FONTOS Itt a forint újabb fekete napja – Miért küldték padlóra kedden a magyar devizát?
utazás nyaralás tenger francia riviéra getty stock
Befektetés

Itt van 5 új ábra arról, hol élnek, mennyi pénzük van és mibe fektetnek a dollármilliomosok

Portfolio
Tavaly is voltak kihívások a piacokon, de ezek is kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy kifogjanak a dollármilliomosokon: a Capgemini friss jelentése szerint a gazdagok száma és vagyona is növekedni tudott tavaly, egy év alatt 1,7 millió új dollármilliomos született. Az adatok kitérnek arra is, hol élnek most közülük a legtöbben, a gazdagok között is kik a leggazdagabbak, ahogyan arról is képet kapunk, mibe fektetik vagyonukat a milliomosok.

Példa nélküli kormányzati ösztönzőprogramok, alacsony hozamkörnyezet, megnövekedett likviditás, kedvező részvénypiaci környezet és széleskörű koronavírus elleni oltási akció jellemezte a tavalyi évet, amelyben a dollármilliomosok száma és vagyona is gyarapodni tudott. A Capgemini friss vagyoni jelentése szerint a dollármilliomosok száma 7,8%-kal, vagyonuk pedig 8%-kal nőtt tavaly. 2021-ben 1,7 millió új dollármilliomos „született”.

hnwi szám capgemini
A dollármilliomosok száma régiónként, forrás: Capgemini

A jelentés megjegyzi, hogy bár számos tényező hozzájárult a vagyonnövekedéshez, az elsődleges hajtóerőt a piacok jó teljesítménye adta. A régiók közül továbbra is Észak-Amerikában nőtt a legnagyobb mértékben a dollármilliomosok száma (13,2%) és vagyona (13,8%) tavaly. Európa a dollármilliomosok számának és vagyonnövekedésének növekedési ütemében is lehagyta az ázsiai és csendes-óceáni térséget, az öreg kontinensen különösen jó évet zárt ebben a tekintetben Franciaország, az Egyesült Királyság és Dánia.

hnwi vagyon 2 capgemini
A dollármilliomosok vagyona régiónként, forrás: Capgemini

Ezekben az országokban él a legtöbb dollármilliomos

A Capgemini szerint az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban és Kínában él a legtöbb dollármilliomos a világban. Ezen a négy piacon összpontosul a HNWI populáció (azok, akiknek befektethető eszközeik legalább egymillió dollárt tesznek ki) 63,6%-a, ami 0,7 százalékpontos növekedés 2020-hoz képest. Ez a növekedés a dollármilliomos-szám növekedésének a 72%-át adta globális szinten.

top hnwi országok capgemini 3
A legtöbb dollármilliomosnak otthont adó top 25 ország, forrás: Capgemini

A leggazdagabbak vagyona nőtt a legtöbbet

A dollármilliomosok körében az ultragazdagok, tehát a legalább 30 millió dollárral rendelkezők vagyona 9,6%-kal nőtt tavaly, így továbbra is náluk a leggyorsabb a vagyonnövekedés üteme. Az 1-5 millió dollár közötti vagyonnal bírók száma és vagyona is nőni tudott, de még ezzel is a sor végén kullognak. A középen elhelyezkedő, tehát az 5-30 millió dollárnyi befektethető vagyonnal bíró milliomosok száma és vagyona is 8% felett tudott növekedni tavaly. Jó hír, hogy az egyes vagyoni rétegek közötti növekedési különbség évről évre csökken.

Az ultragazdagok számának és vagyonának növekedésében Észak-Amerika végzett az első helyen, ezt Európa követte a sorban. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben kiemelkedik India és Tajvan előretörése, Európában pedig Dániában, Olaszországban és Hollandiában nőtt legnagyobb mértékben az ultramilliomosok száma és vagyona.

hnwi vagyoni rétegek capgemini 4
Az egyes vagyonrétegekbe tartozó dollármilliomosok száma és vagyona, forrás: Capgemini

Befektetések: kivárnak a gazdagok, de a régiók között vannak különbségek

A jelentés arra is rámutat, hogy a koronavírus nem sokat módosított a gazdagok befektetési eszközválasztásán tavaly. A befektetők leginkább a kivárás politikáját folytatták, a részvények és alternatív eszközök allokációja összhangban volt a 2020 januári szinttel 43-44% környékén.

Régiós szinten már vannak eltérések az eszközallokációban: Japánban például messze a legmagasabb a készpénz és készpénzjellegű befektetések aránya 34%-kal, de magas a részvények aránya is 36%-kal. Japánt követően Észak-Amerikában volt a legmagasabb a részvényallokáció mértéke. Európában, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térségben (japánt kivéve) már inkább a diverzifikáltabb portfóliók hódítottak. A hagyományos eszközökön felül egyre nagyobb keresletet mutatnak a dollármilliomosok az új befektetési lehetőségek iránt, mint amilyenek a fenntartható befektetések és a digitális eszközök.

hnwi eszközosztály 5
Dollármilliomosok befektetési portfóliója az egyes években, forrás: Capgemini

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Bear
víz csapvíz pohár getty stock
cib bank

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
4iG_irodai_kep