0,9 százalékkal került feljebb.

Okot adhat a kedvező piacnyitásra többek között a remek nemzetközi tőkepiaci hangulat, emellett a várnál egyelőre jobban alakuló negyedéves gyorsjelentési szezonnak is örülhetnek a befektetők. Emellett nemrég kifejezetten kedvező munkanélküliségi adatok érkeztek, a múlt héten a munkanélküliek száma ugyanis 293 000 fő volt, ami jócskán elmarad a 318 000-es előrejelzéstől - ez volt egyébként az első alkalom, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta 300 000 alá csökkent a segélyért folyamodók száma.

dji12

Ismert és ismeretlen technológiai részvények: van még bennük kakaó? - online előadás MA este

Az elmúlt időszakban a tavalyi és az idei év korábbi részében jellemző nagy szárnyalás után megtorpantak és visszaestek a nagy technológiai részvények, de továbbra is erős gyorsjelentéseket várnak tőlük a befektetők. Előadásunk során a technikai elemzés eszköztárát használva megvizsgáljuk, hogy a korábbi emelkedés mennyire volt megalapozott, milyen kockázatokkal kell szembenézni, melyek a főbb figyelendő szintek, és meddig tarthat a korrekció. Természetesen megnézzük a legnagyobb neveket, terítékre kerül a Facebook, Apple, Alphabet (Google), Microsoft és társai. Ezt követően viszont elemzünk néhány alig ismert, vagy szinte teljesen ismeretlen papírt a szektorból, amelyekben van komoly növekedési potenciál. Az előadás végén a kérdésekre is sort kerítünk.

Tovább a cikkhez

Kategóriát lépne a Gloster, részvénykibocsátást terveznek

Befektetői klubot tartott ma a Gloster, a vállalat elnöke, Szekeres Viktor beszélt a vállalatnál látható trendekről, kilátásokról, egy későbbi részvénykibocsátásról, Jakab Áron, a BellResearch ügyvezetője a hazai IT-piaci trendek alakulásáról számolt be, Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Glosterről, mint befektetési lehetőségről beszélt.

Tovább a cikkhez

BoE: A kriptovaluták 2008-hoz hasonló válságot idézhetnek elő

A Bank of England pénzügyi stabilitásért felelős helyettes kormányzója, Jon Cunliffe arra figyelmeztetett, hogy a kriptovaluták globális pénzügyi válságot idézhetnek elő, ha nem vezetnek be szigorú szabályozást - adta hírül a CNBC.

Tovább a cikkhez

Nagyot ugrott a Citigroup profitja

Az elemzői konszenzusnál jobb eredményeket közölt bevétel és EPS-soron is a Citigroup, a nagybank a harmadik negyedévben emellett jelentős profitugrásról is beszámolt. A bank részvényeinek árfolyama a nyitás előtti kereskedésben 1,15%-ot erősödik.

Tovább a cikkhez

Süllyedésben a telekommunikációs ágazat részvényei

Jónéhány részvény, és ágazat van, amelyet megviselt az elmúlt hetek lejtmenete az amerikai részvénypiacon. Ám még közülük is kiemelkednek a telekommunikációs ágazat papírjai, amelyek mára egyértelműen a medve birodalmában bandukolnak. Még a legnagyobb nevek is hatalmas intézményi eladásokat szenvedtek el, ami egyrészt komolyan felteszi a kérdést a hosszútávú befektetők körében is, hogy érdemes-e tartani a részvényeiket. Másrészt sok esetben akár kiváló short lehetőséget biztosítanak, egy amúgy ritkábban előforduló csökkenő trendet követő stratégia által.

Tovább a cikkhez

A Morgan Stanley is jó számokkal rukkolt elő

Az eddig közzétett banki gyorsjelentésekhez hasonlóan a bevételben és a profitban is meghaladta az elemzői várakozásokat a Morgan Stanley. A nyitás előtti kereskedésben 1,4%-kal emelkedett eddig a bank részvényárfolyama.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az olaj ára, remekel a Mol

A délutáni órákban komoly növekedést láthatunk az olaj árában, a Brent típus hordónkénti ára 1 százalékos emelkedést követően jelenleg 84,5 dolláron áll, ezzel együtt idén már 63,5 százalékkal került feljebb az árfolyam.

brent1

Az európai olajcégek is többnyire jól teljesítenek eközben, a Mol jegyzése már 1,4 százalékos pluszban van, míg idén 24,8 százalékkal került eddig feljebb a jegyzés.

mol

Kellemes meglepetés érkezett a Bank of Americától

A vártnál erősebben zárta a harmadik negyedévet a Bank of America: az amerikai nagybank bevétele 5%-kal, egy részvényre jutó eredménye 20%-kal volt magasabb az elemzői konszenzusnál. A társaság részvényárfolyama 1,7%-os emelkedést mutat a nyitás előtti kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Jól teljesítenek a légitársaságok

A koradélutáni órákban mérsékelt jó hangulat jellemzi a vezető európai tőzsdéket, a legtöbb ország indexe 0,3-0,8 százalék közötti pluszban van. Szektorszinten kifejezetten jól teljesítenek ma a légitársaságok, közel 3,8 százalékos emelkedésével az easyJet vezeti a sort.

Közel másfél milliárd forintos közbeszerzésen nyert a Mészáros és Mészáros Zrt.

"Balaton vízminőség-védelmi célú iszapkotrás" tárgyában közel 1,5 milliárd forintos közbeszerzésen nyert az Opushoz közvetetten tartozó Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

Tovább a cikkhez

Itt az AutoWallis új stratégiája, hamarosan jön a részvénykibocsátás

Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb sztorija volt az AutoWallis a magyar tőzsdén. A cég dinamikus növekedést mutat: a járványhelyzet alatt számos akvizíciót hajtott végre, amelyek mellett az organikus bővülés is számottevő volt, így ezek együttes hatására folyamatosan javul a társaság eredménytermelő képessége és jövedelmezősége. Most elértünk a történet következő fejezetéhez, hiszen a menedzsment a nyilvános forrásbevonás mellett döntött, és hamarosan sor kerül a részvénykibocsátásra - ennek, illetve a vállalat 2025-re kitűzött stratégiai céljainak részletei derültek ki a mai sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez

Két midcap remekel a magyar tőzsdén

A késődélelőtti órákban két midcap remek teljesítményére tudjuk felhívni a figyelmet a magyar tőzsdén, a Gloster jegyzése már 5,2 százalékos pluszban van - idén több, mint 123 százalékot ralizott eddig az árfolyam. A vállalat nemsokára közgyűlést fog tartani, erről a BÉT oldalán ma tájékoztatták a befektetőket. Nemrég egyébként új vezérigazgatót és vezérigazgató-helyetteseket nevezett ki a Gloster igazgatósága.

gloster

Ugyancsak remekül teljesít az EHEP a mai kereskedésben, jelenleg 4,4 százalékos a plusz a részvénynél.

ehep

Jó hangulatban indul a kereskedés Európában

Emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX fél százalékos pluszban indítja a napot, a CAC 0,4 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,6 százalékot emelkedett. A milánói börze is lejjebb került 0,5 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot emelkedett. A kifejezetten jó hangulatot többek között Putyin tegnapi megszólalásával is lehet magyarázni - az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy ha az európaiak több gáz szállítást kérnek, akkor a nehézségek ellenére az oroszok ezt teljesíteni fogják. Mindemellett tegnap startolt el a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon is a tengerentúlon, az első beszámolók kifejezetten jól sikerültek.

uk100

Közgyűlést tart a Gloster

November 15-én közgyűlést tart a Gloster, tudatta a befektetőkkel a vállalat a Budapesti Értéktőzsde oldalán.

Tovább a cikkhez

Történelmi csúcsról rugaszkodik el a BUX

Jelentősen emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX fél százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül jól teljesítenek, az OTP 0,3 százalékot erősödött a tegnapi rali után, míg a Mol és a Richter is 0,7 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékot erősödött.

bux05

Fertőz az Evergande, csődökre figyelmeztetnek

Tovább estek a mai kereskedésben a kínai ingatlanrészvények a szektort sújtó hitelválság közepette, miután új leminősítések érkeztek a vállalatokra. A súlyosan eladósodott Evergande, amelytől kiindult a válság, ismét nem tudott a héten teljesíteni egy kamatfizetést a nemzetközi kötvényeire.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa

  • Emelkedtek a tengerentúli tőzsdék a tegnapi kereskedésben: bár a Dow érdemben nem mozdult el, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékot emelkedett. A befektetők elsősorban a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek, többek között a J PMorgan, a BlackRock és a Delta Airlines is tegnap tette közzé legfrissebb számait. Mindeközben a friss inflációs adatok a várakozásoknál magasabbak lettek, hiszen fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal emelkedtek augusztushoz képest, ami magasabb a várt 0,3 százalékos emelkedésnél - éves összevetésben az árak 5,4 kal emelkedtek. A maginflációs mutat 0,2 százalékkal emelkedett hó/hó alapon, ami elmaradt a 0,3 százalékos konszenzustól, míg éves szinten 4 százalékos volt a növekedés.
  • A remek amerikai teljesítményt követően ugyancsak jó teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 1,4 százalékkal feljebb került, a dél-koreai Kospi 1,1 százalékot emelkedett, míg a Hong Kong-i tőzsde zárva tartott, a shanghaji börze pedig érdemben nem mozdult el, az ausztrál börze szintén feljebb került, 0,5 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma az MNB közli a szeptember végi devizatartalékok alakulását, emellett értékpapír-statisztikákat is közöl a jegybank. Érkezik még turisztikai adatközlés is augusztusból, az eddigi hírek szerint erősen alakulhatott a kereskedelmi szálláshelyek forgalma. Külföldön a német ipar kibocsátására és az amerikai heti munkanélküliségre érdemes figyelni.
  • Az olaj árfolyamát tekintve egy hordó Brent ára jelenleg 83,7 dollár, míg a WTI típusé 81 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékos mínuszban áll 1791 dolláron.
Hamarosan újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, az AutoWallis a stratégiai céljainak megvalósításához tőzsdei forrásbevonást tervez. A témával kapcsolatban Portfolio Klubot szervezünk, ahol az AutoWallis stratégiájáról, kilátásairól, a tervezett részvénykibocsátás részleteiről a vállalat vezetői beszélnek. A Portfolio online klubja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 359 forint 90 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 310 forint 50 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Wells Fargo és a Citigroup is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
bitcoin kriptopénz