sell
Befektetés

A nap ábrája: így büntetik a magyar tőzsdét Orbán Viktor bejelentése után

Portfolio
Már tegnap is rossz volt a hangulat a magyar tőzsdén az új veszélyhelyzetben várható első kormánydöntésekre várva, a piaczárás után pedig meg is érkezett a bejelentés, miszerint a közös teherviselés jegyében különadót vonnak ki több stratégiai ágazat nagyvállalataira is. Ahogy az várható volt, nagy eséssel indult a kereskedés a magyar tőzsdén, egy ponton a BUX index közel 10 százalékos mínuszban is állt, ezzel ismét jelentősen kilóg a magyar tőzsde teljesítménye az európai mezőnyből.

Beszakadt a magyar tőzsde

Alapvetően egész jó volt a nemzetközi tőkepiaci hangulat tegnap és óvatos optimizmus jellemzi a mai kereskedést is, a magyar tőzsde azonban lefelé vette az irányt már tegnap, miután Orbán Viktor korábban bejelentette a háborús veszélyhelyzetet és előrevetítette, hogy tegnap ismerteti az új helyzetben várható első kormánydöntéseket. A befektetők ijedelme persze azzal függött össze, hogy a gazdaságpolitikai lépések vélhetően a családok védelmével lesznek összefüggésben, tehát végső soron a vállalati szektor számára feltehetően nem lesznek kedvezőek a bejelentések.

Június 3-án online zárt befektetési klubot szervezünk Signature előfizetőinknek. A téma minden befektetéssel rendelkező magánszemélyt érint: hogyan védekezhetünk az infláció ellen. További részletek itt:

Tegnap a fokozódó bizonytalanság közepette 3,4 százalékot esett a magyar tőzsde, a piaczárás után pedig megérkezett a bejelentés: a közös teherviselés jegyében az állam különadót vet ki egyes cégek "extraprofitjaira",  egész pontosan a bankokat, biztosítókat, nagy kereskedelmi láncokat, energiaipari és kerekedő cégeket, telekom cégeket és légitársaságokat érinti az intézkedés.

Ahogy az várható volt, nagy eséssel indult a kereskedés a magyar tőzsdén, egy ponton a BUX index több, mint 9,5 százalékos mínuszban is állt. A nap ábrája pedig az európai részvényindexek mai teljesítményének összehasonlító diagramja - mint látható,

durván kilóg a sorból a magyar tőzsde.

És bár tegnap este megérkezett a bejelentés az extra adókról, a miniszterelnöki beszéd után azonban csak ma délután érkeznek a részletek, emiatt lesz néhány idegőrlő órája a részvényeseknek, hiszen

pont a lényeget, az adók mértékét nem tudjuk.

Menekülnek a befektetők, zuhan az OTP és a Mol

Nagy a csapkodás a magyar tőzsdén, nagy forgalommal adják a vezető részvényeket. Az OTP árfolyama már 11 százalék mínuszban is volt, azaz jóval lejjebb, mint az ukrajnai háború kitörését követő március eleji pánikmélypont. Az elmúlt percekben jelentős felpattanást láthattunk és most "csak" 5,2 százalékos a mínusz a nagybank részvényénél. Az OTP árfolyama már közel 50 százalékot esett a február közepi lokális csúcshoz képest.

otp 42

Kimondottan nagy forgalom mellett adják persze a magyar részvényeket, a nyitás után egy órával máris több mint 9,5 milliárd forint értékben kereskedtek az OTP részvényeivel, ez jóval a teljes napi átlag feletti érték.

otpforg

Eközben a Mol még nagyobbat esett, a jegyzés korábban már 13 százalékos mínuszban is volt, jelenleg 7,8 százalék a mínusz.

mol 78

A Mol piacán is jóval átlag feletti a forgalom.

molforg

Címlapkép: Simon Smith via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Mol Dunai Finomító Dufi mol-logó
no-forrosag-strand-viz-folyadek-ivas-hoseg-nyar-hosegriasztas
egy aldi diszkont áruház bejárata
bét

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
parlament országház budapest getty stock