tőzsde
Befektetés

Óriási hátrányba kerülhet a magyar tőkepiac a tranzakciós illeték kiterjesztése miatt

Portfolio
Pár napja számoltunk be arról, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a különadókról szóló részletes rendelet, ebben többek között az értékpapírok után fizetendő tranzakciós illeték részletszabályai is megtalálhatóak. A rendelet alapján a tranzakciós illetéket a magyar ISIN-nel rendelkező értékpapírokra kell megfizetni, ami viszont nagy hátrányt jelenthet a hazai tőkepiacnak. A befektetési alapok közül egyértelműen a kisebb, nagy magyar kitettséggel rendelkező portfóliókat érinti a legkedvezőtlenebbül a döntés, kérdés azonban, mit lépnek a tranzakciós illeték kapcsán a letétkezelő bankok, első értelmezésre ugyanis rájuk esik a fizetési kötelezettség.

Ez fájni fog a magyar tőkepiacnak

Ahogy a rendelet is fogalmaz, a tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget az értékpapír-kereskedelemre is kiterjesztik, vannak azonban fontos pontosítások:

  • az egyik ilyen, hogy ennek a hatálya a Keler Zrt. által kibocsátott ISIN azonosítóval rendelkező pénzügyi eszközökre terjed ki,
  • a másik pedig, hogy csak a pénzügyi eszközök vétele után kell megfizetni (eladás után tehát nem).

Fontos részlet a fenti, ugyanis ez azt jelenti a Portfolio-nak nyilatkozó piaci források szerint, hogy

a tranzakciós illeték megfizetése csak a magyar ISIN azonosítóval rendelkező értékpapírok után kötelező. Óriási hátrányba kerülhet tehát a magyar tőkepiac a tranzakciós illeték kiterjesztése miatt.

Ahogyan arra a félelemre már korábbi cikkünkben is rávilágítottunk, nem tenne jót a tranzakciós illeték az így is kis forgalommal rendelkező magyar tőzsde számára, több okból sem.

  • Egyrészről az illeték bevezetése a spekulációs, illetve a daytrade kereskedést akár jelentősen is visszavetheti itthon, a lakossági befektetők körében is, márpedig a tőzsdei likviditás fő részét ezek a típusú ügyletek adják a piacon.
  • Másrészről az is nyilvánvalóvá vált, hogy a sok, kis összegű ügyletnek ezek után nem sok értelme lesz a befektetési alapok körében sem, át kell gondolni a tranzakciók nagyságát és azok gyakoriságát is.

Forrásaink szerint az, hogy a tranzakciós illetéket a magyar értékpapírokra kell megfizetni, még inkább a külföldi piacokra terelheti a forgalmat, a hazai befektetési alapok közül pedig értelemszerűen a kis, magyar fókuszú portfólióknak jelenti ez a legnagyobb nehézséget.

Nagy kérdés, hogyan reagálnak a tranzakciós illetékre a letétkezelő bankok, ugyanis a rendelet alapján piaci forrásaink úgy látják, hogy

a tranzakciós illeték megfizetése a letétkezelőknél fog megjelenni költségként, nem közvetlenül a befektetési alapoknál.

Kérdés persze, áthárítják-e ezt a költséget a bankok az alapokra vagy sem. Mindez függ attól is, hogy mennyi magyar eszköz van az adott alapban, milyen gyakran tranzaktál. Úgy tudjuk, az egyeztetések már elindultak ennek kapcsán a piaci szereplők között.

További kihívásként merül fel a duplikáció kérdésköre, hiszen a befektetőnek a tranzakciós illetéket egyrészt akkor is meg kell fizetnie, amikor megveszi a befektetési jegyet, illetve akkor is, ha maga az alap végez értékpapír-vásárlást (már ha annak költségét a letétkezelő továbbhárítja az alapra).

Forrásaink szerint elképzelhető, hogy külföldi mintára itthon is lesz bizonyos alapok esetében belépési díj. Külföldön bevált gyakorlat, hogy a befektetési jegy megvásárlására nagyjából 1%-os díjat számít fel a forgalmazó, így akár itthon is lehet ilyesmi az érintett alapok esetében (ez esetben például egy 0,3%-os díj). Más kérdés, hogy külföldön ezt a díjat a forgalmazó kapja meg, itthon pedig az államhoz kerülne.

A befektetési alapok szempontjából fontos lehet, hogy a rendelet értelmezése alapján a származtatott ügyletekre nem kell megfizetni a tranzakciós illetéket.

Már kezdett egyenesbe jönni az alapkezelői piac

Ugyancsak a napokban számoltunk be arról, hogy összességében jó évet zártak a legnagyobb alapkezelők a koronavírusról, tőkepiaci emelkedésről, kínai ingatlanválságról és berobbanó inflációról szóló tavalyi évben. A legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők tizes listáján az OTP Alapkezelőt leszámítva mindegyik szolgáltató növelni tudta profitját az egy évvel korábbi adathoz képest.

A vagyonarányos megtérülés is biztató képet festett tavaly a nagy alapkezelők profitszámairól (ez esetben a vagyonalap a teljes kezelt vagyon, tehát a befektetési alapokon túl az egyén intézményi szereplőknek végzet vagyonkezelés is ide értendő):

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
trader23