Előfizetői tartalom

Micsoda, ilyen magas az infláció? Lesz most jobb is a szuperállampapírnál

Portfolio
Novemberben 7,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a tavalyi év hasonló időszakához képest, ez 2007 decembere óta nem látott szintet jelentett. Az idei évre az MNB 5,1%-os inflációt vár, és ez várhatóan jövőre sem csökken 5% alá. Tehát nemcsak idén, hanem jövőre sem hoz reálhozamot a szuperállampapír a konyhára, vannak viszont más, az infláció ellen védelmet biztosító lakossági állampapírok is.

Idén 5,1% lehet az infláció

Novemberben 7,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ez a szám még a Portfolio elemzői konszenzusának várakozását is meghaladta, nem mellesleg 7,4%-os inflációra utoljára 2007 végén volt példa, vagyis tizennégy éves rekordot döntött az áremelkedés Magyarországon.

Az MNB a szeptemberi inflációs jelentésében még 4,6-4,7% körülre várta az idei inflációt, de a mai új adatok ismeretében 5,1%-ra várja idén az átlagos pénzromlás mértékét a jegybank. Idén tehát kijelenthetjük, hogy

reálértelemben semmit sem hoz a Magyar Állampapír Plusz,

A cikk tartalmából:

  • 5,1% lehet idén az átlagos infláció az MNB szerint, tehát a szuperállampapír reálértéken semmit nem hoz.
  • Sőt, jövőre se számíthatunk semmilyen reálkamatra a szuperállampapírtól, de azért érdemes ebben is gondolkodni, eláruljuk, miért.
  • Két lakossági állampapír is van, amelyet érdemes magas infláció mellett tartani.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés