Előfizetői tartalom

Brutálisan drágulhat a kenyér az ukrán háború miatt

Portfolio
Alaposan megrázta a tőzsdéket a nemrég kitört ukrán háború, menekülnek a befektetők a tőkepiacokról. A nyersanyagok piacán azonban több eszköz árfolyama is valósággal felrobbant, rég nem látott szinten van például az olaj és a gáz ára, de a kínálati bizonytalanságok miatt kilőtt a búza és az alumínium is, illetve működni látszanak a klasszikus menekülőeszközök, a nemesfémek árfolyamai ugyanis komoly pluszban vannak a széleskörű tőkepiaci esés közepette.

Egekben az alumínium, a földgáz és a kőolaj

Alumínium

Rekordot döntött az alumínium ára a londoni fémtőzsdén (LME), 2,9 százalékkal tonnánként 3388 dollárra ugrott a jegyzés, ezzel meghaladta a 2008-as csúcsot. Az emelkedés az ukrán helyzet számlájára írható, a mélyülő válság tovább növelte az ellátási kockázatokat a piacon, ahol már így is kritikus hiány mutatkozik a széles körben használt fémből.

Joe Biden amerikai elnök "súlyos szankciókat" helyezett kilátásba Oroszországgal szemben az ukrán háború miatt, ez többek között felveti olyan intézkedések lehetőségét, amelyek hatással lehetnek az orosz nyersanyagok szállítására - az alumíniumtól kezdve az olajon át a nikkelig több nyersanyagnál is kínálati problémák léphetnek fel. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés