Előfizetői tartalom

Milliárdokat zsebeltek be a magyar alapkezelők tavaly – Íme a lista

A részvénypiacok menetelése és a kötvénypiac szenvedése jellemezte tavaly a világpiacokat, a nagy hazai alapkezelőknek ilyen felemás viszonyok közepette is sikerült növelniük nyereségüket az MNB Aranykönyv friss számai szerint. Csökkent, de így is az OTP Alapkezelőjé maradt a legmagasabb profit a piacon, a szolgáltató jelentősen tudta növelni kezelt vagyonát is. Tavaly már három olyan alapkezelő is szerepelt a listán, amelynek kezelt vagyona meghaladta az ezermilliárd forintot.

A vagyonkezelés jövőjéről és lehetőségeiről is szó lesz a Portfolio október 18-ai Future of Finance konferenciáján. Ne habozz, gyere el te is! Részletek:

Nem lehetett panasz a részvényekre tavaly, a legtöbb részvényindex jókora pluszban zárta az évet, a legjobbak között volt a magyar BUX index is. Mindeközben 2021 kihívásokkal teli időszak volt a kötvénypiacok számára. A jól teljesítő részvénypiacok, az egyre erősebb lábakon álló gazdasági aktivitás, a fogyasztás beindulása és legfőképpen az infláció emelkedése negatívan hatottak a kötvényalapok teljesítményére, mivel megemelkedtek a kötvénypiaci hozamok.

Ilyen környezetben az alapkezelői szektor 38 milliárd forintnyi profitot ért el tavaly az MNB frissen publikált Aranykönyve szerint, ami 2 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. nagy visszaesésről tehát nem beszélhetünk, sőt, a legnagyobb szereplők többsége növelni tudta nyereségét.

(A továbbiakban a kockázatitőke-alapkezelők adatai nem képezik részét az elemzésnek.)

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés