Előfizetői tartalom

Miért van idén ekkora eltérés a fejlett és a feltörekvő piacok teljesítménye között?

Faluvégi Balázs
Az idei évben a fejlett és a feltörekvő részvénypiacok mozgásában egy régóta nem látott, szokatlan eltérés figyelhető meg, amely az utóbbi hetekben is éreztette a hatását. Amíg az előbbiek egyelőre továbbra is mindenkori csúcsaik közvetlen közelében tartózkodnak, addig a másik csoport sokat esett késő téli, kora tavaszi maximumaikról. Élénken érezhető, hogy a nagy befektetési alapkezelők a tavaly év második felére jellemző szárnyalás után nemcsak hogy hanyagolják a feltörekvő piacokat, de még pénzt is kivonnak onnan, hogy a biztonságosabbnak érzett fejlettnek tekintett tőzsdékre tereljék a hangsúlyt. Mi lehet a jelenség hátterében?

A fejlett és a feltörekvő piacokat mindenki másként definiálja, de a legtöbb esetben a magas jellemző életszínvonal, a kiváló infrastruktúra, magas minőségű szolgáltatások, erős technológiában lévő kiugró hozzáadott érték és persze az értékpapírpiacok fejlettsége jelentik a fő kritériumokat. Mindez nem jelenti azt, hogy a feltörekvőknél ezek legalább részben nincsenek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái