fizetes penztarca
Befektetés

Drámaian romlottak a magyar lakosság várakozásai: a koronavírus rémét idézi a pénzügyi helyzet

Portfolio
A Scale Research friss kutatása szerint a lakosság szubjektív jövedelmi helyzete, a hitelfelvételi nyitottsága és a megtakarításokkal kapcsolatos várakozásai mára a koronavírus-járvány idején tapasztalt szintre süllyedtek, az elmúlt 2 éves erősödés szinte eltűnt a lakosság várakozásaiban. Márciusban már csak a magyar lakosság 15%-a gondolta azt, hogy többet engedhet meg magának a kiadások terén a közeljövőben, 9% érzi azt, hogy bátrabb lehet a hitelfelvételek terén, megtakarításainak növekedésére pedig csupán 12% számít.

A 2021-es év erősödést mutató tendenciája tört meg az idei év márciusában és ismét lecsökkent több fontos, a lakosság anyagi helyzetét vizsgáló mutató a Scale Research Bankindex kutatás friss eredményei alapján. A kutatás több éve vizsgálja azt, hogy a hazai 18-69 éves lakosság hogyan ítéli meg anyagi helyzetének várható változását, mindez pedig kihatással van a magyarok hitelfelvételi kedvére, az elkölthető jövedelmek alakulására és a megtakarítási lehetőségekre is.  

2022 márciusában a lakosság 15%-a várta azt, hogy jövedelmi helyzete javulni fog rövid távon és emiatt többet engedhet meg magának mindennapi kiadások terén a következő 12 hónapban. Ez az arány még a COVID járvány indulását követő értéknél is alacsonyabb, hiszen akkor a lakosság 17% gondolta ezt igaznak magára. Még inkább szembetűnő a romlás mértéke, ha a friss adatokat összevetjük a 2021-es eredményekkel. A tavalyi évben a mutatók szépen visszaerősödtek, már a lakosság 22%-a számított arra, hogy többet tud elkölteni, ezzel szemben idén 7%-os csökkenést látunk. Ezzel párhuzamosan a bizonytalanok aránya is emelkedett 2022 tavaszán, közel minden harmadik honfitársunk sorolja magát ebbe a csoportba. Sajnos továbbra is azok vannak többségben, akik nem számítanak fogyasztásuk (érdemi) növekedésére, a lakosság 53%-a várt romlást vagy stagnálást e téren idén tavasszal, ami a 2020-as év I. féléves szintnek felel meg.

A lakosság több mint kétharmada (67%-a) nem érzi azt, hogy a közeljövőben nagyobb eséllyel vehetne fel hitelt, ez közel akkora arány, mint 2020. I. félévében. Noha a bizonytalanok aránya gyakorlatilag stagnál az elmúlt 2 évben, a hitelfelvétel területén bátornak mondható honfitársaink aránya ismét 9%-ra esett vissza, amely a tavalyi 14-12%-os arányhoz képest szignifikáns és jelentős csökkenés.  

Megtakarítási lehetőségeik javulására a lakosság kevesebb, mint ötöde számított 2022 márciusában, a 19%-os arány alacsonyabb, mint a 2020-as évben mért arány, és lényegesen alacsonyabb, mint a 2021-ben mért 23-25%-os értékek. A kérdésre bizonytalan választ adók aránya emelkedett (ők azok, akik nem tudták eldönteni, hogy javult-e a megtakarítási képességük), 29 százalék vélekedik így, miközben a megtakarítási képességük romlására vagy változatlanságára számítók aránya szintén emelkedett, az 50%-os érték megközelíti a 2020-as arányokat.

A jelenleg tapasztalt politikai és gazdasági bizonytalanság nem hagyta érintetlenül a lakosság várakozásait, amely a 2021-es évben mért érezhető javulást követően ismét visszatért a 2020-as évben mért nagyon alacsony szintre. Ez

drámai változás, hiszen a 2020-as COVID járvány miatti gazdasági visszaesés rémét idézi a jelen helyzet sok honfitársunk számára.

Sokan az ukrán háború okozta sokkhatásoktól és kedvezőtlen tendenciától félnek, ezért sötéten látják fogyasztási képességeiket, és a megtakarítási, hitelfelvételi lehetőségeik beszűkülésére számítanak. A lakosság jelentős része proaktív módon próbál felkészülni a pénzügyi nehézségekre, és már előre korlátozza a fogyasztását, amely a gazdaság bővülésének akadálya lehet a közeljövőben.” – értékelte az eredményeket Schauermann Péter, a Scale Research Ügyfélkapcsolati igazgatója – „Még pozitív eredményei is lehet a közeljövő borús megítélésének, amennyiben a visszafogott fogyasztás egy részét megtakarításokba tudják konvertálni a lakosság tagjai. Viszont az infláció további növekedésével, valamint a reáljövedelmek csökkenésével félő, hogy a fogyasztás csökkenése nem jár a megtakarítások  valós növekedésével a lakosság széles köre számára.” 

A Bankindex kutatásról

A Scale Research Bankindex kutatása a 18-69 éves magyar lakosságra reprezentatív, hullámonként 1000 fős, online kérdőíves kutatás keretében monitorozza a magyar lakossági banki piac trendjeit, az ügyfelek elvárásait, valamint termék- és csatornahasználatának változásait.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
velencei-to
capa-voros-tenger
ukrajna-terkep-europa
kigyo-sziget-falfestmeny-kijev-ukrajna-orosz-ukran-haboru
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas
repuloter-repter-repules-biztonsagi-ellenorzes-csomag-borond-utazas
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
trader23