ekb európai központi bank frankfurt ekb épület
Befektetés

Csúnyán elszálltak az európai hozamok - Miért kell ma hirtelen összeülni az EKB-nak?

Portfolio
Az elmúlt napok intenzív hozamemelkedése után szerdán rendkívüli ülést tart az Európai Központi Bank (EKB). De miért kell hirtelen lépnie a jegybanknak? Tényleg ekkora a baj a piacon?

A múlt hét második fele óta jelentős hozamemelkedés indult el az európai kötvénypiacon, a folyamat már-már egy „tökéletes viharra” hasonlít. Emögött egyszerre több dolog áll: az EKB csütörtökön belengette, hogy júliusban 25 bázisponttal megemeli az irányadó kamatot, majd szeptemberben ennél nagyobb lépés is jöhet, ha a középtávú inflációs kilátások rosszak maradnak. Pénteken pedig megjelent egy vártnál magasabb amerikai inflációs adat, ami a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozásokat fűtötte tovább.

Vagyis elsősorban a jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos várakozások mozgatják a piacot. Egyre erősebbek azok a vélemények, hogy a Fed és az EKB a korábban vártnál nagyobb szigorításról dönthet. Ezzel párhuzamosan pedig a recessziós kockázatok is erősödtek, hiszen sok szakértő és befektető tart attól, hogy a túlzott kamatemelések erős negatív hatással lesznek a gazdasági növekedésre.

A fokozódó várakozások hatására emelkedtek szinte egész Európában tízéves csúcsra a kötvényhozamok. Múlt szerda óta a német tízéves hozam közel 40 bázisponttal emelkedett, a francia hozam ennél is nagyobbat, 50 bázispontot ugrott. Az eurózóna perifériáján még nagyobb volt az emelkedés, az olasz tízéves hozam néhány nap alatt 80 bázisponttal ugrott meg, de hasonló, 60-70 bázispontos emelkedés volt a spanyol és portugál hozamban is.

Vagyis az EKB-nak több problémája lehet most, melyeket meg kellene tárgyalniuk a szerdai rendkívüli ülésen.

  • Egyrészt a hozamok sok országban tíz éve nem látott szintre emelkedtek. Ez önmagában talán kisebb probléma, hiszen számítani lehetett arra, hogy a kamatemelkedéssel a hozamok is felfelé indulnak. Ráadásul legutóbbi cikkünkben rámutattunk, hogy a dél-európai országokban kevés a lejáró állampapír, vagyis nagyon lassan árazódik át az adósság a magasabb hozam mellett.
  • A nagyobb probléma a heves piaci reakció lehet, elképzelhető, hogy a jegybank sem gondolta, hogy néhány nap alatt ekkora hozamemelkedés jön hirtelen. Vagyis nem finanszírozási problémái lehetnek elsősorban az eurózóna perifériájának, sokkal inkább a piac stabilitását féltheti a jegybank.
  • A kamatemelés múlt heti bejelentése után a dollár ismét erősödött az euróval szemben, idén már közel 8%-kal értékelődött le a közös deviza, ami szintén aggaszthatja az EKB-t.
  • A múlt heti kamatdöntő ülés után már pedzegették, hogy az eszközvásárlások leállítása után a perifériás országoknak további támogatásra lehet szükségük, azonban ennek részleteiről nem árult el semmit a jegybank.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
A hajnali orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én.
varga mihály pénzügyminiszter

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
4iG_irodai_kep