Előfizetői tartalom

Óriási hátrányba kerülhet a magyar tőkepiac a tranzakciós illeték kiterjesztése miatt

Portfolio
Pár napja számoltunk be arról, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a különadókról szóló részletes rendelet, ebben többek között az értékpapírok után fizetendő tranzakciós illeték részletszabályai is megtalálhatóak. A rendelet alapján a tranzakciós illetéket a magyar ISIN-nel rendelkező értékpapírokra kell megfizetni, ami viszont nagy hátrányt jelenthet a hazai tőkepiacnak. A befektetési alapok közül egyértelműen a kisebb, nagy magyar kitettséggel rendelkező portfóliókat érinti a legkedvezőtlenebbül a döntés, kérdés azonban, mit lépnek a tranzakciós illeték kapcsán a letétkezelő bankok, első értelmezésre ugyanis rájuk esik a fizetési kötelezettség.

Ez fájni fog a magyar tőkepiacnak Ahogy a rendelet is fogalmaz, a tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget az értékpapír-kereskedelemre is kiterjesztik, vannak azonban fontos pontosítások: az egyik ilyen, hogy ennek a hatálya a Keler Zrt. által kibocsátott ISIN azonosítóval rendelkező pénzügyi eszközökre terjed ki, a másik pedig, hogy csak a pénzügyi eszközök vétele...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés