Költségvetés 2019: erről szavaz a parlament
Befektetés

Új állampapírt bocsát ki az ÁKK

Portfolio
Az Államadósság Kezelő Központ a diszkont kincstárjegy-piac fejlesztése érdekében arról döntött, hogy a 3 és 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy mellett bevezeti a 6 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegyet - áll az ÁKK közleményében.

A diszkont kincstárjegyek kettős szerepet töltenek be az államadósság-kezelésben:

  • céljuk főképpen a likviditáskezelés, azaz a költségvetési hiány éven belüli szezonalitásának, valamint egy-egy nagyobb adósságlejárat kezelése;
  • másodsorban a diszkont kincstárjegyek részt vehetnek az államadósság finanszírozásában is.

A likviditáskezelés szempontjából kedvezőbb, ha az ÁKK és a befektetők több futamidőből tudnak választani, így célszerű a meglévő két futamidő közötti 6 hónapos futamidőt is bevezetni.

Az új futamidő bevezetését indokolja továbbá az elmúlt évek azon tapasztalata, hogy a 12 hónapos kincstárjegy aukciós kereslete jelentősen ingadozott. Az ÁKK várakozása, hogy a 6 hónapos Diszkont Kincstárjegy kereslete stabilabb lesz a 12 hónapos papírnál.

Az új 6 hónapos Diszkont Kincstárjegy értékesítési módja a 3 és 12 hónapos kincstárjegy egyfajta hibridje lesz, az aukcióira a tervek szerint a 3 hónapos futamidőhöz hasonlóan minden héten (szerdán) kerül sor, ugyanakkor a kellő másodpiaci likviditás biztosítása érdekében az ÁKK egy-egy sorozatot egymás után többször (8-10 aukción) értékesít (hasonlóan, mint a 12 hónapos futamidőn).

A 6 hónapos Diszkont Kincstárjegy első aukciójára 2022. szeptember 28-án kerül sor.

FRISSÍTÉS: Az ÁKK friss, október-decemberi időszakra vonatkozó kibocsátási tervéből kiderül, hogy az idei 13 darab, 6 hónapos DKJ-aukció keretében összesen 260 milliárdot akarnak kibocsátani, ami így alkalmanként 20 milliárdos átlagos meghirdetett mennyiséget vetít előre.

Hat hónapos referenciahozammal eddig is találkozhattunk a piacon (ha egy 12 hónapos DKJ berövidült, arra is kellett árat jegyeznie az adósságkezelőnek), de 6 hónapos DKJ-t sok-sok év után most először bocsát ki újra az ÁKK az elsődleges piacon. A lépés egyrészt szolgálhat likviditási célokat, illetve a monetáris transzmisszió segítését is, de a fő kérdés az, milyen mennyiségben bocsátja ki végül a papírt az ÁKK.

A fenti indoklás szerint az adósságkezelő arra számít, hogy a vételi ajánlat stabilabb és erősebb lesz a 6 hónapos papír következő 8-10 hétben való sorozatos aukciójával, amely így abban is segíthet, hogy arra az időszakra stabilabb finanszírozást kapjon az állam, mire a jogállamisági viták remélhető lezárása után jövő tavasztól felpörög Brüsszelből az új uniós pénzek átutalása.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
budapest parlament