citadella_budapest_getty_stock
Befektetés

Hajszálnyira az új mérföldkőtől a magyar állampapírvagyon

Portfolio
9980 milliárd forintra duzzadt a magyar lakosság állampapírvagyona novemberben az MNB friss számai szerint, ez alapján decemberben minden bizonnyal át is lépte a 10 ezres határt az ide helyezett megtakarítás. Az adatokból az is kiderül, hogy a lakossági megtakarítások tavalyi növekményét a befektetési alapok esetében több mint 50%-ban, a részvényeknél pedig közel 90%-ban magyarázzák a hozamok.
Részvény, állampapír, ingatlan - Mi lesz a nyerő befektetés 2022-ben? Vegyél részt te is a Portfolio február 24-ei Private Investor Day online rendezvényén, ahol befektetési szakértők osztják meg aktuális nézeteiket. Részletek és jelentkezés itt:

Minden valószínűség szerint meghaladta a 10 ezermilliárd forintot a lakosság állampapírokban tartott megtakarítása, legalábbis erre utalnak az MNB novemberi értékpapír statisztikái. Az adatok szerint november végével 9980 milliárd forintot tartottak a magyar háztartások állampapírban, ez 844 milliárddal több, mint 2020. december végén.

Mindeközben a befektetési alapokban tartott vagyon nem tudott növekedést produkálni havi összevetésben, sőt, egy kisebb csökkenés figyelhető meg. A részvények kategóriája valamelyest nőni tudott és megmaradt az ezermilliárd forint feletti állomány:

A lakossági állampapírok novemberrel bezárólag látott tavalyi vagyonnövekményét semelyik másik kategória sem tudta felülmúlni: a tavalyi év első 11 hónapjában a befektetési alapok vagyona közel 600 milliárddal, a részvényekben lévő megtakarítások pedig 260 milliárddal bővültek.

Érdemes azonban a fenti ábrát összevetni az alábbival, ebből ugyanis kiderül, hogy a vagyonnövekedés mekkora részét teszi ki a kereslet, és mennyit a hozamok. E szerint az állampapírokban lévő megtakarítás szinte teljes egészében a tőkebeáramlásnak köszönhető, míg a befektetési alapok esetében ez a vagyonnövekedés kevesebb, mint a felét magyarázza. A részvényeknél ennél is nagyobb a különbség, itt az ezermilliárd feletti kezelt vagyont tavaly nem a friss pénzbeáramlás, hanem a jó piaci teljesítmények tornázták fel.

Ha csak a novembert nézzük, nagyot mentek az állampapírok a tőkegyűjtésben, a másik két nagyobb kategória közül még a részvényeké tudott nagyobb pénzeket megmozgatni.

A befektetési alapokon belül novemberig arányaiban a részvényalapokban kezelt lakossági vagyon ugrott meg leginkább, de nem sokkal lemaradva követik a második helyen a vegyes alapok őket, és ezzel gyakorlatilag ki is fújt a sor, egyedül az ingatlanalapok tudták szinten tartani a kezelt vagyont. A konkrét állományi számok alapján a vegyes alapok vagyona ugrott a legnagyobbat, több mint 400 milliárdot novemberig, a részvényalapok vagyona csak 135 milliárddal bővült.

Amennyiben a lakosság államadósság-finanszírozásban betöltött szerepére is kitérünk, látható, hogy a magyarok állampapír-részesedése 26,5% körül mozog, kisebb elmozdulást ebben novemberben lehetett látni az utóbbi hónapok inkább stagnáló számai után. A külföldiek állampapír részesedése kissé visszaesett novemberben, de megmaradt a 28% feletti arány,  amelynek oka a korábbi devizakötvény kibocsátás volt.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
társasjáték