Előfizetői tartalom

Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

műtárgy.com
A Federal Bureau of Investigation's (FBI) nemrégiben végrehajtott rajtaütése az Orlandói Művészeti Múzeumban megmutatta a proveniencia, azaz a tulajdonosi múlt nyilvántartásának erejét a képzőművészet területén: A házkutatási parancs megszerzéséhez használt nyilatkozat szerint Jean-Michel Basquiat 25 nem hitelesített művének eredettörténetével valami nem stimmelt.

A származásvizsgálat fontos része a hitelesség biztosításának. Bizonyos esetekben - mint minden több százéves vagy annál is régebbi műnél - meggyőző módon adhatja meg a jóváhagyási pecsétet. Mi a proveniencia? A proveniencia számos dokumentumból állhat - a tulajdonosok és galériák közötti eladásokról szóló történelmi számláktól kezdve a kiállítási katalógusok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés