Előfizetői tartalom

Kimegy-e az elementáris relatív erő a három technológiai behemótból?

Az Apple, a Microsoft és az Alphabet (Google) triója elementáris felfelé vezető erőt biztosított az amerikai részvénypiacnak 2009 és 2021 között. Az Apple esetében nagyon erős grafikont láthatunk még mindig. A Microsoft és az Alphabet esetében pedig még mindig nem sérült meg az a hosszú távú emelkedő trend, ami az Amazon és a Meta Platforms esetében már nincs meg.

Nagyra nőtt az elit klub

Négy évvel ezelőtt, 2018 nyarának a végén a globális gazdasági média hatalmas izgalommal fogadta, hogy az Apple részvénypiaci kapitalizációja meghaladta az ezer milliárd dollárt. Aztán az Amazon is megugrotta ezt a mérföldkövet. Kuriózumnak és hihetetlennek tűnt akkoriban, hogy egy cég érhet ennyit.

Jelenleg a tíz legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat tőkeérték szerinti rangsora az alábbi módon néz ki:

Eltelt négy év az első ezermilliárdos ünnepléstől, és ott tartunk, hogy a három legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat együttes piaci kapitalizációja 5955 milliárd dollár. (Annak ellenére, hogy a 2021 végi, 2022 eleji csúcsokhoz képest masszív lejtmenetet szenvedtek el a részvénypiacok.)

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái