bullbear
Befektetés

Hajszálra a történelmi csúcs - Szépen meneteltek az amerikai tőzsdék

Portfolio
Kiemelten érdemes lehet ma odafigyelni kriptovaluta-piacra, ha ugyanis az amerikai tőzsdefelügyelet nem kifogásol semmit, akkor megkezdődhet az első amerikai bitcoin ETF kereskedése. Az ázsiai tőzsdék ma jól teljesítettek, iránykeresés jellemzi az európai tőzsdéket. Egy kedvezőtlen makrohír befolyásolhatja a befektetői hangulatot, csökkent ugyanis az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban augusztusban. Idehaza az MNB Monetáris Tanácsa a jegybank korábbi jelzésének és az elemzői várakozásoknak is megfelelően 1,8 százalékra emelte az alapkamatot a mai ülésén. A rövid távú kérdés az lehet, hogy miként értékeli a piac, hogy a tartósan gyenge forintárfolyam és a kilencéves csúcsra emelkedő infláció közepette a jegybank a nyári 30 bázispontos emelések után áttért a 15-ös ütemre. Egyelőre heves reakciókat nem láthatunk a tőzsdéken, a BUX enyhe mínuszban áll - a forintot azonban azonnal megütötték a továbbra is visszafogott kamatemelés hírére. A tengerentúli tőzsdéken kifejezetten jó hangulatban indult a kereskedés a többnyire jól sikerülő negyedéves gyorsjelentések közepette.

Pluszban zártak az indexek

Mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex a pozitív tartományban fejezte be a keddi kereskedést, elsősorban a technológiai szektor, valamint az egészségügyi ágazat képviselői húzták felfelé a piacokat. A Dow Jones végül 0,56%-ot emelkedett, az S&P 500 0,74%-ot, a Nasdaq pedig 0,71%-ot menetelt.

Pluszban az amerikai indexek

Az egész keddi kereskedésben kitart a jó hangulat a tengerentúlon. A Dow Jones zárás előtt egy órával 0,4%-os pluszban áll, az S&P 500 index 0,6%-kal került feljebb, a Nasdaq közben 0,58%-ot emelkedett.

A kedvező hangulatot alapvetően az erős vállalati gyorsjelentések táplálják, de közben nagy napjuk van a kriptodevizáknak, miután a bitcoin újra történelmi csúcsa közelébe emelkedett, miután elindultak az első kriptodevizákat követő tőzsdén kereskedett alapok.

Az S&P 500 index 5. napja emelkedik már, így nagyon közel került történelmi csúcsához azok után, hogy az elmúlt hetekben a befektetők elbizonytalanodtak a monetáris szigorítással kapcsolatos várakozások és az emelkedő infláció miatt.

dowj211009

Mínuszban zárt a magyar börze

A magyar piacon a nap végére rossz lett a hangulat, a BUX 0,5 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A blue chipek közül az OTP árfolyama esett ma, a bankpapír 1,6 százalékkal került lejjebb. A Mol 0,3 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom papírja 0,2 százalékkal, a Richter pedig ugyancsak 0,2 százalékkal került feljebb.

bux05

Történelmi pillanat a bitcoinnál

Elstartolt nemrég az első amerikai bitcoin határidős tőzsdén kereskedett alap, ez mérföldkőnek számít a kriptopénz-iparágban, és hamarosan további ETF-ek is követhetik a példát. A régóta várt ProShares ETF nem magának a bitcoinnak, hanem a bitcoin határidős kontraktusainak - az eszköz későbbi, megállapodás szerinti áron történő vételére vagy eladására vonatkozó megállapodásoknak - kínál kitettséget.

9 milliárd forintos beruházást hajtott végre a Mol Csurgón

A Mol 9 milliárd forintos beruházás keretében bővítette csurgói telephelyét, így a környéken felszínre hozott kőolajat tartályautók helyett az Adria vezetéken keresztül tudják a Dunai Finomítóba szállítani. Az Adria kőolajvezeték használatával évente több mint 15 000 tankautó-fuvart váltanak ki a társaság sajtóközleménye szerint, ezzel körülbelül 7000 tonna szén-dioxid kibocsátást szüntetnek meg. A beruházás keretében megépítették Magyarország legmagasabb, 28 méter magas kőolajtartályát is, amely 15 000 köbméter kőolaj tárolására alkalmas.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

A többnyire jól sikerülő negyedéves gyorsjelentések közepette kedvező piacnyitást láthattunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,3 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 0,4 százalékkal, a Nasdaq pedig ugyancsak 0,3 százalékkal került feljebb.

Többek között a Johnson & Johnson harmadik negyedéves számait ismerhettük ma meg, a gyógyszergyártó a legtöbb tekintetben felülmúlta a Wall Street várakozásait. A vállalat 2,60 dolláros részvényenkénti eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 25 centtel meghaladva az elemzők konszenzusos becslését - mindemellett a Johnson & Johnson emelte az éves előrejelzését is. Ma jelentett még a Procter & Gamble is, a cég ugyancsak a vártnál jobb eredményről számolt be, ám a részvények 1 százalékot estek a piacnyitásban, miután a fogyasztási cikkeket értékesítő óriáscég közölte, hogy árat emel az emelkedő nyersanyag- és szállítási költségek fedezésére, és figyelmeztetett, hogy az infláció továbbra is problémákat okozhat.

sp5000000

Itt a bitcoin nagy napja, kirobbanó formában érkezett mérföldkőhöz a kriptopénz

Amikor a bitcoin árfolyama 30 000 dollárra esett idén a kínai szigorítások nyomán, sokan azt mondták, hogy nagyon is jól néz ki a grafikon...lefelé. Ekkor azonban megérkezett a fordulat és a befektetők visszarántották a legnagyobb piaci értékű kriptovalutát a szakadék széléről, amiből aztán bődületes rali alakult ki. Persze ahogy a grafikon is egyre jobban nézett, úgy kerültek elő azok a hangok is, akik magasabbnál magasabb célárakat licitáltak egymásra, amivel még inkább optimistává vált a hangulat, ráadásul az olyan - kevesebb kitettséggel, és nagyobb befolyással rendelkező - vezetők, mint Jerome Powell, Gary Gensler, és Vlagyimir Putyin is pozitív hangnemben nyilatkoztak a kriptopénzekről. Most ott tartunk, hogy az óriási zuhanásból felállva, a bitcoin árfolyama kevesebb, mint 2000 dollárra van a mindenkori csúcsától, miközben a piac tűkön ülve várja, hogy évek fáradalmai után ma végre elinduljon az első amerikai bitcoin ETF.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik az olaj ára

A mai kereskedésben is kisebb ralit láthatunk az olaj árában, a WTI típusé 1,2 százalékos pluszban van, így hordónként 83 dolláros az árfolyam, míg ugyancsak 1 százalék feletti a plusz a Brent típusnál is. A WTI jegyzése idén már 71,4 százalékot száguldott, míg a Brent jegyzése 64,8 százalékkal került feljebb.

brente

Rossz napjuk van a légitársaságoknak

A délutáni órákban továbbra sem rajzolódik ki egyértelmű irány a vezető európai tőzsdéken, a német DAX és a francia CAC is jelenleg 0,1 százalékos pluszban van, míg a brit FTSE 100 0,2 százalékkal került feljebb. Szektorszinten kifejezetten rosszul teljesítenek azonban a légitársaságok, 4,67 százalékos esésével a sort az IAG zárja - a rossz hangulatra okot adhat a hír, miszerint a brit Heathrow reptér radikálisan megemeli az utasköltségeket 2022 nyarától kezdve.

Három év múlva indulhat a tömeggyártás a Xiaomi elektromos autóinál

A Xiaomi 2024 első felére már tömeggyártással számol a saját elektromos járművével kapcsolatban - a kínai okostelefon-gyártó részvényei a mai kereskedésben több, mint 5 százalékot ugrottak Hongkongban a vezérigazgató kijelentésének hatására. A Xiaomi még márciusban jelentette be, hogy saját elektromos autóval fognak előrukkolni, akkor közölték, hogy 10 milliárd dollárt terveznek befektetni a projektbe a következő 10 évben.

Tovább a cikkhez

Technikai elemzés: főbb devizapárok és kriptovaluták - online előadás csütörtök este

Nem unatkoztunk mostanában a főbb devizapárok, vagy a kriptovaluták gyors árfolyammozgását látva. Az euró például bő egy éves mélypontra süllyedt a dollárral szemben. A forint egy kulcsfontosságú ellenállás közelében van. A bitcoin ezen sorok írásakor pedig egy paraszthajszálra van mindenkori maximumától. Ezek pedig még korántsem jelentik az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget. Ezért a mostani webináriumon átnézzük a fontosabb devizák és kriptovaluták helyzetét a technikai elemzés segítségével.

Tovább a cikkhez

Szárnyalnak a kispapírok a magyar tőzsdén

Továbbra is bizonytalan nemzetközi tőkepiaci hangulatot láthatunk, a magyar tőzsdén azonban két izgalmas sztorira is fel tudjuk hívni a figyelmet: valósággal kilőtt a Gloster jegyzése a társaság eddigi legnagyobb volumenű felvásárlásának hírére, jelenleg 15 százalékos a plusz a részvénynél, ezzel együtt idén már 188 százalékot szárnyalt a papír.

gloster15

Ugyancsak remekel a mai kereskedésben a Delta Technologies részvénye, jelenleg 6,7 százalékos a plusz a papírnál. Fontosabb, a vállalat fundamentumait vagy megítélését befolyásoló hír azonban nem érkezett ma, ennél fogva vélhetően spekulatív jellegű mozgásról beszélhetünk - a Glosterrel kapcsolatos bejelentés hatására, mint másik hazai informatikai céget "találhatták meg" maguknak a befektetők a Delta Technologies részvényét.

delta

A kereskedési volumen brutális alakulása is figyelemre méltó a Delta esetében - jelenleg a BÉT harmadik legforgalmasabb részvényéről beszélünk.

deltadofrd

Fontos bejelentés érkezett, szárnyal a magyar sztárrészvény

Nemrég jött a bejelentés, hogy a Gloster és a Minero IT Hungary Kft. tulajdonosai szerződést kötöttek a Minero IT többségi tulajdonrészének adásvételéről. A tranzakció célja a vonatkozó közlemény szerint az, hogy a társaság magyar fejlesztő csapata tudását és kapacitását tovább bővítve a jelenleginél is több, nagy hozzáadott értékű, innovatív, high-tech fejlesztést tudjon beszállítani az európai járműiparba. A Gloster eddigi legnagyobb akvizíciójának bejelentését kirobbanó örömmel fogadták a befektetők, valóságos rali indult a részvénynél.

Tovább a cikkhez

Német piacra szolgáltató autóipari szoftverfejlesztőt vett a Gloster

2021 október 19-én a Gloster és a Minero IT Hungary Kft. tulajdonosai szerződést kötöttek a Minero IT többségi tulajdonrészének adásvételéről. A német autóiparba több mint tíz éve sikeresen beszállító Minero a zárást követően a Gloster és a müncheni székhelyű multinacionális Sulzer német-magyar vegyesvállalataként működik tovább. A tranzakció célja, hogy a társaság magyar fejlesztő csapata tudását és kapacitását tovább bővítve a jelenleginél is több, nagy hozzáadott értékű, innovatív, high-tech fejlesztést tudjon beszállítani az európai járműiparba. Az akvizícióval egyidőben a Gloster elindítja nemzetközi fejlesztési és innovációs üzletágát, melynek vezetésével Sárközi Zoltánt, a Minero IT Hungary Kft. alapítóügyvezetőjét bízza meg.

Tovább a cikkhez

Ma indul az első amerikai bitcoin ETF - Mit kell tudni róla?

Az első amerikai bitcoin határidős tőzsdén kereskedett alap kedden indul, ami mérföldkő a kriptopénz-iparágban, és hamarosan további ETF-ek is követhetik.

Tovább a cikkhez

Itt a brutálisan népszerű sorozat, ami megmentheti a Netflixet

A Netflix becslései szerint a legújabb gigasiker, a dél-koreai Squid Game közel 900 millió dolláros értéket teremthet a vállalat számára. Az ehhez képest kifejezetten alacsony büdzséből összerakott sorozat esete jól mutatja, hogy a streaming korszakban egy ilyen kaliberű siker mekkora vízválasztó lehet egy szolgáltató számára.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap

Keresik az irányt a vezető európai tőzsdék a piacnyitáskor, a DAX 0,1 százalékos pluszban indítja a napot, a CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 egyelőre stagnál a kereskedésben. A milánói börze feljebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot emelkedett. Ma már Amerika után Európában is felpörög a gyorsjelentési szezon, például a Deutsche Börse számait ismerhetjük ma meg.

k100

Újabb rekordot döntött a szénár Kínában, ráadásul megjött a hidegfront

A szén határidős jegyzése Kínában újabb rekordot döntött, és a korábban elképzelhetetlen 2000 jüanos tonnánkénti árszintet is meghaladta, mivel a hidegfront tovább súlyosbítja az ország energiaválságát.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitott a magyar tőzsde

Emelkedéssel kezdi a mai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX a nyitásban 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül az OTP 0,1 százalékot gyengült, ám a Mol jegyzése 0,7 százalékot erősödött, a Richter pedig 0,3 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom papírja pedig egyelőre stagnál.

Ma délután kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa, mely a vártnál magasabb infláció és a gyenge forint miatt megint nehéz helyzetben lehet. A döntés után pedig a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján beszél majd Virág Barnabás, a jegybank alelnöke, aki akár a friss lépés hátteréről is elárulhat részleteket.

ux02

Új részvények jönnek a magyar tőzsdére - Kérdezz te is a cég vezetőitől!

Nyilvános részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a lakossági jegyzésre október 25-től kerül sor. A Portfolio ma online befektetői klubot tart, ahol a vállalat vezetői beszélnek majd az AutoWallis stratégiájáról, kilátásairól, a forrásbevonás céljáról, a kibocsátásban résztvevő bank képviselői pedig az AutoWallisról, mint befektetési sztoriról és a jegyzés részleteiről. A klub nézőinek lehetőségük lesz kérdéseket feltenni az előadóknak, így első kézből szerezhetnek információkat az AutoWallis-sztorival kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Csányi Sándor és a bank más vezetői is OTP részvényeket kaptak

Az OTP közleménye szerint Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, valamint a bank több vezetője is kapott az OTP részvényeiből a javadalmazási csomag részeként. Emellett a javadalmazási politika keretében törzsrészvényeket is értékesített a bankcsoport.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • Többnyire jól teljesítettek a tengerentúli tőzsdék a hétfői kereskedésben, a Dow 0,1 százalékos esése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékot emelkedett. Tovább dübörög ma a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, többek között a Netflix, a United Airlines és a Halliburton számait is megismerhetjük ma. A kriptovaluta-piacot is érdemes lesz ma figyelni ugyanis amennyiben az amerikai tőzsdefelügyelet nem szól közbe, úgy ma megkezdődhet az első amerikai bitcoin ETF kereskedése. Az elkövetkező napokban és hetekben más alapkezelők is bevezethetnek bitcoin ETF-eket, ami növelheti a digitális eszközökbe történő befektetéseket.
  • Az amerikai gyorsjelentési szezon kibontakozására várva ugyancsak jó hangulatú kereskedést láthattunk az ázsiai tőzsdéknél is, a shanghaji tőzsde 0,7 százalékot erősödött, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,1 százalékkal került feljebb, a japán Nikkei 0,5 százalékos pluszban zárt, a dél-koreai Kospi 0,6 százalékkal feljebb került, az ausztrál tőzsde azonban 0,1 százalékot esett.
  • A határidős amerikai indexek bizonytalan hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX azonban kisebb emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma délután kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa, mely a vártnál magasabb infláció és a gyenge forint miatt megint nehéz helyzetben lehet. A döntés után pedig a Portfolio Budapest Economic Forum  konferenciáján beszél majd Virág Barnabás, a jegybank alelnöke, aki akár a friss lépés hátteréről is elárulhat részleteket.
  • Az olaj ára emelkedik a mai kereskedésben, a Brent ára hordónként 84,8 dolláron áll, míg a WTI típus 82,5 dolláron. Az arany árfolyama 0,6 százalékos pluszban van, jelenleg unciánként 1775 dolláros az árfolyam.

Online befektetői klubot tartunk ma, amelynek témája az AutoWallis részvénykibocsátása. Az eseményen a regisztrált nézők első kézből ismerhetik meg az október 25-én induló lakossági részvényjegyzés részleteit, hátterét, a tervezett forrásbevonás céljait. A klub ingyenes, de részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni ezen a felületen lehet.

  • A forint jelenleg stagnál a vezető devizákkal szemben, most 361 forint 60 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 310 forint 50 filléres szinten állnak a jegyzések.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Deutsche Börse és a Netflix is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Boris Johnson Twitter
forint készpénz bankjegy
omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
trader23