euro usd dollár
Befektetés

SPB: dolláros kötvényeket érdemes venni

Portfolio
Döntően a rövid futamidejű, dollárban denominált kötvényeket és az ezekhez kapcsolódó befektetési eszközöket célszerű tartani a portfóliókban, és ez a márciusban megfogalmazott véleményünk továbbra is változatlan” – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén, ahol a cég szakértői arra kerestek választ, mibe érdemes fektetni a mostani időszakban.

Tovább folytatódhat az euró gyengülése

Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. privátbanki üzletágának vezetője elmondta, hogy most ugyan némileg erőre kapott a közös európai deviza, hiszen az Európai Központi Bank részéről megszellőztetett 50 bázispontos kamatemelés a piac eddigi várakozásait felülmúlta, ugyanakkor a dollár kamatelőnye bizonyosan megmarad ebben a vonatkozásban.

A FED jóval kisebb recessziós veszélyekkel szembesül, így magabiztosabban, nagyobb léptekben haladhat az infláció elleni küzdelem irányába, ezért továbbra is érdemesebb a dollár alapú befektetéseket keresni, már csak azért is, mert az elmúlt hónapokban kialakult konfliktusok, és az ebből eredő válsághelyzet vesztese egyelőre egyértelműen Európa, ami szintén a dollár malmára hajtja a vizet - jegyzik meg a szakértők.

Az arany helyett érdemes más befektetést keresni

Az Egyesült Államok vélhetően komolyabb probléma nélkül vészeli át a jelenlegi időszakot, Kína számára pedig megnyílt az út, hogy még tovább növelje globális gazdasági és politikai szerepét. Európa azonban sajnos kritikus helyzet közelébe került, a kontinens motorja, a német gazdaság rég nem látott mélypontokra süllyedt, versenyképessége az energiaellátottság megoldatlansága miatt egyre csökken.

Kalapos Csaba véleménye szerint az arany, mint klasszikus „safe haven” eszköz egyelőre nem tölti be azt a funkciót, amit az eddig ismert közgazdasági alapvetések szerint a háború és az infláció indokolna - mondta Kalapos Csaba.

A búza árának növekedése várható

A mezőgazdasági termények tekintetében a szakértők a búza árfolyamára hívták fel a figyelmet, kitérve Ukrajna és Oroszország meghatározó szerepére a gabonafélék világkereskedelmében. Ebből eredően a háború kitörésekor jelentős emelkedés volt tapasztalható a búza árfolyamában, ami idővel megfordult, és gyakorlatilag a kiindulási szintekre esett vissza. A folyamat nem teljesen érthető, hiszen egyelőre az eddig megtermelt mennyiség töredéke sem tud piacra jutni. “Bizonyosra vehető, hogy a szűkülő kínálat árnövelő hatású lesz, ennek megfelelően érdemes lehet például a búza árfolyamát követő WEAT LN ETF szerepeltetése a befektetési portfóliókban” - emeli ki az SPB Befektetési Zrt. prémiumbanki üzletágának bankára, Kosovics László.

A rövid futamidejű kötvényeket érdemes keresni

Az ajánlott befektetési időtávokat illetően Kalapos Csaba megítélése szerint még mindig a rövidebb időtávokra érdemes koncentrálni a kötvénybefektetések terén. A 2040 körüli lejáratú papírok helyett, most már csak a 2030-ig terjedő lejárati időszakokat ajánljuk a befektetőknek. Ezek közé tartozik a norvég DNO olajtársaság dollárban denominált 8 százalékos kötvénye, az amerikai Footlocker ruházati cég 7 százalékos papírja, valamint az Aegon kötvénye is.

A globális részvénypiacokat illetően Kalapos Csaba véleménye szerint az év eleje óta tapasztalt jelentős esések továbbra is komoly kockázatokat vetíthetnek előre a jövőre vonatkozóan. A magas infláció miatt egy erőteljes kamatemelési ciklus elején vagyunk, a recessziós félelmek is erősek, az alapanyagárak és a munkaerő-költségek miatt pedig előreláthatólag csökkenni fognak a vállalati nyereségszintek.

A védelmi ipar továbbra is jól teljesíthet

Az egyes szektorok közül az SPB szakértői a védelmi ipar képviselőit ajánlják megfontolásra, hiszen komoly kötelezettségvállalás tapasztalható nemzetközi viszonylatban a védelmi kiadások emelésére. Kiemelendők a repülőgépipari szereplők, illetve a fegyvergyártók, mint például a német Rheinmetall, amelynek árfolyama duplájára emelkedett idén.

Itthon a MOL esetében vonzó a kép

A hazai bluechip papírokat illetően elmondható, hogy alapvetően az ukrán-orosz háborús konfliktus és az Európai Unióval történő esetleges megállapodás mozgatja az árfolyamokat.

Az OTP drámainak tekinthető esése a korábbi, húszezer forint körüli szintekről a mostani 8 ezer forintra igen komoly izgalmakat hozott a BÉT-re, ugyanakkor a bank állapota stabil, a térség egyik kiemelkedően teljesítő pénzintézete, és folyamatos terjeszkedése is bizalmat kelt. Az elemzők által meghatározott célárak 50-60 százalékos nyereségtartalmat mutatnak az OTP esetében, viszont ennek megvalósulását számos tényező befolyásolja, ami legrosszabb esetben akár 1-1,5 éves időtávra is kitolódhat.

A MOL papírjait illetően most sokkal kedvezőbb a kép, és bár az elmúlt napokban komolyabb áresést tapasztalhattunk, ez csakis a legutóbbi osztalékfizetés természetes velejárója. A MOL rendkívül kedvező helyzetbe került a finomítói margin-ok kiszélesedése miatt. Ez az állapot egyelőre tartósnak tűnik, ami jelentősen emeli a MOL profittermelő képességét.

A Richter orosz kitettsége is jelentős, ennek ellenére a vállalat jól teljesített, így az árfolyama is kedvezően alakult, ezeken a szinteken technikailag már érdemesnek tűnik egy profitrealizálás. A Magyar Telekom papírjai a jelen hozamszintek mellett sajnos nem jelentenek vonzó célpontot. A társaság részéről egy új, magasabb osztalékpolitikát mutató stratégiát látna szívesen a piac.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Bosch_kiállítás