Horvát elektromos sportautó-gyártót vásárolt a Porsche
Befektetés

Bombasiker lehet a Porsche tőzsdei debütálása

Portfolio
Egy héttel a Porsche AG első frankfurti kereskedési napja előtt az árjelzések máris arra utalnak, hogy a sportkocsigyártó, amely az elmúlt évtized legnagyobb európai tőzsdei bevezetését készül végrehajtani, erős debütálásra számíthat.

A nem szabályozott szürkepiaci árképzés szerint a részvények a 76,5 és 82,5 euró közötti ársáv felső határához képest 17 százalékkal is magasabb áron is forogtak. A szabályozatlan piacon a befektetők arra fogadnak, hogy egy vállalat részvényei milyen árfolyamon fognak debütálni, hogy profitáljanak egy-egy nagyobb ugrásból. A korai árjelzések, bár biztatóak, nem jelentenek garanciát arra, hogy a Porsche jövő heti kereskedési debütálása során ralira kerül sor, tekintettel arra, hogy az európai energiaválság és a közeponti bankok szigorú monetáris politikája nyomást gyakorol a részvénypiacra.

A tőzsdei bevezetés jó lehetőséget kínál a Porsche AG részvényeinek megszerzésére mérsékelt értékeltségi szinten, tekintettel a tőzsdei bevezetési tartományra

- mondta Guillermo Hernandez Sampere, a németországi MPPM vagyonkezelő kereskedési vezetője.

A még bevezetésre váró részvény Frankfurtban a Lang & Schwarz német brókercég platformján mintegy 200 ezer eurós csekély forgalom mellett 94 eurón forgott ma délután, lefaragva a korábbi emelkedésből.

A tranzakció nagy érdeklődést váltott ki. A Volkswagen több mint elegendő befektetői ajánlatot gyűjtött ikonikus autóipari egységének 9,4 milliárd eurós tőzsdei kibocsátásához, alig néhány órával azután, hogy kedden megkezdődött a részvényértékesítésre vonatkozó kérelmek fogadása.

A Porsche nyilvános tőzsdei debütálása szeptember 29-én lesz.

A kibocsátott részvénymennyiség közel 40 százalékát már elhelyezték a nagy alapoknál. Négy befektető - a Qatar Investment Authority, a norvég állami vagyonalap, a T. Rowe Price és az ADQ - együttesen 3,7 milliárd eurót vállalt a tőzsdei bevezetésből.

A részvényvásárlásra Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, és Svájcban is jelentkezhetnek befektetők.

A Porsche sikeres tőzsdei bevezetését kulcsfontosságúnak tartják az európai tőzsdei bevezetések szunnyadó piacán, amely szinte semmilyen aktivitást nem mutatott az elmúlt években. Míg a kibocsátók a különösen nagy volatilitás miatt elzárkóztak az IPO-piactól, a Porsche erős márkaneve, valamint kuriózumnak számító európai tőzsdei bevezetési státusza segít a befektetők érdeklődésének felkeltésében, állítják a bankárok.

(Bloomberg)

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
tőzsde