nő befektet fiatal kávé getty stock budapest
Befektetés

Szintet lépett a magyarok részvényimádata – Van itt más érdekesség is

Portfolio
Fontos szintet lépett a magyarok kezében lévő részvényvagyon októberben: a friss számok szerint a háztartások részvényállománya most először haladta meg az ezermilliárd forintot. Mindeközben a befektetési alapok háza táján is tartogatott érdekességeket az október.

Meghaladta az ezermilliárdot a magyarok részvénybefektetése…

Új mérföldkővel köszöntött be az október a magyar lakosság részvényimádatában: az MNB friss értékpapír statisztikája szerint meghaladta az ezermilliárd forintot a részvényekben lévő háztartási vagyon, amire most először van példa.

Mindeközben a lakosság kezében lévő állampapírok értéke közelít a 10 ezermilliárdhoz, a befektetési alapokban pedig 4633 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás van:

Nemcsak a részvények esetében hozott érdekes számokat az október. Ha megnézzük az alábbi ábrát, láthatjuk, hogy bár idén még mindig az állampapírok állománynövekedése az első a fontosabb kategóriák körében, nem sokkal vannak lemaradva a befektetési alapok, sőt, egy hónap alatt jelentős vagyonnövekedés volt a kategóriában. A részvények állománya 10 hónap alatt 250 milliárd forinttal bővült.

…miközben már három hónapja tart a kitárazás a kategóriából

Érdekes, hogy miközben a részvényekben lévő megtakarítás értéke új csúcson van, három hónapja negatív a kategóriában a tranzakciós adat, tehát nem a keresletnek, sokkal inkább az árfolyam felértékelődésnek köszönhető a növekedés.

Októberrel bezárólag a részvények tranzakciós adata negatív, tehát inkább a részvényeladás, semmint a vásárlás jellemezte a lakossági tranzakciókat. Mindeközben az állampapírokba több mint 680 milliárdnyi friss tőke áramlott, a befektetési alapok egyenlege pedig 264 milliárd forint:

A befektetési alapokon belül októberig arányaiban a részvényalapokban kezelt lakossági vagyon ugrott meg leginkább, de nem sokkal lemaradva követik a második helyen a vegyes alapok őket, és ezzel gyakorlatilag ki is fújt a sor, ugyanis a többi kategória vagyona csökkent a tavaly decemberi szintekhez képest. A konkrét állományi számok alapján a vegyes alapok vagyona ugrott a legnagyobbat, közel 360 milliárdot októberig, a részvényalapok vagyona csak 127 milliárddal bővült.

Mit csinálnak mindeközben a bankbetétek?

Érdemes említést tenni a háztartások által elhelyezett betétek állományáról is, amely októberben meghaladta a 12 330 milliárd forintot, tehát több pénzt tartanak itt a magyarok, mint állampapírban. Ugyanakkor ennek nagy része nem lekötött, hanem látra szóló betét, tehát semmit sem kamatozik.

Amennyiben a lakosság államadósság-finanszírozásban betöltött szerepére is kitérünk, látható, hogy a magyarok állampapír-részesedése 26% körül mozog, érdemi elmozdulás ebben az arányban az utóbbi hónapokban nem volt. A külföldiek állampapír részesedése viszont jelentősebben nőtt szeptemberben, ennek oka devizakötvény kibocsátás volt. Októberben a külföldiek kezében lévő magyar állampapír állomány aránya 28,6%-ot tett ki:

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
benzin
elemző
thaiföld
wallstreet_nyse
Orbán Macron választások
jpmorgan shutter

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
2022 pénz befektetés