Különadók bejelentése Guláys Gergely Nagy Márton Szentkirályi Alexandra
Befektetés

Elemzés: de mégis mi a különadók valós üzenete a piacok felé?

Portfolio
A piacok számítottak a költségvetési kiigazításra, de a reakciók alapján az intézkedés mértéke, valamint az érintett szektorok köre okozott meglepetést. Extraprofitra valós definíció nincs, a befektetők számára a különadók egyértelmű üzenete, hogy a magyar részvények a szokásosnál kockázatosabbak, a tőzsdei reakciókat pedig fűthette, hogy a kiigazítás részletei csak lassan csordogáltak szerdán és csütörtökön – egyebek mellett erről beszélt Nagy Viktor, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzője a Checklist pénteki adásában, mikor a héten bejelentett költségvetési kiigazítások tőkepiaci hatásait értékelte.

A piacok számítottak költségvetési kiigazításra, de a tőzsdei reakciókból azt látjuk, hogy az intézkedés volumene, valamint az érintett szektorok köre mégis okozott némi meglepetést – közölte Nagy Viktor, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzője a Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének pénteki adásában.

Hozzátette: bár hozzászokhattunk, hogy a nagyobb kormányzati bejelentések forgatókönyve szerint előbb a miniszterelnök bejelenti nagyvonalakban, hogy mi várható, s csak ezt követi a részletek kibontása, de a múlt heti kiigazítás esetében a nyilvánosság tájékoztatása talán még a szokásosnál is jobban elhúzódott, ami fokozhatta a piaci bizonytalanságot.

Emlékeztetett: előbb szerda koradélután érkezett a hír, hogy a miniszterelnök fontos bejelentést fog tenni, erre a hírre már esett a tőzsde és gyengült a forint is. Ezt követően, már jóval a piac zárása után jött Orbán Viktor bejelentése a különadókról, a részletek nélkül, melyek ismertetése csak a csütörtöki Kormányinfón, az azt követő sajtótájékoztatón, majd pedig egy esti háttérbeszélgetésen történt meg.

Az információk tehát folyamatosan csöpögtek, és a piacok ezt folyamatosan árazták be, s az egész folyamatnak volt egy improvizációs üzenete – tette hozzá.

Úgy tűnt, mintha a különadók főbb sarokszámai – köztük, hogy mely szektorok mekkora terhet kapnak – már korábban rendelkezésre álltak volna, de olyan részletek, mint például az adóalap, vagy hogy az egyes vállalatoknak mennyit kell befizetniük, folyamatosan kerültek volna az intézkedés mögé – vélekedett.

Nagy Viktor a Checklistnek elmondta: a bejelentés-sorozat hatására már szerdán elkezdődött a piaci gyengülés, ami csütörtökre ritkán látott kereskedési volumenekbe és esésekbe torkollott.

Olyan árfolyammozgások fordultak elő [csütörtökön], amik nagyon-nagyon ritkák a magyar tőzsdén. Molban 13-14%-os esés napon belül, az OTP is bőven 10% fölötti esést produkált

– közölte. Hozzátette: mindez ráadásul kiemelkedő forgalom mellett történt, melynek keretén belül vélhetően nagyobb piaci szereplők is megmozdultak.

Szemléltetésül elmondta: az OTP-n a napi átlagos kereskedési forgalom csütörtökön már a tőzsdenyitás utáni első félórában összejött, 8-10 milliárd forintos forgalommal indult a nap első néhány perce, ami brutális mértékű.

Emellett hasonló tendencia jellemezte a Mol és a Magyar Telekom papírjait is, melyeket szintén kiemelkedő forgalom mellett ütötték a befektetők. Az okokkal kapcsolatban Nagy Viktor emlékeztetett: annál rosszabb nem történhet a tőzsdékkel, mint a bizonytalanság, és ezt láthattuk csütörtökön. Azt ugyanis már tudni lehetett, hogy ezen vállalatok profitjának egy részét el akarja vonni a kormány, de a pontos összegek még nem voltak ismertek.

De tényleg, mi az az extraprofit?

Nagy Márton miniszter azon felvetésével kapcsolatban, mely szerint a 8 szektort érintő extraprofit-adók csak olyan pénzeket vonnak majd el a cégektől, melyekre az érintett vállalatok nem számítottak, ezért az intézkedés a cégek üzleti tervét nem fogja felborítani, Nagy Viktor elmondta:

Ugye, amiről most beszélgetünk, az az, hogy mi az extraprofitnak a definíciója, és egyébként erre valójában nincsen definíció.

A különadó-intézkedésekkel kapcsolatban közölte: a piacok számára az üzenet az, hogy a magyar részvények kockázatos eszközök, de nem abban az értelemben, mint ahogy általában a részvényekről szokás gondolkodni, hanem azért, mert

itt a gazdaságpolitika részét képezik a különadók, melyek már nem első alakalommal kerülnek bevezetésre, s abban az esetben, ha sokkszerűen romlik a külső környezet, akkor a kormány a vállalati adók felemelésében látja részben a megoldást.

Emlékeztetett: bár a most bevezetésre kerülő adók két évre szólnak, de korábbi extraterhek, mint például a bankadó, a tranzakciós illeték, a telekomadó vagy a közműadó sem kerültek kivezetésre.

Az interjúban egyebek mellett szóba került még, hogy

  • a különböző szektorokban honnan származik az az összeg, melyet a kormány most elvonni készül;
  • melyik az az érintett szektor, ahol nemhogy extraprofit nincs, de a cégek még a koronavírus-járvány hatásain sem tették túl magukat;
  • várható-e, hogy a különadókat teljes mértékben lenyelik a vállalatok;
  • a magyar bluechipek menyit fizetnek majd az intézkedés keretén belül;
  • milyen szempontokat érdemes értékelni, mielőtt kisbefektetőként valaki befektetési döntést hoz a magyar tőzsdén.

A Nagy Viktorral készült teljes, közel félórás interjú meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adásában 38:00-tól a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlpakép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Találd meg a neked való befektetési alapot!
forinteuroarolyambankjegy
szennyvízkoronavírus
ukrán kórház stock
benzin
napelem háztető erdő
Közlekedési hackerek: ők okozhatják a legnagyobb kihívást

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
befektető tőzsde este árfolyam getty stock