Befektetés

Raiffeisen: júliusban inkább pozitív volt a hangulat a részvénypiacokon

Szakáll Gábor, Raiffeissen Alapkezelő

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Raiffeisen Alapkezelő írását olvashatják:

"Júliusban a részvénypiacon inkább pozitív volt a hangulat, elsősorban a növekedési típusú részvények kaptak ismét erőre, ami a Nasdaq mellett magával húzta az S&P 500 indexet is. A befektetők az infláció helyett a recesszió lehetőségére helyezték át a fókuszukat, ami a korábbi hozamemelkedést megtörte, és ereszkedő hosszú távú hozamokat eredményezett a fejlett világban. Az amerikai hozamgörbe ráadásul inverzzé vált, a hosszabb távú hozamok a rövidebbek alá kerültek, ami történelmi tapasztalatok szerint a közelgő recesszió egyik legjobb előjele. Ebben a környezetben a ciklikus vállalatok részvényei gyengélkedtek, míg a növekedési típusú részvények erőre kaptak, ahogy a csökkenő hosszú távú hozamok megnövelték a jövőbeli eredménytermelő képességek jelenértékét.

raf1

Ugyanakkor a monetáris szigorítás folytatódik, és a FED tapering mértéke szeptembertől a duplájára emelkedik. Eddig a tapering hatása nem nagyon látszódott az amerikai hosszú távú hozamokban, de egy folyamatos eladói nyomás (bár technikailag a FED csak hagyja lejárni az általa tartott papírokat, viszont az új kibocsátást a piacnak kell felszívnia) még okozhat negatív meglepetéseket, és további hozamemelkedést. Az amerikai inflációs várakozások alacsonyabb szinten stabilizálódtak, de az infláció visszaszorítása valószínűleg tényleg csak akkor fog megvalósulni, ha a FED határozott lesz a monetáris szigorításban. Ha megijed a gazdasági hatásoktól, és visszavesz a kamatemelésből, illetve a tapering mértékéből, akkor az inflációt később még nehezebb lesz megfékezni.

Magyarországon a kilátások továbbra sem jók, az emelkedő infláció, az ikerdeficit és az unortodox gazdasági lépések árnyékában maximum az EU-s források megszerzése jelenthet pozitív eseményt, de ebben az esélyek inkább az elhúzódó folyamat felé mutatnak.

Mivel továbbra is inflációs környezetben vagyunk, ezért a reáleszközök tartását és a kötvényalapú befektetések alulsúlyozását javasoljuk egy jól diverzifikált portfólióban. A modellportfólióban a részvények és az alternatív eszközök (ezen belül az ingatlan és a nyersanyagok) súlya a meghatározó, az egyes súlyokat változatlanul hagytuk. A kötvények között a már érdemi hozamot nyújtó hazai kötvények a meghatározók, a részvények között pedig az értékalapú részvénybefektetéseket preferáljuk, emiatt viszonylag magas a nagyobbrészt ilyen típusú részvényekből álló, emellett alacsonyabb árazású hazai, régiós és a fejlődő piacok súlya."

Az eszközallokáció tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Bosch_kiállítás