befektető befektetés hozam getty stock
Befektetés

Nem fogod elhinni, mibe menekültek a tőzsdei vihar elől a magyar befektetők

Portfolio
Érdekes fejleményeket hozott május hónap a hazai befektetési alapok piacán: míg a legnagyobb tőkekiáramlást a részvényalapok szenvedték el, a legtöbb friss tőke az utóbbi időkben rosszul teljesítő kötvényalapokba áramlott. Egyelőre azonban nem a hosszabb lejáratú kötvényalapok lettek népszerűek, azokból az emelkedő hozamkörnyezet miatt továbbra is „menekülnek” a befektetők. A pénzpiaci alapok "megelőzték" a tőkevédett alapokat.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán este közzétette a hazai befektetési alapok májusi statisztikáit. A múlt hónapban 2%-kal, azaz 151 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, egy év alatt mintegy 8%-os volt a bővülés.

Emlékeztettek: a fejlett piaci tőzsdéken negatív nulla, a fejlődő piaci tőzsdéken pozitív nulla volt a jellemző elmozdulás, a magyar börze mindkettővel szemben jelentősen alulteljesített. A devizapiacon a forint az euróhoz képest jelentősen, a dollárral szemben kisebb mértékben gyengült.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője közel 47 milliárd forint tőkebeáramlást mutat.

Az egyes kategóriák esetében már vegyes a kép. A legnagyobb tőkebeáramlás a kötvényalapoknál történt, míg a legnagyobb tőkekiáramlás a részvényalapoknál. Megtörtént, amire már számítani lehetett az elmúlt pár hónap trendjét látva: nem a pénzpiaci alapok már a legkisebb kategória, hanem a tőkevédett alapok. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2%-kal növekedett az év ötödik hónapjában, a hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 7.685 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokhoz közel hat milliárdnyi tőke érkezett, amihez a hozamok is hozzá tudtak tenni. Összességében 21,9%-os a vagyonnövekedés, ami messze a legnagyobb érték a kategóriák között. Bejött az előző havi várakozás, ami szerint a legkisebb kategória cím máshová kerül. Megtörtént tehát az előzés, ami ilyen hozamkörnyezet mellett várható volt.

A kötvényalapokhoz ömlött a friss tőke. 42,7 milliárdnyi érkezett, amely kiemelkedik a kategóriák között. A rövid futamidejű kötvényalapok esetében 46,3, milliárdos beáramlást láthattunk. A hosszú futamidejű kötvényalapoknál tőkekiáramlást láthattunk 2,2 milliárdos értékben. A szabad futamidejű kötvényalapoknál szintén tőkekiáramlás volt 1,4 milliárd forintnyi értékben. A hozamok is segítették a vagyonnövekedést, így mindösszesen 3,9 százalékkal nőtt a nettó eszközérték a harmadik legnagyobb kategóriánál.

A vegyes alapoktól 4,3 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok ezt át tudták billenteni, így a kategória vagyona 1 százalékkal nőtt a hónap során. Egyre erőteljesebben rajzolódik ki az a tendencia, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok a legnagyobb a három alkategória közül és erőteljesen növekszik az itt kezelt vagyon. Az értékesítés itt pozitív volt (11,5 Mrd) szemben a két másik alkategóriával.

A részvényalapoknál tőkekiáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 9,2 milliárd forint. Az árfolyammozgások ezt le tudták dolgozni, így összességében a részvényalapok vagyona pozitív nullával változott.

A tőkevédett alapokhoz ebben a hónapban 0,6 milliárdnyi tőke érkezett, ami egy új alap indulásával magyarázható. A hozamok ezúttal nem segítettek, de a vagyon így is növekedett 0,5%-kal. Persze ezt nem is lehet növekedésnek nevezni, ha a pénzpiaci alapokkal vetjük össze, így bekövetkezett a várt fordulat és a tőkevédett alapok lett a legkisebb kategória.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkebeáramlás volt, igaz csak 0,8 milliárdos értékben. A hozamok kedvezően alakultak, így a kategória 1,3%-os növekedést tudott elérni.

A származtatott alapokból ebben a hónapban 5 milliárdnyi tőke áramlott ki. A hozamok ezt csak kis részben tudták tompítani, így a kategória nettó eszközértéke  6,5%-kal csökkent.

Az ingatlanalapokhoz a hónap során 10 milliárdnyi tőke érkezett, amely biztató, hiszen a múlt hónapban egy 2021 év eleje óta tartó trend szakadt meg, most pedig már jelentősebb tőke áramlott be. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani, amely tovább segítette a növekedést. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2,2%-kal lett több.

Az árupiaci alapokhoz 2,4 milliárdnyi tőke érkezett. Ekkora értékre 22 hónapja nem volt példa. A hozamoknak köszönhetően is volt növekedés, így összeségében a vagyonváltozás plusz 6,5% lett. Érdemes megemlíteni, hogy az előző év végéhez viszonyítva közel harmadával nőtt a vagyon, amely természetesen a legnagyobb növekedés a kategóriák között.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 3,2 milliárdos értékben. A hozamok ezen még javítani is tudtak, így a vagyon 2,5%-kal nőtt a hónap során.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
A hajnali orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én.
varga mihály pénzügyminiszter

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
4iG_irodai_kep