Eljött a nagy nap: változásokra készülhetsz, ha van befektetésed
Befektetés

100 ezer dollár lesz a bitcoin, a kérdés csak az, mikor

Portfolio
Elindult a Portfolio idei utolsó nagy befektetési konferenciája, a Private Investor Day. A rendezvényen a szakértők olyan témákat érintenek, mint az inflációvédelem, a forint kilátásai, ESG, kriptodevizák, energiaválság, magyar és nemzetközi tőzsdei sztorik. A záró szekcióban pedig a Portfolio nagyágyúitól lehet kérdezni mindenféle befektetési témában.

Tőzsdei sztorik, érdekes trendek és szektorok idén és jövőre

Pintér András, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője tőzsdei sztorikat, érdekes trendeket és szektorokat emelt ki előadásában:

 • Nagy ellentmondás van az amerikai fogyasztói bizalmi index és a felmondási arány között: ahhoz képest, hogy elég borúsan látják a jövőt, nagyon magas a felmondási arány, ami egy optimista lépésként hat. Egy magyarázat lehet az, hogy azért merik ezt most sokan meglépni, mert magasabb béreket tudnak elkérni.
 • Kérdés, hogy a magasabb bér milyen inflációs hatással bír majd. A múltban azt lehetett látni, hogy amikor a cégek arra számítottak, hogy a béreket emelni kell, akkor a vállalati profitnarzsok visszaestek. Ha hihetünk a múltnak, akkor ez most is szűkítheti a marzsokat.
 • Piaccal ellentétes véleményként fogalmazta meg, hogy szerinte fontosabb kérdés, hogy strukturális változások vannak egy-egy termék árában vagy sem, semmint az, hogy tartós vagy átmeneti lesz-e az infláció. Márpedig strukturális változásokat nem nagyon látni. Nagyon pesszimista lett a világ az inflációra, pedig igazán nagy strukturális változás nincs. Nem feltétlenül lesz itt inflációs cunami.
 • Sokan riogatnak a stagflációval, tehát amikor van infláció, de nincs növekedés. A szakértő ezt jelenleg nem tartja érvényesnek, hiszen bár van infláció, van növekedés is. Sokkal jobb leírása a jelenlegi folyamatoknak az inflációs boom kifejezés, az infláció melletti növekedés.
 • Inflációs környezetben a ciklikus szektorok elkezdtek felülteljesíteni, de kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós. Van egy nagyon erős momentum a ciklikus részvények javára, de még nem vagyunk ott, hogy elérjük az inflációs para csúcsát, de már nem is vagyunk tőle olyan messze. Elképzelhetően tartja, hogy jövő év elején beismerhetik: az infláció mégsem olyan nagy mumus, ahogyan azt sokan gondolták, és ekkor eljöhet egy visszarendeződés.

Mit tervez az AutoWallis?

Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója a magyar tőzsdei szerepről, a legutóbbi részvénykibocsátás tapasztalatairól beszélt:

 • 6-8 milliárd forintnyi friss forrás bevonása volt a cél, tehát tőkeemelés oldalról is szerették volna megerősíteni a növekedési stratégiát. Összesen 17 milliárdnyi jegyzés érkezett be intézményi és lakossági oldalról összesen. Alapvető cél volt a lakossági aktivitás növelése.
 • Az így befolyó pénzt a társaság a kis- és nagykereskedelem terén is további bővítésre szeretné felhasználni. Az autóiparban végbemenő változások kapcsán a regionális szereplők közül azok tudnak nyertesként kijönni majd, akik régióban tudnak gondolkodni.
 • Bízik abban, hogy a legtöbb befektető hosszú távon gondolkodik majd a cégben, de ettől még lehetnek olyanok, akik napon belül szeretnének kereskedni a részvénnyel.
 • A mostani kibocsátásba is találkoztak már külföldi intézményi befektetőkkel és a cél az, hogy felkerüljenek a nagybefektetők térképére is. Ehhez a papírok likviditása, a piaci kapitalizáció már alakul.
 • A növekedési stratégia kapcsán még számos akvizíciós lehetőséget látnak, de ennek a történetnek is eljön egyszer a vége, és ekkor érdemes a megtermelt pénzt a befektetők felé kifizetni. Ez 2025-ig még nem fog bekövetkezni, mivel még sok a terjeszkedési cél. Nem zárja ki, hogy idén még lesz akvizíció a cégnél.
 • Az elektromos autók piacán forradalomra kevésbé számítanak, de nem kérdés, hogy ebbe az irányba megy el a piac.

Energiaválság – Hogy lehet ezt pénzre váltani?

Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója az energiaválságról és az ezzel kapcsolatos pénzkereseti lehetőségekről beszélt:

 • Idén kiemelkedően sokat emelkedtek az energiaárak (gáz, áram, ipari fémek, réz).
 • Az alacsony árak gyógyítják az alacsony árakat, a magasak a magasakat – mondta. Ha elindulnak felfelé az árak, új szereplők lépnek a piacra, vagy a meglévők kínálnak többet. Csakhogy az utóbbi években jelentősen változott a piac, a zöld átmenet következtében még a megemelkedett árak ellenére sem feltétlenül jelent meg nagyobb kínálat a piacon.
 • Miután a kínálat nem tud olyan hatékonyan és gyorsan reagálni a keresletre, a magasabb árak velünk maradhatnak. Ez azt jelenti, hogy a nyersanyagok irányából egy masszív áremelkedés indul meg a reálgazdaság felé, ez a következő fél-egy évben fog majd igazából megjelenni.
 • Nincs az a rezsicsökkentés, ami megállítsa a nyersanyag és energiaárak emelkedését, előbb-utóbb meg fogjuk érezni. Ráadásul mindez akkor ér el bennünket, amikor nagyon feszes a munkaerőpiac. Ez azt eredményezheti, hogy olyan ár-bér spirál jön, amire a 60-as évek óta nem volt példa. Mindez megkérdőjelezi azt az állítást, hogy az infláció csak átmeneti lesz.
 • Ha az infláció emelkedése tartósan megmarad, akkor a jegybankoknak egyensúlyozniuk kell az eszközárak összeomlása és az infláció elszállása között.
 •  A szakértő szerint a reáleszközök vásárlása indokolt ehet egy ilyen inflációs környezetben. Ezek között is elsősorban a value részvények tartását javasolja (nyersanyag, energia, ingatlan szektorok). De ott van még a román, görög, orosz piac is, amiben érdemes gondolkodni.

Bitcoin, Ether, kriptovilág – Van még feljebb?

Pataki Gábor, a CoinBroker.hu alapítója a kriptopiac aktualitásairól beszélt előadásában:

 • A szakértő szerint nem kérdés, hogy a kriptopiac menni fog még feljebb, a kérdés csak az, hogy ezt mekkora korrekció előzi meg.
 • Nagyon nagy szerepe van a világ jövőjét tekintve a kriptoeszközök mögött húzódó technológiáknak. Szerinte a blockchain Microsoftja az Ethereum, a tőzsdén kereskedett kriptovaluták 50%-a ehhez kötődik.
 • A DeFi egyre nagyobb figyelmet kap a kriptopiacon, ennek kapcán elmondta, hogy ez esetben központi irányítás nélkül tudunk hitelezési tevékenységet végezni, vagy akár kriptopénzt váltani, ilyen az Uniswap alkalmazás is.
 • Az NFT-őrületről is beszélt, ezen keresztül tudunk műalkotásokat tulajdonolni, vagy akár ingatlanok kis részét megvenni, de nagy még a technológia előtt álló potenciál.
 • A bitcoin kapcsán megjegyezte, hogy védelmet nyújthat az infláció ellen. Nem az a kérdés, hogy 100 ezer dollár lesz-e a bitcoin, hanem, hogy mikor – tette hozzá. 18,8 millió bitcoin van kibocsátva, de ennél kevesebb van forgalomban, mintegy 20-30%-a akár már el is éghetett a bitcoinoknak, mivel sokan elveszthették a tárcájukhoz a hozzáférésüket.
 • Szó esett a kriptovaluták jelentős volatilitásáról is, napon belül 5-20%-os elmozdulások bármelyik nap teljesen elképzelhető.  Mivel nagy a volatilitás, ezért a tőkét és a nyereséget is védeni kellene a szakember szerint. Ehhez érdemes automatizmusokra építeni, például folyamatosan az emelkedésbe vásárolunk bele, vagy fix időközönként is bővíthetjük porfóliónkat. A lényeg, hogy minden egyes befektetési egység tőkéjét és elért nyereségét önállóan védjük.
 • A technológia fejlődésével komoly tőkenövekményre lehet számítani a kriptopiacon különösen akkor, ha elkezdik leszabályozni a piacot, mivel ez esetben nagypályás befektetők is meg tudnak majd jelenni a befektetők között.

Itt egy befektetés, ami védhet az infláció ellen

Központi témája az inflációs nyomás a Portfolio mai Private Investor Day 2021 rendezvényén, illetve az, mi nyújthat védelmet a befektetőknek egy ilyen környezetben. Jó választás lehet például egy tőkeáttétellel bíró, prémium kategóriás ingatlanalap Pozsgai Gábor, a Diófa Alapkezelő értékesítési igazgatósági tanácsadója szerint.

Tovább a cikkhez

Meddig gyengül még a forint?

Beke Károly, a Portfolio elemzője osztotta meg értékes gondolatait a témában:

 • Az elmúlt hetek eseményeiből kiemelte, hogy erősödött a dollár az euróval szemben, ez pedig hagyományosan rossz hír a feltörekvő piaci devizáknak, és így a forintnak is. A dollár közel másfél éves csúcsánál jár az euróval szemben.
 • Az elmúlt napokban azt lehetett látni, hogy a befektetők elkezdték ismét kockázatosnak kezelni a régió országait. A feltörekvő piaci devizák közül a líra mélyrepülése rányomta bélyegét a többi feltörekvő devizára is.
 • Van egy alapvetően magas infláció, ezt próbálja a jegybank letörni a kamatemelésekkel, de a fiskális lépések ellenirányban hatnak (jelentős állami transzferek).
 •  A régióban nemcsak a forint gyengül, de alulteljesítő a magyar deviza. A cseh korona jól tartja magát, a lengyel zloty a forinthoz hasonló utat jár be.
 • A magyar helyzettel kapcsolatban még kiemelte, hogy 20 éve nem láttunk ilyen alacsony reálkamatot, ez szintén nyomás alatt tartja a forintot (a mostani kamatemelések kissé mérséklik azért ezt a képet, de az inflációról sem szabad megfeledkezi).
 • A forint jövőjével kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy rövid távon a dollár gyengülése tudna segíteni, de erre nincs reális esély. Kérdés, hogy az MNB kamatemelései mennyire lesznek hatékonyak, illetve ott van a tartósan magason ragadó infláció mumusa is.
 • Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a sok huhogó hang ellenére a következő hónapok még a dollár erősödéséről fognak szólni.

Kulisszatitkok a magyar gazdagok befektetéseiről – Nem is gondolnád, mennyi eurót tartanak

Érdekes kulisszatitkokat árult el a magyar gazdagok befektetéseiről Dócs János, a CIB Private Banking igazgatója a Portfolio Private Investor Day 2021 rendezvényén. A szakember elárulta, hogy a privátbanki ügyfelek sokkal több részvényt tartanak, mint egy átlagos magyar befektető, nem kevés a devizális kitettségük és eddig se a MÁP+ volt a legdominánsabb lakossági állampapír a portfólióikban.  

Tovább a cikkhez

Equilor: érdemes egy időre elbúcsúzni a szuperállampapírtól

Elindult az infláció a világon és Magyarországon is, ilyen környezetben pedig érdemes egy időre elfelejteni azokat az eszközöket, amelyek fix hotamot adnak, mert ezeket megeszi az infláció. Török Lajos, az Equilor Befektetési zrt. vezető elemzője A Portfolio Private Investor Day 2021 online rendezvényén kifejtette: a szuperállampapír sem olyan vonzó már, éppen emiatt. Vannak azonban más befektetési lehetőségek.

Tovább a cikkhez

Mibe fektessek idén, mit hoz 2022? – Elstartolt a Portfolio idei utolsó nagy befektetési rendezvénye!

A rendezvényen az alábbi kiemelt témákkal foglalkozunk:

 • Mit hoz 2022 a részvénypiacokon?
 • Hova tegyük a pénzünket tartós infláció esetén?
 • Nyersanyagpiaci trendek és a legérdekesebb sztorik
 • Mi várható a forint piacán?
 • Bitcoin, Ether – Milyen sors vár a kriptovalutákra?
 • Tech részvények, génterápia, akkumulátorgyártók, EV-gyártók, chipgyártók – Mi lehet a nyerő befektetés?

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
trader23