Egyetlen nyilatkozat után valósággal kilőttek a kriptopénzek
Befektetés

Történelmi nap az Ethereum számára, megtörtént a Merge

Portfolio
Elérkezett az Ethereum-hálózat nagy napja, ugyanis néhány perccel ezelőtt a hálózat egy sokkal környezetbarátabb modellre váltott. Sok szempontból jelentős lépés volt ez a mai, ugyanis az energiafelhasználás csökkentése, és ezáltal az újabb befektetők vonzása felett a mostani esemény segít megágyazni olyan későbbi frissítéseknek, amelyek tovább növelik a hálózat kapacitását, skálázhatóságát, és hatékonyságát.

Megtörtént a Merge

A Merge névvel illetett esemény során az Ethereum blokklánca átállt az energiaigényes Proof-of-Work konszenzusmechanizmusról, miután a mainnet összeolvadt a Beacon Chain néven ismert új Proof-of-Stake konszenzusréteggel.

Mit jelent ez? Röviden annyit,

hogy az Ethereum-hálózat már Proof-of-Stake modellel működik.

Ami a két modell közti különbséget illeti:

  • A Bitcoin úttörője volt a Proof-of-Work modellnek, ahol egy globális, decentralizált számítógép-hálózat dolgozza fel a tranzakciókat, és véletlen számok generálásával adja hozzá a blokklánchoz, remélve, hogy megtalálja a megfelelő kombinációt a képletek megoldásához. A bányászok jutalomként újonnan létrehozott bitcoinokat kapnak.
  • A Proof-of-Stake modellben, amelyre az Ethereum áttért, a validátorok a kriptokészleteiket teszik kockára a tranzakciók ellenőrzésére. A „stake-elt”, vagyis letétként elhelyezett ethereum tokenek biztosítékként szolgálnak, amelyek megsemmisíthetők vagy elkobozhatók, ha a validátorok tisztességtelenül viselkednek. A validátorok jutalomként kamatot kapnak a stake-elt eszközeik után. Például az Ethereum blokkláncon a Merge előtt a stake elhelyezése 4,1 százalékos éves kamatot eredményezne az Ethereum Alapítvány szerint.

Egyszerűen fogalmazva, az Ethereum nagy átalakítása azt jelenti, hogy sokkal kevesebb energiát igényel majd a tranzakciók ellenőrzése, és az energiafogyasztás több mint 99 százalékkal csökken, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az intézményi befektetők belépési korlátja is csökkenjen.

A tényleges folyamat körülbelül 12 percet vett igénybe, ezalatt körülbelül 150 fejlesztő állt készenlétben, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat orvosolja.

Mint a Decrypt írja, a merge eredetileg az "Ethereum 2.0" nevet kapta, de ezt a nevet nyugdíjazták az egyes következő fejleszési lépcsők rímelő nevei javára: merge, surge, verge, purge és splurge.

A Proof-of-Stake nagy előnye

A Proof-of-Work és a Proof-of-Stake vitathatatlanul a legismertebb konszenzusmechanizmusok - de folyamatosan jelennek meg újak. A PoW blokkláncok már régóta uralják a kriptopénzek világát, a Bitcoin és egészen mostanáig az Ethereum is ezt a modellt használta. Ez azt jelenti, hogy a bányászok felelősek a hálózat biztosításáért és a tranzakciók érvényesítéséért - és ennek eredményeként új tokenekkel jutalmazzák őket.

A Proof-of-Workot övező gyakori kritika azonban, hogy a hálózat masszív mennyiségű energiát használ, és ezáltal az ilyen blokkláncok negatív hatással vannak a környezetre. A bányászoknak hatalmas mennyiségű számítási teljesítményt kell felhasználniuk tetszőleges matematikai egyenletek megoldásához. Az iparág fejlődésével egyre fejlettebb hardverekre volt szükség, és ezzel együtt az áramfelhasználás is megugrott.

Ez vezetett ahhoz, hogy a Proof-of-Stake-et környezetbarátabb megközelítésnek tekintik.

A bányászokat validátorok váltják fel - olyan felhasználók, akik legalább 32 ETH-t "tesznek fel" vagy stake-elnek az Ethereum-hálózat egy olyan címére küldve, ahol azokat nem lehet megvenni vagy eladni.Ezek a feltett ETH tokenek úgy működnek, mint a lottószelvények: Minél több ETH-t tesz fel egy validátor, annál valószínűbb, hogy az egyik szelvényét kisorsolják, ami lehetővé teszi számára, hogy egy blokk tranzakciót írjon az Ethereum digitális főkönyvébe. Az Ethereum 2020-ban bevezetett egy proof-of-stake hálózatot Beacon Chain néven, de az összeolvadásig ez csak egy állomás volt a validátorok számára, hogy felkészüljenek a váltásra. Az Ethereum proof-of-stake-re való áttérése a Beacon Chain és az Ethereum fő hálózatának egyesítésével járt.

Bár az új rendszer elméletben 99 százalékkal kevesebb energiát használ, mint a PoW, egyesek attól tartanak, hogy a PoS nagyobb fokú centralizációhoz és cenzúrához vezethet.

Az Ethereum Foundation blogján található egyik becslés szerint az összeolvadás legalább 99,95 százalékos csökkenést eredményez a teljes energiafelhasználásban, de nem mindenki van tisztában az előnyökkel.

A szélesebb nyilvánosság körében vannak bizonyos tévhitek azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyökkel jár a Merge. Nem fogja gyorsabbá, skálázhatóbbá és olcsóbbá tenni az Ethereumot. Csak a Proof-of-Work-ről Proof-of-Stake-re áll át a rendszer

- mondta Henry Elder, a Wave Financial digitális alapkezelő cég DeFi vezetője a Decryptnek.

Az átlagos Ethereum felhasználónak és ETH tulajdonosnak nem kell aggódnia amiatt, hogy elveszíti a pénzét, vagy hogy bármilyen változtatás történt a tárcákon. Mivel az Ethereum blokklánc teljes historikus adatsora átkerül az átmenet során - a tárcákban lévő összes pénzeszköz továbbra is elérhető és biztonságos.

Ahogy arról a Cointelegraph beszámolt, a Merge során az Ethereum ökoszisztéma natív tokenje, az ETH megmaradt.

Ami az árfolyamot illeti, közvetlen hatás ma nem látszik, bár azért nyár eleje óta már több mint 60 százalékkal emelkedett a jegyzés.

eth0915

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
penzugyminiszterium
északi áramlat
forint készpénz bankjegy
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
vlagyimir putyin
magyarorszag vasut
praga-csehorszag-karoly-hid

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint