Befektetés

K&H alapok kezelője: a befektetők próbálják beárazni a recesszió esélyeit

Bánhalmi Gábor, KBC

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a KBC Alapkezelő írását olvashatják:

"Júliusban kisebb pozitív irányú korrekciót láthattunk a részvénypiacokon, és a hozamszintek csökkenése miatt a fejlett piaci kötvényárfolyamok is emelkedni tudtak. A befektetők továbbra is azt próbálják beárazni, mennyi az esélye a világgazdaság recesszióba süllyedésének. Az inflációs nyomás jelentős, és a jegybankok igyekeznek agresszív kamatemelésekkel letörni az áremelkedést, ezek a lépések azonban elkerülhetetlenül hozzájárulnak a globális gazdasági növekedési ütem mérséklődéséhez. A bizonytalansági tényezők fokozódása miatt továbbra is ingadozó piaci környezetre kell berendezkednünk. Ebben a helyzetben még inkább fontossá válik a hosszú távú befektetési stratégia tartása, és a kockázatosabb, de nagyobb hozampotenciálú eszközökkel történő fokozatos, lépcsőzetes építkezés.

A befektetési alapok kezelésénél folyamatosan követjük az eseményeket és a helyzetnek megfelelően igazítjuk a mögöttes befektetések összetételét és arányát. Ennek megfelelően a vegyes alapjainkban tovább csökkentettük a részvénykitettséget és a befektetéseken belül növeltük azoknak a régióknak és szektoroknak a súlyát, amelyeket kevésbé érinthetnek negatívan az emelkedő kamatok és a geopolitikai problémák. A régiókat tekintve ilyen lehet például az ázsiai, kiemelten a kínai részvénypiac, ahol a jegybank már egy ideje élénkítő lépésekkel segíti a gazdaságot. A szektorok szintjén pedig a hagyományosan defenzív ágazatok, mint például a gyógyszeripari vagy az élelmiszeripari szegmens részvényei lehetnek stabilabbak egy bizonytalanabb környezetben. Emellett a tartósan magas szinteken ragadó energiaárak az energia-szektor részvényeit segíthetik.

A kötvények terén a hozamemelkedés megtorpant, mivel a piaci szereplők egyre nagyobb esélyt adnak egy recessziós forgatókönyvnek. Egy ilyen helyzetben pedig a fejlett piaci kötvények menedékeszköz szerepe felerősödik, megnövelve irántuk a keresletet, felhajtva így az árfolyamokat és csökkentve a hozamszinteket. Mindezek alapján mi is növeltük a fejlett piaci kötvényekben meglévő pozíciókat, csökkentve a korábbi jelentős alulsúly mértékén.

A pénzpiaci eszközöket továbbra is felülsúlyozzuk, amelyet a  magas hazai hozamkörnyezetben és inverz hozamgörbe mellett rövid futamidejű, néhány hónapos lejáratú kötvényekkel valósítunk meg.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Bosch_kiállítás