kereskedő deviza trader currency
Befektetés

Máris elköltötte Magyarország a múlt héten befolyt deviza egy részét: 450 milliárd forintnyi dollárkötvényt vettek vissza

Portfolio
Összesen 1,2 milliárd dollárnyi 2023-24-ean lejáró dollárkötvényt vásárolt vissza az ÁKK a múlt heti devizakötvény-kibocsátásból befolyt összegből – jelentették be kedden. Varga Mihály pénzügyminiszter sikerként értékelte a tendert.

A múlt héten 3 milliárd dollár és félmilliárd euró értékben bocsátott ki devizakötvényt Magyarország, a papírokra nagyjából kétszeres volt a túljegyzés. A befolyt összegből eredetileg is terveztek dollárkötvény-visszavásárlást, a befektetőknek hétfőig volt lehetőségük felajánlani papírjaikat.

A keddi bejelentés szerint összesen 1,2 milliárd dollárnyi (mintegy 450 milliárd forint) 2023-ben és 2024-ben lejáró papírt vett vissza az adósságkezelő. A legrövidebb, jövő februári lejárat esetében 558,3 millió dollár volt a megvett mennyiség, a 2023 novemberi papírból 479,4 millió dollárnyit, míg a 2024 februáriból 151 milliónyit vásároltak meg. Korábban éves finanszírozási tervében az ÁKK legfeljebb 2 milliárdos devizakötvény-cserét tervezett, így a mostani mennyiség mellett másodpiacon, tenderen kívül még vásárolhatnak az év végéig.

Varga Mihály a Facebook-oldalán azt írta: a tranzakció fontos eredmény, hiszen ezzel kedvezőbbé vált az államadósság futamideje és erősödött hazánk pénzügyi stabilitása.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
reptér
huszezer forint bankjegy
bét

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
huszezer forint bankjegy