bét
Befektetés

Jelentős túljegyzés mellett zárult az AutoWallis részvénykibocsátása

Portfolio
Sikerrel zárult kedden az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása: az előzetes 6-8 milliárd forintos tervhez képest több mint 17 milliárd forint összegű részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 107-122 forintos ársávban. Az ársáv felső harmadában található 117 forintos kibocsátási áron jutnak a magyar tőzsde autós vállalatának részvényeihez a lakossági és intézményi befektetők egyaránt. Az AutoWallis a maximum 8 milliárdosra tervezett jegyzés felső korlátját 10 milliárd forintra emelte a túljegyzés részbeni elfogadása érdekében. A lakossági jegyzők a részükre történt átcsoportosítás alapján 2,5, míg az intézményi befektetők 7,5 milliárd forint összegben jutnak új kibocsátású részvényekhez. A kibocsátás jelentőségét mutatja, hogy több mint 10 éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a Budapesti Értéktőzsdén.

Az AutoWallis eredetileg 6-8 milliárd forint közötti összegben tervezett forrást bevonni a lakossági és az intézményi befektetőktől, végül azonban az eredetileg tervezett összeg kétszeresét meghaladó, több mint 17 milliárd forint összegű jegyzési ajánlat érkezett a meghirdetett 107-122 forintos ársávban.

Lakossági részvényjegyzés: Az október 25-én indult jegyzésben a lakosság számára az AutoWallis maximum 1,5 milliárd forint kibocsátási értékű részvényt ajánlott fel. Ehhez képest a 16 naposra tervezett jegyzési időszakban már három nap alatt ennek majdnem kétszeresét elérő, 2,8 milliárd forintot meghaladó összegű igényt adtak le a lakossági befektetők a 122 forintos maximális áron. A lakossági jegyzés így október 28-án lezárásra került, további túljegyzésre nem volt lehetőség.

Intézményi részvényjegyzés: A lakossági jegyzés sikerét követően kedden az intézményi időszak is jelentős túljegyzés mellett zárult. Az intézményi befektetők a számukra november 2-án megnyílt jegyzési időszakban összesen több, mint 132 millió darab részvényjegyzési igényt adtak le, mely több, mint kétszeresen meghaladja a számukra allokált mennyiséget. Az AutoWallis fő tulajdonosa, az egy éves lock-up vállalást tett Wallis Asset Management előzetes nyilatkozatának megfelelően árelfogadóként részt vett a jegyzésben, biztosítva ezzel többségi tulajdonának megtartását.

Átcsoportosítás: A kibocsátó és a forgalmazó OTP bank közös döntése alapján a tájékoztató alapján lehetséges keretek teljes kihasználásával maximalizálták a lakosságnak allokált részvények számát, és a túljegyzési lehetőséget is teljes mértékben rendelkezésre bocsátották az allokáció során.

Kibocsátási ár: A beérkezett jegyzési ajánlatok alapján a részvények kibocsátási árát minden befektető számára a 4 milliárd feletti ajánlattal résztvevő független piaci intézményi befektetők jegyzései alapján egységesen 117 forintban, az ársáv felső harmadában határozták meg.

A részvénykibocsátás végleges mérete, további menetrend: A maximum 8 milliárdosra tervezett jegyzés végleges összegét az érdeklődés mértéke alapján 25 százalékkal 10 milliárd forintra emelték. Ebből a lakosság 2,5, az intézményi befektetők 7,5 milliárd forint összegben jutnak részvényekhez. Mivel a kialakult végleges ár a 122 forintos maximális ár alatt van, ezért a különbözet a lakossági befektetők részére visszatérítésre kerül a forgalmazónál vezetett fizetési számlára. Az új részvények BÉT-re történő bevezetéséről a kibocsátó intézkedett, az várhatóan 2021. november 24-ig megtörténik.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója kiemelte, hogy több mint 10 éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a Budapesti Értéktőzsdén, ha pedig a kibocsátás teljes összegét nézzük, akkor 2017 óta nem volt ilyen jelentős tranzakció Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója pedig kiemelte, hogy a forrásbevonás egyik kiemelt célja volt, hogy a vállalat részvénypiaci súlya, részvényeinek likviditása, forgalma tovább bővüljön. A befektetési igazgató kifejtette, hogy a 117 forintos kibocsátási áron 8 intézményi befektető jutott részvényekhez, míg a lakossági részvényjegyzők száma meghaladta az 1 200-at.

Ami pedig a részvényárfolyamot illeti, idén eddig pontosan 50 százalékkal került feljebb a jegyzés.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
GettyImages-10188160(1)