bét
Befektetés

Gyűlnek a felhők az ingatlanpiacon, itt vannak a Duna House friss számai

Portfolio
Közzétette a második negyedévről szóló előzetes számait a Duna House, melyekből kiderült, hogy a cég nemzetközi stratégiája diverzifikációs előnyökhöz juttatta a csoportot. Egyes piacait eltérő mértékben érintik a kamatemelések, illetve az azokra vonatkozó piaci várakozások, így tompítva azok együttes hatását. A cégcsoport minden piacán csökken az aktivitás, Lengyelországban drasztikus visszaesés van. A nehezebbé váló piacokon erősödik a közvetítők értékajánlata, így a csoport növelni tudta piaci részesedését és kompenzálni a negatív piaci folyamatokat. Az erősödő piaci pozíció hosszú távon kedvezően hat a cégcsoportra, ugyanakkor a piaci és makrogazdasági folyamatok további kihívásokat tartogathatnak rövid távon.

Magyarország

Magyarországon a lakóingatlan piacot lassuló aktivitás jellemezte 2022. második negyedévében, ugyanakkor a csoport magyar franchise ingatlanközvetítői volumenei 18 százalékkal nőttek év/év alapon az emelkedő ingatlanárak és növekvő piaci részesedés következtében.

A saját irodák volumene szintén erős negyedévet tud maga mögött 46 százalékos év/év növekedéssel.

A cégcsoport hitelezési volumene 5 százalékkal mérséklődött, míg a teljes piacon áprilisi adatok szerint 19 százalékkal csökkent a piaci feltételű, nem-támogatott jelzáloghitelek szerződéses összege.

Lengyelország

Lengyelországban a kamatemelések és PTI-t (payment-to-income, jövedelemarányos törlesztő) érintő korlátozások negatívan hatnak a hitel és ingatlanpiacra, ennek következtében a cégcsoport erős 2021. évi növekedését követően mérséklődtek a volumenek.

A franchise ingatlanközvetítés volumene 7 százalékkal csökkent év/év, míg a saját irodás ingaltanközvetítés 33 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest. Hitelközvetítésben a volumenek 1 százalékkal mérséklődtek zloty-alapon év/év, míg a teljes jelzálogpiac áprilisban 29, májusban pedig 37 százalékkal esett a tavalyi évhez képest.

A nehéz piaci helyzetben a cégcsoport célja a piaci részesedésének további növelése és az ingatlanközvetítői hálózat jelentős bővítése. A negyedév során 7 irodával 104-re nőtt az értékesítési pontok száma.

Olaszország

Az olasz Hgroup felvásárlásával, a cégcsoport új piaca a legnagyobb hitelközvetítővé vált a csoporton belül.

A negyedévben 137,4 milliárd forint hitel közvetítésével a csoport teljes volumenének 57 százalékát adja. A hitelvolumen növekedése 6 százalék volt euró alapon annak ellenére, hogy a jelzáloghitelpiac áprilisban 24, májusban pedig 17 százalékkal csökkent év/év.

Az ingatlanközvetítői tevékenység 173 millió forint jutalékot termelt 25 irodára bővülő hálózattal. Az olasz leányvállalatok a jelzáloghitel-piac nehézségei ellenére növekedni tudtak év/év és negyedév/negyedév alapon is.

Összegzés

Összességében tehát a franchise ingatlanközvetítésben a hálózat által generált jutalékok összege 4,1 milliárd forintot közelítette a második negyedévben (+14,9% év/év). A magyar, lengyel, és olasz piacokon összesen 11-gyel nőtt az irodák száma a negyedévben, így a teljes hálózat elérte a 294-et.

A saját iroda szegmens jutalék volumenei mérsékelten, 2,3 százalékkal 556 millió forintra csökkentek a tavalyi év hasonló időszakához képest. Itt a magyarországi jelentős, 45,9 százalékos bővülés ellensúlyozni tudta a lengyel és a cseh piacon látott visszaesést. A saját tulajdonú irodák száma eggyel nőtt Lengyelországban és Magyarországon.

A közvetített hitelvolumenek 243 milliárd forintra emelkedtek (+135,0% év/év), miután az év elején felvásárolt olasz Credipass lényegesen több hitelt közvetített jelen negyedévben, mint a DHG magyar és lengyel tevékenységei 2021. második negyedévében összesen.

A csoport jelentősen tudta növelni piaci részesedését minden országban.

A Duna House árfolyama ma a szerdai záróértéke közelében jár, idén pedig 6,3 százalékkal került feljebb a jegyzés.

dh0707

Címlapkép: BÉT

Találd meg a neked való befektetési alapot!
buli
usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump
fakitermelés erdő
karácsony gergely property market reloaded konferencia

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Bosch_kiállítás