KAWS: SMALL LIE, 2018 a Hamad Nemzetközi Repülőtéren.
Befektetés

Koons, Kusama, KAWS: Katar 40 új szobrot állít fel a FIFA Világbajnokság idejére

műtárgy.com
A művészeti világ legnagyobb neveinek köztéri alkotásai tűnnek majd fel Doha-szerte.

A novemberi FIFA világbajnokság házigazdája - az egyébként a világranglista 49. helyén álló Katar – a nagyszabású sporteseményre való tekintettel a nemzetközi művészeti színtér legnevesebb művészeitől állít ki köztéri szobrokat.

Egy új, több mint 40 szoborból álló csoportot jelentettek be, amely a már meglévő tucatnyi szobrot egészíti ki. Ezeket az elkövetkező hetekben állítják fel, főként a főváros, Doha környékén - a repülőtértől a futballstadionokig.

A rangos nevek között van Jeff Koons is, aki egy 21 méter magas, tükörsima fényű szobrot készített egy dugongról, a Katar vizében úszó, lamantinszerű lényről. Egy másik óriásállat Katharina Fritschtől származik, egyik védjegyének számító kék csirkéjével. Yayoi Kusama szobrainak és installációinak gyűjteménye az Iszlám Művészeti Múzeum területén lesz látható, míg Olafur Eliasson egy helyspecifikus művet készít a sivatagban.

Katharina Fritsch Hahn, 2013 című alkotása, a Sheraton Hotel előtt, Doha, Katar
Katharina Fritsch Hahn, 2013 című alkotása, a Sheraton Hotel előtt, Doha, Katar. Forrás: Iwan Baan; Qatar Museums tulajdona, The Art Newspaper.

A kiállításon bemutatkozó hazai tehetségek közé tartozik Shua'a Ali katari művész, aki a dohai múlt és jelen közötti kapcsolatot vizsgálja egymásra rakott, agglomeratív szoborformák segítségével. A Shouq Al Mana Egal, 2022 című alkotása a Lusail Marina sétány mentén lesz installálva.

Az újonnan bejelentett művek között olyan katari és regionális művészek alkotásai is szerepelnek, mint Adel Abidin, Ahmed Al Bahrani, Salman Al-Malek, Monira al Qadiri, Simone Fattal és Faraj Daham. Ernesto Neto, KAWS, Ugo Rondinone, Rashid Johnson, Fischli & Weiss, Faye Toogood, Lawrence Weiner és Franz West munkáival is találkozhat majd a közönség.

A köztéri művészeti programot a Qatar Museums irányítja, amely intézmény birtokában áll az összes kiállított műalkotás. A Qatar Museums vezetője Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, az uralkodó emír testvére, aki a világ egyik legtermékenyebb és legbefolyásosabb műgyűjtője, és akinek éves költségvetése a műtárgyvásárlások terén mintegy 1 milliárd dollárra becsülhető.

Shouq Al Mana: Egal, 2022 alkotása a Lusail Marina-n, Doha, Katar. Forrás: Iwan Baan; Qatar Museums tulajdona, The Art Newspaper.

Az újonnan bejelentett művek csatlakoznak a köztéri műalkotások sorához, melyek között Louise Bourgeois, Tom Claassen, Isa Genzhen, Richard Serra és Damien Hirst művei is szerepelnek. A Qatar Museums emellett bejelentette, hogy a labdarúgó-bajnoksággal egy időben sűrű kiállítási programmal és az Iszlám Művészeti Múzeum átalakításával készül.

Forrás: The Art Newspaper

Címlapkép: KAWS: SMALL LIE, 2018 a Hamad Nemzetközi Repülőtéren. Forrás: Iwan Baan; Qatar Museums tulajdona, The Art Newspaper

Találd meg a neked való befektetési alapot!
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
forint készpénz bankjegy
áram
GettyImages-1324724478
peszkov

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
GettyImages-1324724478