Portfolio signature

650 milliárd forintos ütést okozott a tőzsdén Orbán Viktor bejelentése

Portfolio
Tegnapelőtt este Orbán Viktor bejelentette a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon, a tegnapi tőzsdezárás után pedig megérkezett a befektetők által egész nap várt kormányzati bejelentés, miszerint a közös teherviselés jegyében különadót vonnak ki több stratégiai ágazat nagyvállalataira is. A keddi záróértékekhez képest hatalmas eséseket láthattunk a BUX index tagjainak részvényeinél, számszerűsítve több, mint 650 milliárd forint "menekült el" a tőzsdéről eddig a veszélyhelyzet bejelentése óta. Bár a részletek még nem tiszták, de a különadókkal vélhetően leginkább terhelni tervezett nagyvállalatok részvényei és piaci kapitalizációi estek nagyot - ennek apropóján most összehasonlítottuk, hogy az elmúlt szűk másfél kereskedési nap esése mekkora veszteséget is jelent a nagyvállalatok számára a tavaly befizetett különadóikhoz képest.

Reagálnak a befektetők a bejelentésre

A tegnapi tőzsdezárás után nem sokkal megérkezett a befektetők által egész nap várt kormányzati bejelentés, miszerint a közös teherviselés jegyében különadót vonnak ki több stratégiai ágazat nagyvállalataira is. A rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozása apropóján kötelezik a bankokat, biztosítókat, nagy kereskedelmi láncokat, energiaipari és kereskedő cégeket, telekom cégeket és légitársaságokat, hogy extra profitjuk nagy részét fizessék be az alapba 2022-23-ban.

Ahogy az várható volt, a befektetők azonnal és hevesen reagáltak a fejleményre - már tegnap, a bejelentésre várakozás közben is kimondottan rossz hangulatban zajlott a kereskedés és végül több mint 3 százalékot esett a BUX index,

ma azonban egészen pánikszerű hangulat alakult ki a kereskedés első órájában,

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések