lanchíd budapest nők idős nyugdíjas getty stock
Befektetés

Nagyot ugrott a magyarok nyugdíjpénze – Itt vannak a friss számok

Árgyelán Ágnes
Szinte mindegyik nagyobb önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfólió kezelt vagyona nőtt tavaly az MNB Aranykönyv friss számai szerint, igaz, ez leginkább a részvénypiacok jó teljesítményének tudható be, nem annyira a befizetések megugrásának. Mindeközben a taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját. Erről a témáról bővebben is szó lesz október 18-ai Future of Finance 2022 konferenciánkon.

Emelkedett az önkéntes pénztárak vagyona tavaly

Jót tett a tavalyi, emelkedő tőkepiaci környezet az önkéntes pénztárak vagyonának, az MNB friss Aranykönyve szerint a legnagyobb szereplők mind növelni tudták kezelt vagyonukat 2021-ben.

Közülük is kiemelkedik az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár, amely a legnagyobb hazai szolgáltatóként több mint 350 milliárd forintnyi vagyonnal bírt 2021 végén.

Az OTP-t követi

 • a második helyen 226 milliárd forinttal az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár,
 • a harmadikon pedig az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár 218 milliárddal.

A legnagyobb arányú vagyongyarapodást egy év alatt a Pannónia Önkéntes Nyugdíjpénztár tudhatja a magáénak 25%-kal, ezt követte az OTP 10%-os bővüléssel, majd az Erste nyugdíjpénztára 7%-kal.

önkéntes pénztár vagyon 1

Valamelyest változik a fenti sorrend akkor, ha taglétszám alapján rendezzük sorba a hazai szolgáltatókat:

 1. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár taglétszáma volt a legmagasabb a piacon tavaly 249 ezer fővel,
 2. ezt követi viszont az Aegon 171 ezerrel,
 3. az Allianz pedig a harmadik helyen zárt 167 ezerrel.

A taglétszámot látva összességében megállapítható, hogy a pénztárak az utóbbi években nem tudtak érdemi bővülést elérni az új tagok bevonzását tekintve, sőt, tavaly négy pénztárat leszámítva a nagyok mind létszámcsökkenést szenvedtek el. Létszámbővülést egyedül a Vasutas, az Erste, az OTP és a Pannónia Önkéntes Nyugdíjpénztár könyvelt el, közülük is kiemelkedik az utóbbi, ahol több mint 21%-os taglétszám bővülést lehetett látni (igaz, az utóbbi években volt pénztári beolvadás is itt).  

Ennek kapcsán nemrég írtunk arról bővebben, hogy a tavalyra vonatkozó friss számok szerint egy év alatt 53,6 ezer főről 43,1 ezer főre esett vissza a legfiatalabb önkéntes pénztári tagok száma, ami 20%-os csökkenést jelent. Rosszabb a kép, ha 2016-ig megyünk vissza, ahonnan az MNB közli az adatokat: ez esetben már 35%-os a csökkenés mértéke.

Nem néz ki jól a következő, 30-44 év közöttiek kategóriája sem a taglétszámot tekintve: egy év alatt itt 5, 6 év alatt pedig 24%-kal csökkent a létszámuk.

A kiegyensúlyozott portfóliók a népszerűbbek

Az önkéntes pénztári portfóliók közül egyértelműen a kiegyensúlyozott, részvényeket és kötvényeket nagyjából megegyező arányban tartó portfóliók a legnépszerűbbek a kezelt vagyon alapján.

A legnagyobb magyar önkéntes portfóliók közül az OTP kiegyensúlyozottja a legnagyobb 247 milliárd forinttal, ezt követi az Allianz, majd az MKB kiegyensúlyozott portfóliója 173, illetve 124 milliárddal.

A legnagyobb portfóliók közül a részvénytúlsúlyos portfóliók végeztek az élen a hozamszerzésben:

 • tavaly az OTP Növekedési portfóliója 10,3%-ot hozott tagjainak,
 • ezt követte a Budapest Aktív portfóliója 7,6%-kal.
 • A harmadik helyre az Aegon Növekedési portfóliója fért fel 6%-os hozammal.

Látható azonban, hogy voltak olyan portfóliók, amelyek mínuszban zárták az évet, ami azzal is magyarázható, hogy bár a részvénypiacok jól teljesítettek, a kötvénybefektetéseknek több szempontból sem volt jó éve tavaly.

Korábban egy cikksorozat keretében részletesen is írtunk arról, milyen szempontok szerint érdemes nyugdíjpénztári portfóliót választani:

A magánnyugdíjpénztárak vagyona is nőtt

A magánnyugdíjpénztárak is sokat köszönhetnek a tőzsdék tavalyi jó teljesítményének, mind a négy magánkassza növelni tudta vagyonát, annak ellenére, hogy a taglétszám évek óta csökken. Fontos megjegyezni, hogy a magánnyugdíjpénztárak vagyona nagyobb arányban van részvényekbe fektetve, mint az önkéntes társaiké, így egy-egy kedvezőbb tőkepiaci felívelés jelentősebb nyereséget is hoz a konyhára (másik oldalról ennek hátulütői is megvannak).

A legnagyobb magánnyugdíjpénztár továbbra is a Horizont, amely tavaly 175 milliárd forintnyi vagyonnal bírt.

Ezt a Szövetség nyugdíjpénztár követi 44,3 milliárddal, a harmadik helyen a Budapest magán-nyugdíjpénztári ága van 39,8 milliárddal, az MKB pedig 20,5 milliárdot kezelt.

Arányaiban a legnagyobb vagyonnövekedést a Szövetség Nyugdíjpénztár könyvelte el 3,4%-os gyarapodással egy év alatt.

magánnyugdíjpénztár vagyon 5

A fenti sorrendet kapjuk akkor is, ha taglétszám alapján készítünk listát a magánkasszákról. A Horizontnak van a legtöbb tagja, tavaly év végén 34,1 ezren voltak a pénztárnál. A számokból azonban látszik, hogy évről évre egyre csökken a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma. Ennek jelentős oka az is, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtt sokan visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, mivel a törvényi előírások szerint csak így kapható meg a 100%-os öregségi nyugdíj. Ennek okairól itt írtunk.

A magán-nyugdíjpénztári portfóliók közül már több növekedési, azaz részvénytúlsúlyos portfólió került be a legnagyobb vagyont kezelő portfóliók közé.

Ezek között továbbra is

 • a Horizont növekedési portfóliója a legnagyobb 97,7 milliárd forintos vagyonnal, ezt követi
 • a Horizont Kiegyensúlyozott 61,6 milliárddal,
 • a harmadik helyen pedig a Szövetség Növekedési portfóliója végzett közel 33 milliárddal.

A nagyobb vagyont kezelő magán-nyugdíjpénztári portfóliók közül a legjobban ismét a Szövetség Növekedési portfóliója teljesített, ezúttal 7,6%-kal, a második helyen a Budapest Növekedési portfóliója végzett 6,2%-os nettó hozammal, a harmadik helyre pedig a Horizont növekedési került 5,2%-kal.

A nagyobb magánkassza portfóliók között több a negatív éves teljesítményt felmutató konstrukció, mint az önkéntes pénztáraknál, de itt is elsősorban azok végeztek hátrébb a sorban, amelyek kisebb-nagyobb arányban kötvény típusú befektetéseket is tartanak.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde