Portfolio signature

Itt a 100 milliárdos üzlet, amibe sokan be akarnak majd szállni

Mohos Kristóf
Az idei év eddig elsősorban az orosz-ukrán háborúról, a világszerte megugró inflációról és a jegybankok sorozatos kamatemeléseiről szól, mindez pedig annyi minden más mellett alaposan betett a tőzsdéknek is. Ez hatványozottan igaz azokra az iparágakra, amiket a növekedési potenciáljaik alapján értékelnek a befektetők, erre egy remek példa a kannabisz szektor - 2022-ben eddig egészen elképesztő eséseket láthattunk a prominens vállalatoknál, gyakorlatilag földbe döngölt részvényárfolyamokról beszélhetünk. Az elmúlt hetek kedvező legalizációs törekvései, a többnyire jól sikerülő negyedésves gyorsjelentések és a vezérigazgatók bizakodó felszólalásai azonban ismét a meggyötört szektor irányába fordították a befektetők figyelmét, egy egész komoly ralit generálva a kannabisz-vállalatoknál. Elemzésünkben összefoglaljuk az aktualitásokat: mekkora táptalaja van a legalizációs törekvéseknek, hol áll maga a folyamat, mi a helyzet a legjelentősebb vállalatok háza táján és arra is kitérünk, hogy jelenleg mik a legnagyobb mérlegelendő nehézségek és kihívások, ha kannabisz-befektetésről van szó.

Mit akar „a nép?”

Bár tavaly már voltak erre utaló előjelek, idén sokáig nemigen hallhattunk érdemleges előrelépésről a marihuána legalizálásával kapcsolatban az Egyesült Államokból, a széleskörű tőzsdei zuhanás közepette pedig brutális eladói nyomás alá kerültek a vonatkozó vállalatok részvényei. Július végén azonban "mozgásba lendültek a fogaskerekek", jött a hivatalos demokrata törvényjavaslat a dekriminalizálásról, egyre nagyobb a legalizálás lakossági támogatottsága és többnyire jól sikerültek a legfontosabb vállalatok negyedéves gyorsjelentései is, mindezeknek köszönhetően egyre több befektető figyelme irányul a szektor felé.

A kannabisz-szektor egyik legnagyobb vállalatának, a Tilraynek a vezérigazgatója például nemrég úgy fogalmazott, hogy szerinte a marihuánának elképesztően nagy piaca lesz az Egyesült Államokban a jövőben. Bár a szövetségi szinten egyelőre illegális szer a Kongresszus "zöld lámpájára" vár jelenleg, egyre hangosabbak a bizakodó felszólalások a prominens vállalatok vezetői felől és a részvényárfolyamok is a befektetők hangulatváltozását támasztják alá az elmúlt hónapokban.

A kannabisz egy 100 milliárd dolláros lehetőség az Egyesült Államokban

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések