Izzasztó nyár elé nézhet a tőzsde! - Videós elemzés
Befektetés

Equilor: érdemes egy időre elbúcsúzni a szuperállampapírtól

Portfolio
Elindult az infláció a világon és Magyarországon is, ilyen környezetben pedig érdemes egy időre elfelejteni azokat az eszközöket, amelyek fix hozamot adnak, mert ezeket megeszi az infláció. Török Lajos, az Equilor Befektetési zrt. vezető elemzője A Portfolio Private Investor Day 2021 online rendezvényén kifejtette: a szuperállampapír sem olyan vonzó már, éppen emiatt. Vannak azonban más befektetési lehetőségek.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője és stratégája arról tartott előadást, meddig maradhat még a magas infláció és ilyen környezetben milyen befektetésekben érdemes gondolkodni:

 • A mostani magas inflációs számok egyik fontos oka az alacsony bázis, emellett emelkednek a nyersanyagárak, de ott vannak az ellátási lánc zavarai, a berobbanó kereslet, vagy épp a visszavágott kínálat.
 • Mindeddig azért úsztuk meg az inflációt, mivel a 2008-as válságot követően egy deflációs környezet volt, a pandémia miatt a gazdasági leállás is alacsonyan tartotta az árnövekedést.
 • A szakértő szerint a jegybankoknak óvatosan, de lépniük kell. Az óvatosság indokolt, mivel magas adósságállományok vannak, miközben stagflációs veszélyek is vannak.
 • Az infláció egy része tartósan velünk maradhat – tette hozzá.
 • Csapflációt tartja igazi veszélynek: a keresletet visszafogták, a kínálat megmaradt. Ha túl sok áru lesz, vissza fogják vágni az árukínálatot és egyfajta csapkodásba mehetünk át.
 • A makrogazdasági körképében kiemelte az Egyesült Államok oldaláról, hogy a vártnál lassabb növekedést látni, miközben rendkívül magas az infláció, a foglalkoztatottsági adatokra pedig külön figyelni kell. A Fed megindította a taperinget, de kamatemelésre lehet, hogy jövőre sem fog sor kerülni szerinte.
 • Az eurózóna kapcsán a gyors immunizációt, a gyorsuló gazdasági növekedést, a magasabb, de moderált inflációt emelte ki előadásában. A szakember úgy véli, március után is folytatódhatnak az eszközvásárlások az APP-program keretében, a negyedik negyedéves esetleges lezárások azonban jelentős kockázatot jelentenek.
 • A magyar gazdaságról a gyors visszapattanást emelte ki. Erőteljes azonban az inflációs nyomás, magas a költségvetési hiány. Itthon intenzív kamatemelés ciklust indított az MNB, ezzel optimális esetben 2022 végére sikerül leszorítani az inflációt.
 • Az előrejelzéseik között kiemelte, hogy idén év végére 370 körülre várják a forintot az euróval szemben, az inflációt viszont úgy látja, velünk marad még jövőre is.
 • Az biztos, hogy a kötvényeket alul kell súlyozni. Minden olyan termék, amely fix pénzt ígért, azt megeszi az infláció, ugyanez igaz a MÁP+-ra is. A prémium állampapír érdekesebb lehet. A részvényekben, REIT-ekben van még fantázia.
 • Az arany kapcsán elmondta, hogy vesztett már régi fényéből, óvatosan érdemes ehhez nyúlni. A kriptovalutákat sem hagyta ki a felsorolásból. Ezek kapcsán kitért arra, hogy még nem tudni, hogy teljesítenek egy inflációs környezetben, mivel nincs még visszatekintő adatunk.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
trader23