zöld épület ingatlanpiac
Befektetés

Beindult a magyar felvásárlási piac: 16 milliárd forint egy negyedév alatt

Portfolio
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület alapkezelői 2021. július-szeptember folyamán 53 tranzakció keretében összesen 15,8 milliárd forintot fektettek be hazai vállalkozásokba, ami szinte elérte az első félév befektetési adatait.

Sok új vállalkozás jutott tőkéhez

2021. harmadik negyedévében 53 tranzakció során 53 vállalkozás jutott összesen 15,799 milliárd forint tőkéhez, ami közel 60 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakában befektetett tőkénél. A tranzakciók száma magasabb volt, mint a megelőző két év hasonló időszakában regisztrált ügyletek száma.

A befektetések megoszlása a cégek életciklusa szerint

A legnagyobb egyedi értékű befektetéseket az érintett cégek növekedési tőkebefektetésként kapták, ezen ügyletek értéke 7,4 illetve 1,4 milliárd forint összeget ért el.

Az öt legjelentősebb ügylet a teljes befektetett összeg 70 százalékát tette ki.

A vizsgált időszakban a tranzakciók közül 39 első körös befektetés volt, ezek tették ki a teljes volumen 83 százalékát. A legnagyobb összegeket a növekedési tőkebefektetések tették ki, ezek az ügyletek képviselték a negyedév során befektetett tőke közel 60%-át.

Az inkubációs szakaszban tartó cégek a viszonylag alacsony egyedi befektetések ellenére összességében viszonylag jelentős összeget kaptak, hozzájuk került a harmadik negyedévben befektetett tőke több mint 12%-a.

21 tranzakciót rögzítettek magvető, start-up és késői fázisú cégekben, ezek a teljes tranzakciószám nagyjából 40 százalékát tették ki, míg a teljes befektetett összeg 27 százalékát adták.

Az inkubációs ügyleteknél közel 75 millió, a magvető ügyleteknél 114 millió, a start-up ügyletek estében pedig közel 166 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. A későbbi fázisban lévő cégeknél ugyanez a mutató 464 millió forintot ért el.

Kedvelt iparágak

2021. harmadik negyedévében a tőkebefektetések összesen 13 szektort érintettek. Összegét tekintve messze a legtöbb befektetés az ingatlanszektorba jutott: ide került a harmadik negyedévben befektetett teljes összeg 54 százaléka. A második helyen az üzleti- és ipari szolgáltatások álltak, a befektetett tőke értékének 15%-ával. E két ágazat adta a tranzakciók számának 19 százalékát.

Az ingatlanszektorban realizált befektetések átlagértéke 2 867 millió forint volt, az építőipar szektorban 511 millió forint.

Kiszállások

A harmadik negyedévben a kiszállások száma némileg meghaladta az első két negyedév – 35 és 43 ügylet – adatait. A harmadik negyedévben regisztrált 49 kiszállás 12 alaphoz kötődött. A legtöbb – tíz – exitre a fogyasztói szolgáltatások szektorban került sor.

A leggyakoribb kiszállási módot – 22 esetet – a management általi kivásárlás képviselte. 12 alkalommal szakmai felvásárlás keretében történt meg a kiszállás, míg 11 esetben a befektetők a könyvleírás mellett döntöttek. Két kilépés esetében újabb magántőkealap vásárolta meg az alapok részesedését, míg további két eset más típusú kiszállással zárult.

Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 5,6 évig voltak tulajdonosok - derül ki a közleményből.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tesla