Óriási lesz a harc a még elérhető nyersanyagokért

Portfolio
A magas infláció a befektetési hozamok reálértékét is jelentősen csökkenti, a látraszoló betétekben tartott megtakarítások igen sebezhetőek a pénzromlás hatásaival szemben. Magasabb inflációs környezetben a reáleszköz-befektetésekkel potenciálisan nagyobb hozamokat lehet elérni: az ingatlanok, az infrastruktúra, a természeti erőforrások vagy a hosszú élettartamú fizikai eszközök jobban ellenállnak az infláció hullámzásainak, sőt, a befektetések jelentős hozammal is kecsegtethetnek. Ennek ellenére a közel 18 ezer milliárd forintnyi hazai megtakarítás jelentős része nélkülözi az értékállóságot biztosító reália-befektetéseket, készpénzben vagy látraszóló betétben várja, hogy folyamatosan veszítsen az értékéből. Az Invesco szerint a befektetések diverzifikálása jelenthet csak biztonságot, a legkiszámíthatóbb megoldás olyan alapokba fektetni, amelyek tartalmaznak reáleszközöket is.

Az év eleji adóvisszatérítések és egyéb juttatások – nominálisan – felfuttatták a megtakarításokat, az első negyedévben több mint 1100 milliárd forintot tettek félre a családok. Az új befizetések döntő része azonban csak pihen a bankszámlákon, összesen 18 ezer milliárd forintnyi megtakarítás várja látra szóló betétben és készpénzben, hogy a pénzromlástól semmivel sem védve, akár 10%-os értékvesztést szenvedjen el. Pozitívum, hogy 67 milliárd forinttal a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon is növekedett az elmúlt hónapban, a BAMOSZ friss, júniusi adatai szerint elérte a 7752 milliárd forintnyi összeget.

Évtizedek óta a reáleszközök vonzó kockázati- és hozamprofillal rendelkeznek, vagyis ingatlanokba, árupiaci eszközökbe, búzába, kukoricába, infrastruktúrába vagy természeti erőforrásba fektetni biztonságosabb és jövedelmezőbb, mint a részvényekbe vagy kötvényekbe. „Az elmúlt 20 évben - 2022. június 30-ig - a globálisan jegyzett reáleszközök 9,44% hozamot hoztak szemben a 7,32% és 3,25% hozamot hozó, globálisan jegyzett részvényekkel és kötvényekkel szemben” – mondta el Markus Melchart, az Invesco osztrák és közép-kelet-európai értékesítési igazgatója.

Reál-eszköz hozamok a globális infláció tükrében

A hazai befektetők számára is egyre vonzóbbak az ingatlanbefektetések, az ingatlanalapok június végén 1754 milliárd forintot kezeltek. Az árupiaci alapok, főként, amelyek döntően nyersanyagokat tartalmaznak, óriási hozamnövekedést realizáltak. Az első félévben - az aranyba fektető konstrukciók kivételével - 15-44% közötti hozamokat lehetett elérni.  

Legnagyobb mértékben a különböző energiahordozók illetve a mezőgazdasági alapanyagok árai növekedtek, nem ritka az 50-60%-os árfolyamnövekedés sem.

Jól választottak, akik ingatlanalapba fektettek, volt olyan hazai konstrukció, amellyel több mint 15%-os hozamot lehetett elérni, ráadásul sokkal kisebb árfolyamingadozást mutattak az utóbbi évben, mint a kockázatosabb befektetések. Az ingatlanalapok jobb teljesítményéhez hozzájárult a megemelkedett inflációs környezet, de az egyes alapok esetében nagyban befolyásolja a hozamokat a portfólióban szereplő eszközök tőkefelértékelődése illetve a befolyó bérleti díjak emelkedése is.

Miért jó reáliákba fektetni?

A reáleszközök – mint olyan tárgyi eszközök, amelyek fizikai tulajdonságaik miatt saját, belső értékkel rendelkeznek – kifejezetten népszerűek az egyedi kockázat-hozam jellemzőket kereső befektetők körében. A különböző piaci ciklusok során gyakran a hagyományos részvényeknél és kötvényeknél is jobban teljesítenek, magasabb bevételeket és tartós vásárlóerőt biztosítanak. A befektetők számára vonzó lehet a hozampotenciál, a diverzifikáció lehetősége és az inflációs hatások elleni védelem is.

Előnyök:

  • A reáleszközök a leginkább alkalmasak arra, hogy ESG szempontból értékeljék őket a befektetők.
  • A jegyzett reáleszközök stabilan pozitív hozamot hoztak az elmúlt 20 évben. (2022. június 30-ig)
  • A tőzsdén jegyzett reáleszközök az elmúlt 20 évben (2022.június 30-ig) jobban teljesítettek, mint a részvények és kötvények.
  • Az ágazatok közötti magas diverzifikáció előnyös lehet a portfólió egésze szempontjából.
  • Történelmi távlatban az egyik legjobb lehetőséget biztosította az emelkedő inflációval szemben.

A reáleszközök a globális gazdaság és társadalom működtetéséhez szükséges alapvető inputanyagokból és rendszerekből állnak.

ezért A 21. század makrogazdasági trendjeinek egyik győztese is lehet, a népességnövekedés, az urbanizáció, az ipari és digitális gazdaságok terjeszkedése, valamint a megújuló energia iránti növekvő kereslet mind a reáleszközök általános értéknövekedését eredményezheti.

Az elmúlt időszak turbulens világpiaci környezete, az orosz-ukrán háború vagy a félvezetők iránt drasztikusan megemelkedett kereslet jelentősen befolyásolta a nyersanyagok árát, ráadásul – mivel véges készletekről van szó – egyfajta eredendő hiányérték is hatással van az árfolyamokra.

Bár a zöld átmenet a jelenlegi geopolitikai környezet miatt lelassulhat, az idő előrehaladtával valószínűleg éles lesz a verseny a kimerülő források megszerzéséért. Ez a népesség és a gazdasági növekedés miatt kulcsfontosságú felhajtóerőként fog megjelenni, amely a jövőben geopolitikai konfliktusokhoz is vezethet. A tényezők együttese tartós növekedési lehetőségeket teremt az eszközosztályban.

Reáleszközök fontos szerepet kaphatnak a környezet megóvásában is

A különböző reáleszköz-befektetéssel közvetve a környezet megóvása is transzparensebbé, megfoghatóbbá válhat, hiszen a fizikai eszközök nyomonkövetése egyszerűbb, mint a részvény- vagy tőkepiaciaké. Az ESG-megfontolások betartása egyre fontosabb nemcsak a hosszú távú tőkehozamok, hanem a befektetők és az eszköztulajdonosok számára is.

A befektetési társaságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy reáliákba vagy a zéró kibocsátáshoz hozzájáruló vállalatokba, fenntartható épületekbe, a körkörös termelést, a felelős bányászatot, a vízgazdálkodást és a környezeti szempontból fenntarthatóbb jövőt követő cégekbe fektessenek.  Jól látható folyamat, hogy a befektetők nagyobb bizalommal és hosszabb távon pozitív kilátásokkal tekintenek azokra a cégekre, amelyek felelősen működnek. Ez a tendencia pedig egyre több céget ösztönöz arra, hogy lépéseket tegyen a saját fenntartható működésének megteremtésében.

Fenntartható reál-eszközalapok ESG besorolása

„Bár az ESG megfontolások az utóbbi időben egyre hangsúlyosabbak a befektetők számára, ezek a szempontok egyáltalán nem újak, valójában sok ESG-elv már régóta része az Invesco globális felelős reáleszköz-befektetési stratégiájának. Egyértelmű célunk, hogy olyan vállalatokat találjunk a befektetők számára, amelyek a működésüket folyamatosan egyre inkább fenntarthatóvá alakítják, és kiemelt figyelmet fordítanak a környezet megóvására és a munkakörülmények javítására. Ezek a főbb pillérek régóta fontos kritériumként szerepelnek a kiválasztási protokollunkban” – mondta Darin Turner, az Invesco reál-eszköz befektetési igazgatója.

Címlapkép: Gettyimages, grafikonok: Invesco

A cikk megjelenését az Invesco Ltd. támogatta

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF