Milliárdokkal döngetnek az ingatlanbefektetők Budapest kapuján, de nincs mit eladnunk
Befektetés

Itt egy befektetés, ami védhet az infláció ellen

Portfolio
Központi témája az inflációs nyomás a Portfolio mai Private Investor Day 2021 rendezvényén, illetve az, mi nyújthat védelmet a befektetőknek egy ilyen környezetben. Jó választás lehet például egy tőkeáttétellel bíró, prémium kategóriás ingatlanalap Pozsgai Gábor, a Diófa Alapkezelő értékesítési igazgatósági tanácsadója szerint.

Pozsgai Gábor, a Diófa Alapkezelő Zrt. értékesítési igazgatósági tanácsadója előadásában az infláció és az ESG, valamit az ingatlanbefektetések kapcsolatát emelte ki:

 • A koronavírusból való kilábalás gyors volt a régióban. A magyar gazdaság már Q2-ben elérte a vírus előtti szintet. Idén a régióban Magyarországon lehet a legmagasabb a növekedés, köszönhetően a laza fiskális politikának.
 • A gyors helyreállás miatt a munkaerőpiac ismét feszes, a munkanélküliségi ráta alacsony, a bérdinamika is erős maradhat. Ez és az egymás után érkező „átmeneti” inflációs sokkok (ellátási láncok, gázárak) tartósan az inflációs célok fölé lökték az inflációt a régióban.
 • Egy ilyen környezetben félő, hogy az inflációs várakozások tartósan emelkedésnek indulhatnak, ezért a régiós jegybankok – a világon az elsők között – elkezdték a szigorítási ciklust. Az MNB 0,9%-ról 2,1%-ra emelte az alapkamatot, amely a következő hónapokban havi 30 bázisponttal emelkedhet, ráadásul a jegybank a vírus előttihez képest magasabb reálkamattal számol. A hozamgörbe tovább laposodhat, a forint árfolyama pedig volatilis maradhat.
 • Úgy látja, hogy 2022 második felében azonban már az egyensúlyi mutatók kerülhetnek előtérbe Magyarországon és a fiskális politika támogató jellege megszűnhet, áttételesen segítve ezzel az infláció kézben tartását.
 • A vírus továbbra is kockázatot hordoz, idén év végén és jövő év elején akár további korlátozó intézkedések is bevezetésre kerülhetnek. Ez a rövid képnek rossz, de az általános képet nem változtatja és az MNB-t sem fogja eltántorítani a szigorítástól – tette hozzá.
 • Az Egyesült Államokban idén 5,5% lehet a növekedés, amelyet jövőre közel 4%-os követhet, köszönhetően a magas átoltottságnak és a fiskális lazításoknak. A döntéshozók nemrég elfogadták az 1000 milliárd dolláros infrastrukturális csomagot, de a további programok sorsa a Demokraták megosztottsága és népszerűségcsökkenése miatt kérdéses. A költségvetési hiány elérheti a GDP 13%-át idén amely még jövőre is 6% felett lehet.
 • Az euróövezetben idén 5,1%, jövőre 4,2% lehet a növekedés és a kisebb fiskális lazítás miatt a költségvetési pozíció is valamivel kedvezőbb (7,5%-os hiány). Bár az infláció 4,1%-ra szökött fel októberben, a maginfláció csak 2,1% (bár emelkedő), ezért az EKB egyelőre nem siet a szigorítással. A negatív kamatok még sokáig velünk maradhatnak.
 • Egyre erősebb és tartósabb az inflációs nyomás a világban, szerinte ezeket a várakozásokat nem lehet egykönnyen letörni, bár az év vége felé vélhetően látni fogjuk már ennek a tetejét.
 • Magyarországon a prémium állampapírok lényegesen attraktívabbak, mint a szuperállampapír. Emellett jó befektetési lehetőségként emelte ki az ingatlanalapokat, amelyek alacsony szórás mellett az állampapírok hozamát is meghaladó teljesítményt tudnak felmutatni.
 • A nyersanyag-befektetések akkor lehetnek jók, ha tartósan emelkedő inflációs környezet van, ezért ezzel érdemes óvatosabban bánni. A részvények kapcsán kiemelte, hogy a hosszú konjunktúra szakaszok után az indexek rekord szinteken vannak, nehéz megjósolni, mikor kezdenek a befektetők átsúlyozni részvényekből a kötvényekbe.  Kitért az aranyra is, a szakértő szerint az arany nem feltétlenül a legjobb befektetés most infláció idején.
 • Részletesebben is beszélt a befektetési alapokról, mint inflációvédelmet adó befektetések. Ezek között is kiemelte a tőkeáttételes ingatlanalapokat, de ez esetben nagyon fontos az ingatlanportfólió minősége. Egy tőkeáttételes prémium kategóriás ingatlanalappal 8-10%-os éves hozamot is meg lehet keresni – mondta.
 • Előadásában kitért az ESG-befektetések egyre növekvő népszerűségére is, kiemelte, hogy az ESG minősítésű befektetések globális szinten 2020-ra elérték a 40 ezer milliárd dollárt, ami közel 100 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A fenntarthatóság és a profit érdekei ellentétesek, de  a fenntarthatóság társadalmi elvárás és több mint egy trend – jegyezte meg. Az ESG elveket figyelembe vevő befektető egyes esetekben még többlethozamot is realizálhat, a vizsgált 12 éves időhorizonton 1,8% felülteljesítés figyelhető meg.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
forint készpénz bankjegy
omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
trader23